Det er billigere at bo på landet

Togstation. Foto: Pixabay.

Det er 10 pct. billigere at bo på landet end i byen. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk. Vælger man drømmen om en landejendom, får man oven i hatten mere end 20 gange så meget jord at boltre sig på, som hvis man bor på en gennemsnitlig parcelhusgrund.

Nye salgstal fra www.boligsiden.dk viser, at det i gennemsnit er 10 pct. billigere pr. kvadratmeter at købe en landejendom frem for et parcelhus. Salgsprisen har nemlig længe ligget temmelig stabilt lige i underkanten af 14.000 kroner, mens det gennemsnitlige danske parcelhus handles til en pris på cirka 15.200 kroner.
– Parcelhuset er vores foretrukne boligform, hvilket er en del af forklaringen på prisforskellen. Populariteten afspejles naturligvis i prisen, men er man frisk på at kigge ud af byen, får man altså mange flere kvadratmeter for pengene”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Et hus på landet betyder også langt mere plads i forhold til en bolig i byen. Den gennemsnitlige landejendom er på 180 kvadratmeter, mens det traditionelle parcelhus er 140 kvadratmeter stort. Dertil skal man lægge, at der næsten ingen grænser er for, hvor stor en grund, man får at boltre sig på.
– Den gennemsnitlige parcelhusgrund er på 1.500 kvadratmeter, mens landejendommene er mere end 20 gange større med deres i gennemsnit godt 34.000 kvadratmeter. Det er jo blandt andet den slags, man prioriterer, når man flytter fra byen og ud på landet. Og selv om jord koster penge, er det faktisk kun godt og vel en kvart million dyrere at købe en landejendom”, siger Birgit Daetz.
TV2 Øst (26. august 2010)

Der gives stadig rabatter på fritidshuse

– Der bliver stadigvæk givet store rabatter på sommerhuse over hele landet, fortæller Ricco Zuschlag, direktør for Boliga.dk, hjemmesiden, der lader os alle holde et vågent øje med hele boligmarkedet.
Der er dog udsigt til, at rabatterne nu er på skrump. I hvert fald har nedslagene i udbudspriserne været faldende, viser tal fra boligsidens statistikbank over udbudspriser på fritidshuse. …
– Det er især i marts, vi ser de store rabatter på fritidshuse, fordi det er her køberne skal lokkes ud af busken. Og det gør man ved at give rabat, forklarer Ricco Zuschlag.
En anden tendens underbygger dog, at der skulle være mere gang i salget af sommerhusene og de store rabatter dermed kunne være på retur.
Sommerhusene står nemlig ikke til salg, så længe som de gjorde sidste år.
– Det er især i marts, vi ser de store rabatter på fritidshuse, fordi det er her køberne skal lokkes ud af busken. Og det gør man ved at give rabat, forklarer Ricco Zuschlag.
En anden tendens underbygger dog, at der skulle være mere gang i salget af sommerhusene og de store rabatter dermed kunne være på retur.
Sommerhusene står nemlig ikke til salg, så længe som de gjorde sidste år.
Fyens Stiftstidende, 1. sektion, side 6 (29. august 2010)

Her stiger boligpriserne

Bliver dine mursten i villaen mere eller mindre værd? Nye tal viser, at kvadratmeterprisen flere steder i landet i år er steget – se hvordan det står til i de bedste og værste postnumre.
Helt nye tal fra Boliga, Danmarks største uafhængige boligsite, viser, at udbudspriserne på ejerlejligheder i årets første otte måneder er steget med gennemsnitligt 1,6 pct. Samtidig er priserne på parcelhuse dykket med 1,8 pct. i snit. Det er altså blevet lidt dyrere at købe ejerlejlighed og en anelse billigere at anskaffe sig en villa.
Alligevel er der flere steder optimisme at spore, forklarer Ricco Zuschlag, der er direktør i Boliga.
”Der er optimisme på boligmarkedet nu. Vi ser stadig den største fremgang i Københavnsområdet, hvor der er masser af ejerlejligheder og en studiestart lige om hjørnet,” siger han.
Stort set alle københavnske bydele samt Frederiksberg har i år kunnet hæve til salgsprisen på ejerlejligheder.
Kun i Sydhavnen og på Amager har der været faldende kvadratmeterpris i 2010.
Selv om der blandt villasælgerne er en overvægt af postnumre med fald i kvadratmeterprisen, er der også markante fremgange at spore. Villa-ejerne i Lystrup nord for Århus, Munkebo på Nordøstfyn og i Brøndby på den københavnske vestegn kan glæde sig over et plus i udbudspriserne på henholdsvis 13,7, 13,3 og 12,5 pct.
B.T., 1. sektion, side 24 (26. august 2010)

