Pressen i uge 20: Boligudbuddet er eksploderet siden årsskiftet, men ejerlejlighederne går fri af “udbudskrisen”. Samtidig handles de store ejerlejligheder til priser væsentligt over bundniveauet for et par år siden. Samlet set er salgspriserne på boligmarkedet i dag ganske stabile. Boligsiden.dk har plukket i bunken med pressens skriverier i uge 20.
Fortsat stabile priser på boligmarkedet
Salgspriserne på ejerboliger står stort set stille, og dermed fortsætter den helt stabile prisudvikling på boligmarkedet. Salgstiderne bliver dog stadig kortere.
Det fremgår af en opgørelse over udviklingen for april måned fra www.boligsiden.dk.
Det kunne tyde på, at tiderne med store boligprisfald for alvor er ovre. I hvert fald fortsætter boligmarkedet den positive udvikling med yderst stabile priser. Over de sidste 12 måneder er priserne på for eksempel villaer og rækkehuse kun faldet med en halv procent, mens priserne på fritidshuse og ejerlejligheder kun er faldet med henholdsvis en og 1,5 procent i samme periode. Det viser det nyeste salgsindeks over april måneds salgspriser fra www.boligsiden.dk.
– Priserne rokker sig stort set ikke ud af flækken. Huspriserne er steget med 1 procent den seneste måned, men på årsplan er de faldet 0,5 procent, og sådan så billedet også ud for en måned siden, forklarer kommunikationschef Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.
Når det gælder ejerlejlighederne, er priserne derimod faldet en anelse det seneste år, nemlig 1,5 procent.
Det skyldes primært et prisfald henover april måned på 2,5 procent. Fritidshuse er stort set på samme niveau som i marts måned, og på årsplan er de faldet med en procent.
Ugeavisen.dk (21. maj 2011)
Valg skræmmer boligkøberne væk
Usikkerhed om vilkårene for boligejerne holder hussalget nede, vurderer en ekspert.
Det danske boligmarked begyndte at slå spirer i begyndelsen af året, men på det seneste er forårstegnene begyndt at forsvinde.
Boligmarkedet er nemlig kommet ind i en stilstand, og sådan vil det formentlig fortsætte, indtil det kommende folketingsvalg er overstået.
Sådan lyder vurderingen fra boligeksperten Morten Skak, der er lektor på Syddansk Universitet, dinepenge.dk.
”For der er stor usikkerhed om, hvorvidt der kommer en stramning af den ene eller den anden slags. Politikerne beskylder hinanden for, at de vil ændre vilkårene for boligejerne efter et valg, og alene usikkerheden om, at det måske sker, får mange til at holde igen,” siger lektoren.
Derudover skyldes opbremsningen i boligsalget også usikkerheden omkring efterlønnen og de afdragsfrie lån, fremhæver ejendomsmægleren Lone Bøgh Henriksen med butikker i Nordsjælland og København over for dinepenge.dk.
Udover usikkerheden omkring de politiske tiltag bliver boligmarkedet også presset af det rekordstore udbud af boliger samt stigende renter.
Epn.dk (21. maj 2011)
Ejerlejligheder går fri af boligkrise
Mens villaerne er hårdt ramt af det rekordstore boligudbud, går ejerlejlighederne næsten fri.
Boligudbuddet er eksploderet siden årsskiftet. Men det er især danskere på jagt efter en ny villa, som kan vælge og vrage mellem boliger for tiden.
For mens ‘Til Salg’-skilte er plantet i 3,8 procent af alle landets villahaver, så er udbuddet af ejerlejligheder til at overse.
Kun 1,4 procent af landets lejligheder er til salg, viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk og Spar Nord.
Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm vil ejerlejlighederne også de kommende år være immune over for den generelle ubalance mellem sælgere og købere på boligmarkedet.
Det skyldes ikke mindst en demografisk udvikling, der frem mod 2020 vil skabe øget efterspørgsel efter lejligheder.
