Vi køber sommerhus i fællesskab

sommerhus

Der er både fordele og ulemper ved at købe sommerhus sammen med andre. Få de gode råd her.

Der er mange fordele ved at købe sommerhus sammen med venner eller familie, men der er også faldgruber. Danske BOLIGadvokater og Boligsiden.dk giver her en række gode råd til dig, der ønsker et sundt sommerhusfællesskab.

Ca. 17.000 danske sommerhuse er ejet i fællesskab. Det svarer til, at ca. hvert 10. sommerhus har mere end én ejer. Særligt på Bornholm er der mange delte sommerhuse. Her har knap 12 % af sommerhusene mere end én ejer.

”Der er mange fordele ved at eje et sommerhus i fællesskab. Økonomien er en af dem, bl.a. fordi man er flere til at dele udgifterne til køb og vedligeholdelse. Men netop økonomien rummer også faldgruber, hvis en medejer ønsker at trække sig ud i forbindelse med eksempelvis skilsmisse,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Lav aftaler og få juraen på plads

Formand for Danske BOLIGadvokater, Jan Schøtt-Petersen, forklarer:

”Når familie eller venner køber bolig sammen, skal de huske at få det juridiske på plads fra starten, så de er enige om ejerskab, brug, vedligeholdelse m.m. Det er nemlig altafgørende, hvis man vil være sikker på, at bevare det gode venskab – også efter købet. For selvom man kender og stoler på hinanden, er det den eneste måde, hvor man i tide kan tage højde for en lang række forhold, også f.eks. skilsmisse og dødsfald. Den slags uforudsete begivenheder kan få store økonomiske konsekvenser for ejerne, hvis der ikke er en klar juridisk aftale.”

Heldigvis er det let at undgå faldgruberne og få drømmen om et fællesejet sommerhus til at gå i opfyldelse. Her er fem simple råd til at gøre jeres fælles sommerhuskøb til en god oplevelse – også i længden:

Fem ting du bør huske:

  • Aftal, hvordan ejerforholdet skal være.
  • Få styr på, hvad der evt. skal ske ved skilsmisse, dødsfald o. lign
  • Vær opmærksom på, hvilken økonomisk betydning det fællesejede sommerhus får for andre familiemedlemmer fx i forbindelse med arv.
  • Få afklaret, hvordan det skal håndteres, hvis en af parterne ikke længere ønsker at være medejer af sommerhuset.
  • Skriv alle aftaler ned. Få hjælp af en BOLIGadvokat, som kan gennemgå sagen sammen med dig.
Find mere om