Boligpriserne er faldet så meget, at en billig ejerlejlighed for mange kan være et realistisk alternativ til kollegieværelser og andre lejeboliger. Lige nu er der over 100 lejligheder til salg i universitetsbyerne, som koster under 4.000 kroner om måneden.
Om en måneds tid valfarter tusinder af nye studerende for første gang til landets højere læreanstalter. Samtidig går kampen om kollegieværelser og andre billige lejeboliger ind i den sidste fase. Sandheden er nemlig, at der allerede nu er voldsomt rift om en billig bolig.
I flere år har det endda været så svært at finde tag over hovedet, at nogle nybagte studerende har måttet bo i telt på campingpladser i storbyerne, indtil en egnet bolig er dukket op.
Heldigvis findes der andre muligheder end telt og sovepose i det kolde efterår. Har man en god børneopsparing, eller er forældrene klar til at investere i en lejlighed til deres studerende barn, er en ejerlejlighed et godt alternativ. Priserne på ejerlejligheder er nemlig faldet med op til 30 pct. visse steder i landet – mest i hovedstaden. Derfor er der i dag et pænt udbud af ejerlejligheder, som ofte faktisk er billigere i månedlig ydelse end en tilsvarende lejebolig.
Billigere end mange lejeboliger
”I de fire store universitetsbyer er der for tiden knap 120 rigtig billige ejerlejligheder at vælge imellem – lejligheder som koster under 4.000 kroner i månedlig nettoydelse”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Hvis økonomien ikke tillader en ydelse i den størrelsesorden, kan man i stedet vælge imellem 26 lejligheder til under 3.000 kroner netto om måneden i universitetsbyerne, som i Boligsidens opgørelse omfatter København/Frederiksberg, Århus, Odense og Aalborg.
Ejerlejlighederne er stadig dyrest i hovedstaden, og derfor er der flere billige boliger at vælge imellem i de tre øvrige universitetsbyer. Læg dertil, at der er væsentligt flere indbyggere og flere studerende i København, så er mulighederne meget større i Aalborg, Odense og Århus.
Flest billige boliger i Aalborg
”Mest er der at vælge imellem i Aalborg. Her er der 11 lejligheder til salg til under 3.000 kroner om måneden. Har man tusind kroner mere i budgettet, er der i alt 40 lejligheder til under 4.000 om måneden – altså en tredjedel af det samlede udbud af billige lejligheder i de fire universitetsbyer”, siger Birgit Daetz.
Som nævnt kan forældrekøb være en mulighed for nogle. Beregninger fra Nordea viser, at en ejerlejlighed til 1,1 mio. kr. – hvilket er en hel del mere end udbudsprisen på ejerlejlighederne i Boligsidens opgørelse – koster forældrene under 1.000 kroner om måneden at finansiere.
Det gælder, hvis man benytter den såkaldte ’virksomheds-skattesordning’, og det studerende barn betaler en husleje på 4.000 kroner om måneden.
Herudover er det ikke udelukket, at man kan få boligsikring til en del af huslejen.*
Måske er det derfor en bedre idé at kigge på ejerlejlighed end at vente på en kollegiebolig eller et værelse til leje. Der har i hvert fald ikke været så mange billige ejerlejligheder til salg i storbyerne i mange år.
Der er for tiden godt 4.100 ejerlejligheder til salg i de fire universitetsbyer, Frederiksberg inklusive. I Boligsidens opgørelse er kun medtaget ejerlejligheder, der koster under 4.000 kroner i månedlig nettoydelse.
Kilde: Boligsiden.dk.
*Nordeas beregninger er ikke her omtalt i detaljer, og der er udelukkende tale om en konklusion på enkelte dele af beregningerne. De her omtalte beregninger er derfor ikke dækkende for alle tilfælde. Boligsiden anbefaler derfor, at man søger professionel økonomisk rådgivning, hvis man overvejer forældrekøb.