– Alene fra 2010 til 2011 vokser antallet af danskere i 20’erne med over 6.500 personer. Og eftersom det typisk er den gruppe, der går i markedet for at købe lejlighed, så øger det den generelle efterspørgsel på lejlighedsmarkedet, forklarer Jens Nyholm.
Han tilføjer, at antallet af danskere i 20’erne vil fortsætte med at vokse markant de kommende 10 år.
Med til at holde hånden under ejerlejlighedsmarkedet er også, at stadig flere danskere flytter fra land til by.
– I København, Aarhus, Odense og Aalborg forventes en tilflytning på over 100.000 borgere frem mod 2020, og det er i disse uddannelsesbyer, at koncentrationen af lejligheder er størst, understreger Jens Nyholm.
Hos Boligsiden.dk oplever man samtidig, at lejlighederne bliver handlet hurtigere og hurtigere.
– De lejligheder, der blev handlet i april 2011 havde i gennemsnit været til salg i fem måneder. Det er næsten en måned hurtigere, end for et år siden, siger kommunikationsdirektør Birgit Daetz.
Epn.dk (20. maj 2011)
Fra påskebordet til computeren
Fra sild og snaps, til surf efter sommerhuse. Sommerhus-køberne satte sig til tasterne 2. påskedag.
Boligsiden.dk har undersøgt antallet af søgninger efter fritidshuse omkring påsken de sidste fire år. Tallene viser helt tydeligt, at antallet af søgninger på www.boligsiden.dk stiger markant i påskeugen. I år var interessen dobbelt så stor.
– Interessen kulminerer 2. påskedag, hvor vi har lagt familiebesøg, husreparationer og hobbysysler bag os. De seneste fire år viser vores opgørelse, at der er klart flest søgninger efter fritidshuse den sidste helligdag i påsken, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Hvor søgningerne efter fritidshuse i påsken i årene 2008 til 2010 lå markant højere end ugen inden forårets store højtid, har mønstret været anderledes i år. Hele april måned har interessen nemlig været stor.
– Den gode nyhed er, at der har været over dobbelt så mange unikke søgninger efter fritidshuse i dette års påskeferie sammenlignet med i fjor, fortæller Birgit Daetz.
NordjyskeUgeaviser.dk (18. maj 2011)
Salgspriser under den offentlige vurdering
I hver femte kommune ryger villaen til en pris, der ligger op til 12 procent under den offentlige vurdering.
Mens den gennemsnitlige hussælger får 11 procent mere for huset, end vurderingen lyder på, så er det slet ikke alle husejere, der kan regne med at kunne sælge for mere end vurderingsprisen.
– To kommuner i landet har været særlig hårdt ramt de seneste to år – det er Kalundborg og Lolland, hvor husejerne i 2009 og 2010 i gennemsnit har accepteret en salgspris på 12 procent under vurderingsprisen, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
I det hele taget er vi hårdt ramt her i regionen. I Ringsted ligger den gennemsnitlige salgspris ni procent under vurderingen, men også i Faxe og på Stevns er huspriserne – ifølge beregninger fra Boligsiden.dk – under pres.
Tv2east.dk (17. maj 2011)
Store ejerlejligheder er steget over 10 procent
Lejligheder på mere end 75 kvadratmeter handles i dag til beløb, der gennemsnitligt ligger 10 procent højere, end da priserne ramte bunden.
Mens store dele af boligmarkedet mange steder i landet ikke er kommet synderligt op i fart efter krisens indtog, tegner der sig et mere positivt billede, når det gælder markedet for store ejerlejligheder.
En opgørelse fra www.boligsiden.dk viser nemlig, at lejligheder, der er større end 75 kvadratmeter, i dag er 10 procent dyrere, end da markedet ramte bunden.
På landsplan er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på lige godt 20.000 kroner mod 18.000 i maj måned 2009, hvor priserne nåede bunden.
