Tvangsauktioner i 2021: Færre boligejere kommer under hammeren

tvangsauktioner

Foto: Pixabay

Der blev gennemført 356 tvangsauktioner i første kvartal af 2021. Det er et fald på 20 procent i forhold til samme periode sidste år. Den store aktivitet på boligmarkedet og coronanedlukningen er blandt årsagerne til faldet.

Der har været 356 tvangsauktioner i første kvartal af 2021, viser en ny opgørelse fra Boligsiden. Det er 20 procent færre end i første kvartal af 2020, hvor der blev afholdt 444 tvangsauktioner.

Dermed er der langt færre danske boligejere, der kommer under hammeren i fogedretten, og det er der en åbenlys årsager til – den store aktivitet på boligmarkedet.

”Der bliver solgt ekstraordinært mange boliger, priserne stiger, og udbuddet er lavt. Så når en boligejer kommer bagud med sin termin eller kommer i andre økonomiske problemer, kan den boligejer i mange tilfælde sælge på almindelige markedsvilkår. Der er stor efterspørgsel på boliger, og køberne tænker kreativt i jagten på den næste bolig. Det giver gode muligheder for at lave et fornuftigt boligsalg, også hvis stand eller beliggenhed ikke er helt i top,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hvad har coronanedlukningen betydet?

En anden mulig forklaring på faldet i antallet af tvangsauktioner er coronaen, men ikke fordi domstolene har været nedlukket som i foråret. Det er snarere en følge af det nedlukkede samfund, der har forbedret danskernes privatøkonomi.

Mange danskere har brugt færre penge under corona, så flere har sparet mere op, og ifølge en undersøgelse, som YouGov har lavet for Nordea, har næsten halvdelen af danskerne fået en bedre økonomi i løbet af 2020. Desuden har alle fået tilbud om at få udbetalt de indefrosne feriepenge. Og det har lunet hos dem, der ellers ville have haft svært ved at betale deres termin.

”Det har ikke været muligt at rejse, danskerne har ikke kunnet shoppe i butikkerne, og restauranterne har været lukkede. Der har ikke været så meget at bruge penge på under corona. Når vi dertil lægger, at danskerne har fået udbetalt de indefrosne feriepenge, kan coronanedlukningen i hvert fald indirekte have været medvirkende årsag til faldet i antallet af tvangsauktioner,” siger Birgit Daetz.

Tvangsauktioner af boliger købt lige før finanskrisen

Mens der altså er nogle fællestræk i samfundet og i markedet, der gør, at antallet af tvangsauktioner er naturligt lavt, er der også nogle fællestræk for de boliger, der ender på tvangsauktion.

For det første er de fleste af de boliger, der kommer under hammeren, handlet senest i perioden fra 2004 til 2008 – årene før finanskrisen. For det andet ligger mange af boligerne i yderkommuner, hvor boligpriserne er lave.

”Vi undersøgte for nylig i hvor mange kommuner, priserne er højere nu end før finanskrisen. Det drejer sig om ni kommuner, når vi renser tallene for inflation. Derfor er det åbenlyst, at de danskere der har købt bolig lige før finanskrisen fortsat strider med at få værdien på boligen til at matche det beløb, der står på lånet. Dertil kan du lægge, at det er boliger, der ligger i yderkommuner, hvor boligpriserne i kroner og øre stiger langsomt, og hvor der fortsat er et stykke op til prisniveauet for 15 år siden,” siger Birgit Daetz.

De seks kommuner hvor der var flest tvangsauktioner i 2020, var Guldborgsund, Lolland, Kalundborg, Hjørring, Assens og Frederikshavn.

Udviklingen i antallet af tvangsauktioner:

PeriodeAntal
1. kvartal 2016733
1. kvartal 2017691
1. kvartal 2018536
1. kvartal 2019424
1. kvartal 2020444
1. kvartal 2021356

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om