Danmarks billigste sommerhuse er fra 60’erne og 70’erne

Foto: Boligsiden

Skal du have et billigt sommerhus, skal det være bygget i enten 60’erne eller 70’erne. Boligsidens Markedsindeks har kigget på de prisrigtige sommerhuse.

I 1960’erne og 70’erne blev der ikke bare bygget en lille halv million parcelhuse. Der blev også bygget sommerhuse til den helt store guldmedalje. Disse sommerhuse købes og sælges i lige så stor stil nu, og mere end hvert andet solgte sommerhus det seneste år var da også bygget i enten 60’erne eller 70’erne. Og husene fra netop de to årtier har da også en helt særlig fordel. Salgsprisen er lavere end for sommerhuse, der er bygget i andre årtier.

”I gennemsnit blev sommerhusene fra de to årtier solgt for lige godt 900.000 kroner. Sommerhuse bygget i alle andre årtier blev i gennemsnit solgt for over en million kroner, så man finder altså ikke billigere sommerhuse end dem fra 60’erne og 70’erne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Den lavere salgspris skyldes ikke, at sommerhusene fra de to årtier er mindre end andre og derfor ender med en lavere salgspris. Kvadratmeterprisen er nemlig også helt i bund. Årsagen til de moderate priser kan findes i det store udbud og i et udvalg af sommerhuse, der ikke alle er lige godt vedligeholdte.

Stort udvalg

Knap halvdelen af alle sommerhuse, der er til salg, er bygget i 60’erne og 70’erne, og der er altså over 6.000 sommerhuse at vælge imellem, hvis du vil have et hus fra et af de årtier. Det er dog ikke alle, der er lige billige. Udbudspriserne starter ved 120.000 kroner for et rigtig pænt miniput-sommerhus i Holbæk og fortsætter helt op i 14 millioner kroner for en luksusejendom i Blokhus.

Bliver ikke revet væk

Trods det store antal 60’er og 70’er-sommerhuse, der skifter hænder, er der ikke noget, der tyder på, at husene er så eftertragtede, at de bliver revet ned fra hylderne. Salgstiden for disse sommerhuse er fx noget højere end for sommerhuse, der er bygget i årene 1910-1959, og de prisnedslag, der bliver givet, er også højere end for sommerhuse bygget i flere andre årtier. Så hvad er der med 60’er- og 70’er-husene?

”Først og fremmest bliver der solgt mange 60’er og 70’er-sommerhuse, fordi det er dem, der fylder mest på boligmarkedet. At de også er billige er helt klart en afgørende faktor for interessen. Når salgstiden er lidt længere, kan det skyldes, at der er så mange huse at vælge imellem i den kategori. Hvis man går efter et ældre sommerhus af en bestemt type, er udvalget meget mindre, og det kan være årsagen til, at de bliver solgt hurtigere”, siger Birgit Daetz.

Det klassiske træhus

Et sommerhus fra 60’ern og 70’erne er bl.a. de klassiske træsommerhuse, der nogle gange har loft til kip. Typisk er der trævægge og –lofter, og huset opfylder for mange drømmen om et traditionelt sommerhus. Husene er typisk godt 70 kvadratmeter store, og du finder dem næsten altid i etablerede sommerhusområder ikke alt for langt fra kysten. De kan være totalt renoverede indvendigt, så de fremstår moderne indeni, mens de har beholdt det klassiske sommerhuslook udefra. Andre er i original stand og trænger til en opdatering.

En undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at 56 procent foretrækker netop det klassiske sommerhus i et sommerhusområde nær stranden i forhold til fx ødegården, luksussommerhuset eller det børnevenlige sommerhus tæt på Lalandia eller andre forlystelser.

Find mere om