Den lave rente gør det attraktivt for nye boligejere at komme med ind på boligmarkedet. Står du og skal købe din første bolig, bør du gøre dig nogle overvejelser, inden du investerer. Se, hvad du som ny boligkøber bør have tænkt igennem.
Drømmer du om egen bolig, har du stadig rigtig gode muligheder for at komme ind på boligmarkedet. Den lave rente gør lånemarkedet mere tilgængeligt for dem, der ikke har en pose penge med fra et tidligere boligsalg.
”Ud over at renten er favorabel, har boligpriserne mange steder i landet også holdt sig i ro. Det gælder villamarkedet generelt og lejlighedsmarkedet uden for de store byer”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Unge vil gerne være boligejere
En YouGov-undersøgelse for Danske Bank Ung Direkte og home viser, at 84 procent af de unge mellem 18-27 år går efter en ejerbolig på sigt. Lysten til at være boligejer er dermed intakt i den yngre generation. Det er en fordel for boligmarkedets udvikling i fremtiden.
”Det er meget positivt, at de unge ikke har vendt ryggen til ejerboligen under finanskrisen, men at de fortsat ønsker at eje deres egen bolig. De er helt afgørende for rotationen på boligmarkedet – at den nye generation rykker ind i seniorernes huse,” siger Mads Ellegaard, relationschef i home, i en pressemeddelelse, og tilføjer:
”Det kan godt være, at leje- og låne-økonomien er på fremgang inden for mange brancher, men det viser sig ikke i unges boligplaner.”
Før du køber, skal du dog gøre dig nogle overvejelser, så du sikrer dig det bedste boligkøb.
Tænk langsitet
Før du køber, skal du overveje, hvor længe du forestiller dig at blive boende i dit nye hjem. Planlægger du familie, skal du tænker på, at der skal være plads til poderne, eller at der skal være mulighed for at bygge til eller lægge lejligheder sammen, hvis det er en etagebolig. Hvis du forventer at skulle sælge boligen igen inden for en overskuelig årrække, skal du være opmærksom på, du skal købe en bolig, du kan komme af med hurtigt igen.
Tag højde for, at din økonomi kan ændre sig
Alle boligkøbere bør overveje, hvordan situationen ser ud, hvis man pludselig bliver ramt af sygdom eller bliver arbejdsløs. Kan økonomien bære og hvis ja, hvor længe? Som ny boligejer skal du desuden overveje, om du har is i maven til et flekslån, hvor renten kan stige, eller hellere vil benytte dig af den lave, faste rente.
Få mere bolig for pengene
Er dine midler begrænsede? Parker drømmen om den perfekte bolig. Parcelhusene fra 60’erne og 70’erne er blandt de billigste huse på markedet, så drømmer du om hus og have, så gå efter en af de prisrigtige parceller. De harmonerer måske ikke helt med din drøm af at hus med store, lyse rum, men får du fat i et sundt hus, har du alle muligheder for at gøre det tidssvarende ved at slå vægge ned, lægge nye gulve og få nyt køkken – alt sammen i takt med at du får råd. På den måde slipper du for at for at sidde for dyrt fra starten.
Hvor skal du bo?
Måske vil du helst bo i byen nu, men boligerne er dyrere her, og du får mindre for pengene. Står der børn på din ønskeliste i fremtiden, skal du også overveje, om et hus med have i forstaden ikke kunne være en god investering.
Studerende førstegangskøber
Er du studerende og skal du købe en studielejlighed? Her skal du overveje, om du helst vil have en lille, billig lejlighed, du skal skille dig af med igen, når du er færdig med at læse, eller om du hellere vil købe en større lejlighed, som du vil have lyst til at blive boende i bagefter, og så leje et værelse ud for at få en ekstra indtægt. Du skal også vide, at jo længere væk du bor fra centrum, desto billigere bliver boligerne.
Søg rådgivning
Tag imod al den hjælp, du kan få. Snak med din bank om lånemulighederne, og få hjælp til at lægge et realistisk budget og få overblik over din økonomi. Styr på økonomien giver ro i maven og en god nattesøvn.