Moderat prisfald i landets store sommerhus-områder

sommerhus

Foto: Boligsiden.

Udbudspriserne på sommerhuse er samlet set faldet med 10 pct. siden toppen for knap to år siden. Visse steder er priserne imidlertid steget i perioden, men et par steder i landet er der op imod det dobbelte at spare – især på Sjælland kan man hente en ’gevinst’ på sommerhuskøbet.

Det er efterhånden kendt for de fleste, at boligpriserne har taget en ordentlig rutsjetur. Men prisfaldene er meget forskellige fra landsdel til landsdel. Især Sjælland har været hårdt ramt med prisfald helt op til cirka 30 pct., mens udviklingen i Nord- og Vestjylland langt fra har været så dramatisk.

Men hvor det primært er markedet for helårsboliger, der er ramt af de store prisfald, ser det noget anderledes ud for fritidsboligerne.

”Samlet set er udbudspriserne på sommerhuse faldet med 10 pct., siden de toppede i sommeren 2008. Det virker dog ikke så voldsomt, når man tager den nuværende krise i betragtning”, fortæller Birgit Daetz på baggrund af nye tal, som Boligsiden, hvor hun er kommunikationschef, nu offentliggør.

Skagen landets dyreste

I lighed med udviklingen på markedet for villaer og lejligheder er der store forskelle de enkelte landsdele imellem. I det populære Skagen er priserne for eksempel steget i de seneste par år. Her koster en kvadratmeter sommerhus i dag 45.000 kroner – en stigning på hele 12,5 pct. Skagen er dermed nu det dyreste af de store, kendte sommerhusområder herhjemme. I hvert fald når man ser på den gennemsnitlige kvadratmeterpris. Men på Sjælland er situationen stik modsat.

”I Ellingelyng i det nordvestlige Sjælland er priserne faldet med omkring 18 pct. de sidste to år. Samtidig er liggetiderne steget med tre måneder, så det i dag tager i gennemsnit 15 måneder at sælge sommerhuset. Det tyder på, at man kan gøre en god handel her i foråret, hvor sæsonen for køb af sommerhus for alvor sætter ind”, forklarer Birgit Daetz.

Tager man turen fra Ellingelyng videre nordpå, havner man på Sjællands Odde. Det er i dette område, den største koncentration af danske sommerhuse findes. Også her har priserne taget en mærkbar rutsjetur. I dag er der nemlig 15 pct. at spare på sommerhuset, når man sammenligner med for to år siden.

På den anden side af Roskilde Fjord, i det mondæne Tisvilde, er priserne dykket tilsvarende landsgennemsnittet – knap 10 pct.

Også pæne besparelser i Jylland

Det er imidlertid ikke kun de sjællandske købere, der kan se frem til en betragtelig besparelse. I Jylland er priserne i de store sommerhusområder ved Grenå og Lemvig faldet med i omegnen af 15 pct. På Rømø kan man spare 11 pct. på sommerhuskøbet.

I de øvrige af de 12 store sommerhusområder, som Boligsiden har med i sin gennemgang af prisudviklingen, er prisfaldene alle steder mindre end det landsgennemsnitlige fald på 10 pct.

Det er Marienlyst på Falster samt Ebeltoft, hvor udbudspriserne er 8 pct. lavere end på toppen, den jyske vestkyst med et fald på 6 pct. samt Nordfyn med minus 5 pct.

Salgspriser faldet mere end udbudspriser

”På Fanø er priserne på nøjagtig samme niveau som for to år siden. Men selv om besparelsen ikke umiddelbart synes at være så stor mange steder i landet, skal man ikke på forhånd give op. Der er tale om gennemsnitlige kvadratmeterpriser, og der er masser af huse, som er faldet mere i pris end gennemsnittet. Så jeg er helt sikker på, at man kan gøre en god handel i påsken”, siger Birgit Daetz.

En undersøgelse fra Nordea over de huse, som ejendomsmæglerkæden DanBolig har solgt i det seneste år, viser da også, at de faktiske handelspriser på et gennemsnitligt hus på 50 kvm. siden pristoppen er faldet med 13 pct. på landsplan og helt op til 60 pct. i visse dele af landet.

”Det er derfor nok især de almindelige huse, hvor der er pæne besparelser at hente. Og der er nok nogle sælgere, der skal være mere skarpe på prisen, hvis de vil af med deres sommerhus”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om