Tips til førstegangskøberen: Sådan køber du bolig

En boligkøb kan virke uoverskueligt, hvis man ikke har prøvet det før. Heldigvis er der gode råd at hente. Er du førstegangskøber, så læs med her.

Drømmer du om købe egen bolig, er det nemt at lade sig rive med af boligannoncerne med flotte billeder på adresser, hvor du virkelig gerne ville bo. Men når du kommer skridtet videre og skal finde ud af, hvordan du egentlig handler bolig, begynder spørgsmålene som regel at hobe sig op.

”Synes man, at købsprocessen er uoverskuelig, er det nemmeste at bryde købsfasen op i bidder og fokusere på en del ad gangen. Som førstegangskøber kan det være end god ide at starte med et møde i banken for at diskutere økonomi og muligheder. Så er man allerede skridtet tættere på sin nye bolig”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Der er fire fagpersoner, der er gode at have med i din købsproces. Det er en bankrådgiver, en ejendomsmægler, en byggesagkyndig og en advokat eller en køberrådgiver.

Bankrådgiveren

Der er ikke en entydig måde at gennemføre en bolighandel på, men nogle af dine opgaver som køber vil altid komme i en bestemt rækkefølge. Inden du kan skrive under på købsdokumenterne til en bolig, må du have snakket med din bank for at finde ud af, hvor meget du kan låne, og ikke mindst hvordan du vil låne pengene. Banken vil gerne se et budget fra dig og også seneste skatteopgørelse m.m. Banken vurderer så, hvor meget de kan låne dig, og du kan snakke med banken om, hvilken lånetype der passer bedst til dig.

Nogle vælger først at kontakte banken, når de har fundet en konkret bolig, de gerne vil købe, og lader så banken vurdere, om det er muligt. Andre vælger at kontakte banken som det første i købsprocessen, for at finde ud af hvilket prisleje man kan købe bolig i.

Ejendomsmægleren

Har du fundet drømmeboligen, er næste skridt at kontakte den mægler, der har boligen til salg. Så kan du aftale et tidspunkt, hvor du kan komme ud og se boligen, og du kan få tilsendt salgsopstilling, energirapport og andre vigtige dokumenter.

Har du svært ved at finde drømmeboligen, kan du også kontakte en eller flere mæglere og blive skrevet op i deres køberkartotek. Så bliver du kontaktet af dem, når der kommer en bolig til salg, der matcher dine kriterier.

Den byggesagkyndige

Det kan være en god ide at få en byggesagkyndig med ud og se boligen, inden du skriver under. Den byggesagkyndige kan vurdere boligens stand, som kan være nyttigt, især ved huskøb hvor du selv står for det udvendige vedligehold. Den byggesagkyndige kan fx estimere, hvor længe der går, før boligen skal have nyt tag, og han eller hun kan tjekke, om huset har problematiske områder, fx kælderfugt, der skal undersøges nærmere.

Advokat eller køberrådgiver

Når du har besluttet dig for en bolig, du vil købe, skal du have en advokat eller køberrådgiver til at se købsaftalen igennem. Her får du en rådgiver, der hjælper dig og sikrer dig, at der ikke er noget, du har overset i handlen. Det er en rigtig god ide, da en bolighandel rummer et utal af dokumenter, der ikke altid er lige lette at forstå, og du sikrer dig også, at du har en person på din side, der tænker på alle de ting, du ikke engang vidste, du burde have overvejet.

Få mere hjælp her: Boligkøberens håndbog – boligkøbets faser

Læs også: Tips til førstegangskøberen: Hvor meget kan du købe bolig for?

Læs også: Tips til førstegangskøberen: Hvilket lån skal du vælge?

Find mere om