Efter næsten tre år med prisfald steg huspriserne svagt i årets 2. kvartal. Markedet for ejerlejligheder og fritidshuse har det også bedre, men her er prisfaldet endnu ikke helt elimineret.
For første gang, siden boligpriserne indledte deres frie fald, er udviklingen endelig vendt. Godt nok er det kun huspriserne, der er i fremgang, men aktørerne på markedet vejrer morgenluft.
Udbudspriserne på villaer og rækkehuse steg nemlig med 0,4 pct. i løbet af årets 2. kvartal. Det fremgår af den seneste kvartalsrapport, som Boligsiden.dk har offentliggjort.
Stigningen i udbudspriser kommer efter et første kvartal, hvor huspriserne faldt med 1,5 pct.
Stadig noget at indhente
”Det er glædeligt, at vi endelig har brudt den magiske grænse og igen kan melde om prisstigninger. Men der er stadig en del at indhente, før alt igen er normalt på boligmarkedet. Forbrugernes øgede tillid skal derfor ikke bare fastholdes, men også øges i de kommende måneder, før man kan være tilfreds”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Dermed henviser hun til, at udbudspriserne på fritidshuse og ejerlejligheder også fortsætter fremgangen, men at der endnu ikke er egentlige prisstigninger at spore.
I det netop forgangne kvartal faldt priserne på ejerlejligheder med 0,9 pct. mod et dyk på 1,2 pct. i årets første kvartal. Fritidshusene faldt i begge årets kvartaler med 0,8 pct.
Kun prisstigninger få steder
Boligmarkedet vakler altså ikke længere, men mangler alligevel at finde sit absolutte fodfæste. Boligsidens tal viser nemlig, at der fortsat er prisfald i langt de fleste dele af landet.
”Når det gælder huspriserne, stiger disse kun i Nordsjælland samt i København og omegn. I sidstnævnte er stigningen på 4,1 pct. mest iøjnefaldende. Ser man på de øvrige otte landsdele, er der prisfald over hele linjen. Men prisfaldene er nu så beherskede, at der på landsplan altså er en samlet stigning på de nævnte 0,4 pct.”, fortæller Birgit Daetz.
Ser man på ejerlejlighederne, er der kun en minimal stigning på 0,2 pct. i Københavns Omegn, mens der er prisfald i de øvrige dele af landet. Mest interessant er det her, at prisfaldet i Vest- og Sydsjælland er reduceret fra 11 pct. i årets første tre måneder til beskedne knap 3 pct. fra april til juni.
”Vest- og Sydsjælland har længe haltet efter med voldsommere og mere konstante prisfald end stort set resten af landet. Den udvikling ser med de nye tal ud til at være stoppet. Det giver forhåbninger om, at vi om kort tid også vil se en generel prisstigning på markedet for ejerlejligheder”, vurderer Birgit Daetz.
Sommerhuse i et vadested
For sommerhusene gælder, at markedet står i et vadested; prisfaldet er minimalt – som tidligere nævnt på 0,8 pct. – gennem hele året. Og for andet kvartal i træk er der prisstigninger i tre landsdele, og ligeledes for anden gang er det København, der fører an med et prisfald på lige godt 6 pct. De øvrige steder med prisstigninger er de to sommerhus-højborge Bornholm og Nordsjælland.
Nu er forår og sommer imidlertid højsæson for fritidshuse, og derfor skulle det ikke undre, om sælgerne flere steder i landet får blod på tanden og presser prisen lidt opad hen imod efteråret.
Stabiliteten synes altså for alvor at være inden for rækkevidde, og et frisk bud vil være, at der ved udgangen af indeværende kvartal ikke kun er prisstigninger enfamiliehuse, men også på ejerlejligheder og fritidsboliger.