Værste boligsalg i 14 år, men mærkbar bedring på vej

Foto: Boligsiden

Der er drøje hug til salgspriserne og boligsalget i årets første kvartal, viser en dugfrisk statistik fra Realkreditrådet. Men tallene dækker også over handler, der er indgået før årsskiftet, og ifølge en ejendomsmægler er salget nu i fremgang.

Det er grumme tal for boligmarkedet, som Realkreditrådet tirsdag offentliggør. Rådets statistik over ejendomspriserne viser nemlig, at såvel priser som handler er dykket kraftigt i 1. kvartal sammenlignet med samme periode sidste år.

Antallet af handler er således det laveste, siden Realkreditrådet lavede sin første statistik på området tilbage i 1995. Hushandlerne er faldet med 41%, mens tallet for ejerlejlighederne er minus 44%. Salget af fritidshuse gik tilbage med en trediedel.

Når det gælder priserne, tegner der sig heller ikke noget skønmaleri. Men billedet varierer meget, alt efter hvor i landet man kigger hen.

”Ejerlejligheder i København har oplevet prisfald på 35 procent siden toppen i 3. kvartal 2006. Nu opleves prisfald på alle boligtyper stort set over alt, hvilket er en ny udvikling. De eneste undtagelser er ejerlejligheder i Vestjylland og parcel– og rækkehuse i Nordjylland”, siger vicedirektør hos Realkreditrådet Jan Knøsgaard.

Ikke overraskende finder man de største prisfald i Københavnsområdet, hvor både ejerlejligheder og parcel– og rækkehuse er faldet med 20% det seneste år. Jo længere væk, man kommer fra København, desto mindre er prisfaldene, og nordjyderne kan sågar glæde sig over, at priserne på parcel– og rækkehuse er steget med 5,6%.

Spis brød til

Ifølge ejendomsmæglerkæden home er der imidlertid god grund til at spise brød til Realkreditrådets tal. Her mener man, at rådets oplysninger baserer sig på et forældet grundlag, idet statistikken reelt ikke dækker over handler, der er indgået i 1. kvartal.
”I bedste fald er der tale om handler fra november, december og januar”, siger kædens kommunikationschef Niels H. Carstensen.

Han mener, det er nødvendigt med en tydeliggørelse af den forbrugervejledning, som Realkreditrådets statistik er udtryk for.
”Det var den værste periode i to årtier, men en statistik over den periode siger ikke ret meget om den aktuelle tilstand på boligmarkedet”, siger Niels H. Carstensen med henvisning til de sidste måneder af 2008 og starten af 2009.

Priser på ejerlejligheder stiger

Han henviser til, at homes egne statistikker viser, at huspriserne nok faldt kraftigt gennem det meste af 2008, men at de over de seneste måneder i år godt kunne se ud til at have stabiliseret sig. Dermed er boligmarkedet i forhold til de realiserede handler, som Realkreditrådets tal er baseret på, nu inde i en mere rolig periode. Og hvad angår ejerlejlighederne er priserne ifølge home faktisk steget de seneste måneder.

Dermed skal man altså ikke blive alt for deprimeret over tirsdagens statistik fra Realkreditrådet. Den er i hvert fald ikke dårligt nyt for alle. For førstegangskøberne er det igen blevet realistisk at komme ind på boligmarkedet, og leder man efter en større bolig, skal man i dag have færre penge med for at få flere kvadratmeter.

Hurtig pristilpasning godt for markedet

”Er man derimod en af de boligejere, der har købt bolig inden for de seneste år, da priserne var på det højeste, er det da ærgerligt at se, at ens bolig falder i værdi. Men det er imidlertid vigtigt at huske på, at jo hurtigere pristilpasningen sker, jo hurtigere går det også, før boligmarkedet finder sine ben at stå på”, siger cheføkonom hos Realkredit Danmark Elisabeth Toftmann Asmussen i sin kommentar til Realkreditrådets tal.

Hun mener, at man også skal huske, at boligpriserne steg med 17% i 2005 og 23% året efter. Samlet set forventer hun, at det tager hele fire år at pille et års prisstigninger ud af markedet igen.
”Set med de briller kan det være, at et prisfald på knap 20% ikke længere lyder så voldsomt”, mener Elisabeth Toftmann Asmussen.

Skal man tro meldingerne fra ejendomsmæglerne – og det er jo trods alt dem, der først kender salgstallene – så er der en bedring undervejs. Boligmarkedet er dermed endnu ikke en fuldstændig rask patient, om end det dog er i gang med at rejse sig fra sit sygeleje.