Sydjyske andelsboliger er landets mest energivenlige

De fleste boliger i Syd- og Sønderjylland har et energiforbrug, der ligger tæt op ad den gennemsnitlige danske bolig. Men andelsboligerne ligger en del lavere end i resten af landet.
Ordene klima og energi bliver stadig oftere trukket frem af vores vokabularium. Der er da næppe heller ikke tvivl om, at fremtiden i den forbindelse byder på stigende udfordringer for eksempelvis for de danske boligejere.
Udgifterne til opvarmning ser nemlig kun ud til at kende én vej: opad. Danskerne har ellers – belært af den første oliekrise i 1973, hvor råolien steg med omkring 400 pct. på to måneder og sendte chokbølger gennem samfundet – været dygtige til at spare på energien. Men fremover bliver der endnu mere fokus på energiforbruget i vores boliger.
Siden 1. juli 2010 har det nemlig været et krav, at de boliger, der sættes til salg efter denne dato, skal være udstyret med et lovligt energimærke. Det gælder fra det øjeblik, hvor boligen annonceres at være til salg. Så kan potentielle købere fra starten se, hvor meget energi huset eller ejerlejligheden bruger. …
Men når talen falder på andelsboliger, ser tallene ganske anderledes ud. For landet som helhed er energiforbruget i den lave ende af middel på 4,1. Derimod brillerer andelsboligerne i Syd- og Sønderjylland med landets absolut laveste energiforbrug. Her er forbruget nemlig helt nede på 3,0 svarende til kategori C i energimærke.
I den anden ende er det især de københavnske andelsboliger, der trækker landsgennemsnittet op på 4,1.
”De danske andelsboliger er egentlig i fin energimæssig stand. Men når de københavnske boliger trækker opad, skyldes det, at mange andelsforeninger i hovedstaden er stiftet i huse helt tilbage fra før Første Verdenskrig. Derimod er der mange steder ude i landet fortrinsvist etableret andelsforeninger i nybyggeri, hvor kravene til energieffektivitet gennem de seneste par årtier løbende er skærpet. Det kan være en del af forklaringen på, at Syd- og Sønderjylland fører an i energivenlige andelsboliger,” siger Birgit Daetz.
Hun henviser til, at blandt de københavnske andelsboliger, som Boligsiden har registreret med energimærke, er 65 pct. etableret i ejendomme, der er bygget mellem 1900 og 1939.
”Derimod er 92 pct. af de energimærkede syd- og sønderjyske andelsboliger bygget fra 1980 og frem til i dag”, fastslår Birgit Daetz …
Haderslev Ugeavis, Sektion: 1, Side: 53 (25. august 2010)

Ejendomsmæglerne er klar til at annoncere med energimærkning

Alle ejendomme, der sættes til salg fra og med 1. juli 2010, skal annonceres med energimærkning. Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet. Ejendomsmæglerbranchen er positive over for den nye lovgivning og har tidligt igangsat flere tiltag for at sikre, at de nye annonceringsregler kan indføres så let og smidigt som muligt.
”Energiforbruget har stigende betydning for stadig flere boligkøbere, og de nye regler betyder, at man nu allerede i den tidlige fase, hvor man søger efter ny bolig, også kan bruge energimærkningen som sammenligningsparameter.
Vi har arbejdet hårdt for at kunne implementere de nye annonceringsregler, og vi er klar til på torsdag”, siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), Steen Winther-Petersen.
For at gøre det enkelt og overskueligt for forbrugerne har ejendomsmæglerbranchen i samarbejde med deres fælles boligportal, Boligsiden.dk, på eget initiativ udviklet et særligt energimærkningslogo, som vi kender det fra hårde hvidevare og lignende.
”Det har været afgørende for os at finde en løsning, som dels var muligt at implementere på Boligsiden, og som dels gør det let for boligkøberne at sammenligne energimærkningen på de forskellige salgsemner. Det mener vi er lykkedes”, siger adm. direktør i Boligsiden A/S, Søren Lægaard.
Kolding Ugeavis, 2. sektion, side 25 (25. august 2010)

Nu sælges de store lejligheder hurtigst

Der er i dag rift om de større lejligheder, hvilket er en ny tendens, da det de seneste år har været de mindre lejligheder, der blev solgt hurtigst. Mere end hver tredje lejlighed på over 60 kvm er i dag solgt inden for tre måneder, viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Har du en stor lejlighed til salg, kan du glæde dig over, at efterspørgslen er størst på netop de store lejligheder på over 60 kvm. Dette er en ny tendens, da det ellers over en årrække har været salg af de små lejligheder, som er gået som varmt brød.
Prisfald og et mere stabilt boligmarked har nu givet køberne mere mod på større investeringer:
– Priserne på lejligheder er faldet med omkring 20 pct. på landsplan på fire år. Prisfaldet kombineret med den lave rente gør det i dag muligt for flere at købe større. I efteråret 2008 var det kun hver femte lejlighed på over 60 kvm, der var solgt inden for tre måneder, i dag er det mere end hver tredje store lejlighed, der er fjernet fra internettet inden for 90 dage, siger Birgit Daetz.
Lokalavisen Frederikshavn, 1. sektion, side 34 (25. august 2010)

Find mere om