Boligpriser er faldet med op til 13 procent på et år

Foto: Boligsiden

Priserne på villaer og ejerlejligheder er faldet med mellem 10 og 13 procent siden maj i fjor. Prisfaldene skræmmer tusindvis af danskere med ejerlejlighed væk fra markedet, mens flere villaejere derimod ønsker at sælge.

På landsplan er det gennemsnitlige prisfald på ejerlejligheder i løbet af de sidste 12 måneder oppe på 13,1 procent. Men visse steder er udviklingen endnu mere markant, og værst står det til i Københavns Kommune, hvor sælgerne af ejerlejligheder i gennemsnit har måttet lide tab på 18,7 procent.

Den slags får de danske lejlighedsejere til at løbe skrigende bort fra boligmarkedet. Derfor er der i dag på landsplan over en femtedel færre ejerlejligheder til salg, når man sammenligner med maj sidste år. Det viser tal fra Realkreditrådet.

Priser stiger i Aalborg og Kolding

Priserne på ejerlejligheder falder generelt over hele landet med Kolding og Aalborg kommuner som de to undtagelser. I Aalborg er lejlighederne nemlig blevet 12,3 procent dyrere på et år, mens priserne i Kolding er steget med 18 procent.

Samtidig blev der i maj måned i Aalborg taget en halv gange flere boliger af internettet – boligerne fjernes for langt de flestes tilfælde, fordi de bliver solgt – end i samme måned sidste år. For et år siden var tallet 78; i sidste måned var det 114.
Så markedet for ejerlejligheder i de to fjordbyer i henholdsvis syd- og nordjylland har det tilsyneladende ganske fint.

Gør en god handel

Som nævnt går det derimod lidt mere trægt i resten af landet. Men selv om der bliver færre lejligheder at vælge imellem – helt præcis 21,3 procent færre i dag – og priserne generelt falder, så stiger liggetiderne.
Det gør det muligt at gøre en god handel. Realkreditrådets tal viser nemlig også, at prisen på de lejligheder, som bliver taget af internettet, på landsplan er omkring tre procent lavere end de gennemsnitlige udbudspriser.
I København by er forskellen godt seks procent. Noget tyder dermed på, at sælgerne er villige til at lytte til et godt, realistisk tilbud.

Er der i dag færre, der ønsker at sælge deres ejerlejlighed, forholder det sig omvendt på markedet for villaer og rækkehuse.
Her er priserne på et år faldet med 10,1 procent på landsplan – knap en procent mere end udbudspriserne faldt i samme periode. Alligevel sætter mange flere danskere huset til salg. Der er nu knap 42.000 huse på markedet – en stigning på 12,2 procent.

Huspriser i østdanmark ned med en femtedel

Sammenligner man igen udbudspris med salgspris, går mønstret fra før visse steder igen. For efter at de københavnske og nordsjællandske husejere som landets første måtte lægge ryg til boligmarkedets tørre tæsk, er turen nu kommet til østsjællænderne. Siden maj i fjor er salgsprisen i den del af landet dykket med 19,5 procent. Det er godt syv procent over faldet i udbudspris i samme periode.

Det får i lighed med de klemte lejlighedsejere husejerne på Østsjælland til at forlade markedet. Således er der i dag 14 procent færre huse til salg i landsdelen, end tilfældet var for et år siden. Det overgås kun marginalt af byerne rundt om København og Nordsjælland.

Det generelle billede af husmarkedet på landsplan er, at der i dag bliver solgt 10 procent færre boliger end for et år siden. Samtidig står husene til salg i en tredjedel længere tid, og der er altså kommet flere huse til salg. Så også når det gælder huskøbet, bør der være basis for at gøre en fornuftig handel, som tjener alle parter. Og selv om Realkreditrådets tal indikerer et prisfald på godt 10 procent på et år, er der næppe grund til at vente for længe med at købe, for prisfaldet flader givetvis ud i løbet af året.

Find mere om