Når det gælder de store ejerlejligheder i Århus og København, er der tale om en endnu mere markant udvikling end landsgennemsnittet.
-I København er priserne steget med 12 procent siden bundniveauet i maj 2009. I Aarhus nåede priserne det hidtil laveste niveau efter krisens indtog allerede i januar 2009, men siden er de steget med hele 20 procent, fastslår Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.
Midt På Ugen, 1. sektion, side 38 (17. maj 2011)
Stort prisfald på landejendomme
På tre år er udbudspriserne på landejendomme uden landbrugspligt faldet med godt en femtedel. Men der er store forskelle på prisfaldet rundt om i landet. Hårdest er det gået ud over Bornholm, Sjælland og Vestjylland, viser opgørelse fra www.boligsiden.dk.
D et er blevet billigere at flytte på landet. Udbudspriserne på landejendomme, hvor man ikke behøver dyrke landbrug, er nemlig faldet med 22 pct. siden starten af 2008.
Det viser nye tal fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.
– På landsplan er udbudspriserne på landejendomme uden landbrugspligt faldet med mere end en femtedel siden april 2008. Men der er store forskelle på prisudviklingen rundt om i landet. Priserne er faldet mest på Bornholm, hvor de i dag ligger 37 pct. lavere end for tre år siden.
– Østsjælland, Vestjylland samt Vest- og Sydsjælland følger trop med udbudspriser, der i dag ligger hele 24-30 pct. under niveauet for tre år siden, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Ser man på kvadratmeterpriser, er landejendommene nu billigst på Bornholm. Her koster det gennemsnitlige fritidslandbrug 7.800 kr. pr. kvm. Men også i Nordjylland og Vestjylland finder man ganske lave kvadratmeterpriser – begge steder på godt 10.000 kr. pr. kvm. I Nordsjælland skal man derimod gennemsnitligt betale tre gange så meget pr. kvm. for en landejendom.
Landbrug Øst, 1. sektion, side 8 (17. maj 2011)
Rekord-mange boliger til salg
Nærmest usælgelige: Hver fjerde af de 80.000 huse og lejligheder har haft til salg-skilt i over et år
Det er blevet en kunstart i særklasse at sælge sit hjem.
Lige nu er der over 80.000 boliger til salg på www.boligsiden.dk, og hver fjerde har været til salg i mere end 12 måneder.
Det er rekord. Aldrig har så mange boliger været til salg, og aldrig har boligerne haft til salg-skilt i forhaven så længe. Værst ser det ud i Udkantsdanmark, mens det i store byer som Aarhus og København går støt, men roligt. …
Ifølge www.boligsiden.dk er der lige nu 82.463 boliger til salg. De er fordelt således: Villaer: 45.406 Ejerlejligheder: 10.556 Fritidsboliger: 12.094 Andelsboliger: 4994 Villalejligheder: 363 Landejendomme : 3556 Helårs-og fritidsgrunde:.
20.371 villaer og lejligheder på www.boligsiden.dk har været til salg i mere end et år.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 4 (16. maj 2011)
Danmarks mest usælgelige bolig: Til salg i knap ni år
I Hirtshals ligger der en lille rødstensvilla, som har været til salg i knap ni år – eller helt nøjagtig 3246 dage. Villaen koster 665.000 kr., og ifølge www.boligsiden.dk har prisen ikke udviklet sig, mens huset har været til salg hos EDC i Hirtshals.
Husets ufatteligt lange liggetid gør det samtidig til boligmarkedets absolut mest usælgelige hus, men ifølge ejendomsmægler Kim Roden fra EDC knytter der sig en lidt speciel historie til villaen.
– Kvinden, der ejer huset, blev enke for ti år siden, og hun ville gerne sælge huset.
Nu bor hun der imidlertid med en ny mand og er glad for at bo der, og huset er ikke længere som sådan til salg. Kun hvis den rigtige køber dukker op, siger Kim Roden.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 4 (16. maj 2011)