Vil du købe andelsbolig? Så forbered dig godt

Foto: Boligsiden

Det tager i gennemsnit otte dage at sælge den hurtigste fjerdedel af de andelsboliger, der bliver solgt gennem en ejendomsmægler. Derfor er det afgørende, at du forbereder dig ordentligt, hvis du vil i nærheden af de mest eftertragtede andelsbeviser.

Otte dage. Så kort tid tog det i gennemsnit i december 2016 at sælge den hurtigste del af de andelsboliger, der blev solgt gennem en ejendomsmægler. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

De solgte andelsboliger er inddelt i fire grupper (såkaldte fraktiler), hvor den første gruppe består af de 25 procent af andelsboligerne, der er solgt hurtigst. Det er disse 25 procent, der i gennemsnit er blevet solgt på otte dage.

”Det er et utrolig lavt gennemsnit, som viser, at det går ekstremt hurtigt at sælge andelsboliger. Gennemsnittet er drevet af andelsboligmarkedet i København, hvor vi de sidste par år har set, at andele er blevet revet væk, så snart ejendomsmæglerne har lagt dem på hylderne,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Den enorme hastighed, hvormed andelsboligerne bliver solgt betyder, at du skal forberede dig rigtig godt, hvis du vil have en chance for at komme i nærheden af de mest eftertragtede andelsbeviser.

Hvordan skal du forberede dig?

Det allervigtigste du skal gøre, når du forbereder dig er at lave en aftale med en bank, som hjælper dig med at finde ud af, hvad du kan købe.

”Når markedet går hurtigt, er den bedst forberedte den, der får den største chance for at købe boligen. De fleste er gode til at komme til os i god tid, og så hjælper vi dem i deres forberedelser ved at gennemgå deres økonomi både før og efter købet af andelsboligen. Vi kigger på budget og regner os frem til, hvad den pågældende kunde kan købe for på baggrund af det,” siger Michael Thorbek, der er boligchef i Lån & Spar Bank.

Dine forberedelser stopper imidlertid ikke der. Du skal gøre op med dig selv, hvad det er, du vil købe. Hvor meget du vil betale, hvor høj den månedlige ydelse må være, og om du vil bruge hele det beløb, du kan købe for. Og køber du andelsbolig sammen med en ven eller en kæreste, så skal I ville det samme.

”Vi snakker med kunderne om bløde ting. Skal I have fællesøkonomi? Matcher den lejlighed I vil købe jeres behov? Skal I have børn om et år eller to? Hvor længe vil I bo der? Sørg for at tale alle de ting igennem på forhånd. Jo mere afklaret du er, jo større sandsynlighed er der også for, at dine forberedelser går hurtigt, så du når at slå klørene i andelsbeviset, før en anden har købt det,” siger Michael Thorbek.

Derefter kan du komme med en konkret andelsbolig, som du gerne vil købe. Sørg for at få fat i foreningens regnskab, vedtægter og referatet fra den seneste generalforsamling, for så kan banken hurtigt afkode foreningens gæld, lånetyper og forestående projekter, som kan få indflydelse på dit køb og økonomi. Derefter kan et køb gå så stærkt, at det er dig, der får den andelsbolig, du har lagt billet ind på.

Overhold altid reglerne

Når de bedste andelsboliger i gennemsnit bliver solgt på otte dage, så kan det være fristende at lægge lidt ekstra oveni maksimumprisen for at overbevise sælger om at sælge til dig, og det er altid forbudt.

”Det er sælgers marked, og det skal også med i forberedelserne, hvad man vil være med til, og så skal man selvfølgelig altid overholde reglerne,” siger Michael Thorbek, og Birgit Daetz er enig.

”Når andelsboligerne bliver solgt så hurtigt, som de gør, er det afgørende, at du har forberedelserne i orden, for ellers bliver din drømmebolig solgt for næsen af dig. Samtidig er reglerne på markedet til for, at du skal overholde dem, så penge under bordet er aldrig en del af forberedelserne,” siger hun.

Mens de 25 procent mest populære andelsboliger i december 2016 blev solgt på otte dage, blev de 25 næste procent solgt på 27 dage.

Gennemsnitlig salgstid for andelsboliger pr. fraktil for december 2016:

1. fraktil: 8 dage
2. fraktil: 27 dage
3. fraktil: 71 dage
4. fraktil: 313 dage

NB: De fire fraktiler udgør hver en fjerdedel af de solgte andelsboliger. 1. fraktil udgør den gennemsnitlige salgstid af de 25 % hurtigst solgte. 2. fraktil udgør gennemsnittet af salgstiden på den næste fjerdedel og så fremdeles.

Find mere om