Tilstandsrapporten i nye klæder: Fra i dag er det farvel til K3´eren

Tilstandsrapporten er en vigtig del af en bolighandel, da denne angiver eventuelle skader på ejendommen. Men fra i dag ændrer tilstandsrapporten form. Foto: Boligsiden.

I dag afskaffes tilstandsrapporten, som vi kender den. Der bliver dermed sagt farvel til begreberne K1, K2, og K3, som erstattes af nye farvesymboler. Læs mere om ændringerne her.

Alle der har set en enkelt eller flere afsnit af den populære tv-serie Hammerslag er stødt på begrebet en K3´er, der angiver kritiske skader på en ejendom. Selv samme betegnelse er derfor det, som talrige købere hver dag er nervøse for at finde i tilstandsrapporten for det hus eller sommerhus, som de vil købe.

Men fra i dag skal køberne i stedet lade øjnene lede efter den røde farve. For den klassiske tilstandsrapport, som vi kender den fra tidligere, bliver i dag erstattet af en ny og forenklet udgave.

Den mest markante ændring i den nye tilstandsrapport er, at de hidtil anvendte betegnelser K1, K2 og K3, som angiver hvor kritisk en skade er, udgår til fordel for en ny farveskala.

”Fremover vil bygningens tilstand i stedet blive klassificeret efter fire farver alt efter, hvor hurtigt skaderne skal laves,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Rød betyder handling nu

Ændringerne medfører, at de kritiske skader, som skal fixes her og nu, får farven rød i den nye tilstandsrapport. Og skader, der kan vente et par år, får farven gul. Mindre alvorlige skader får farven grå, og de skader, som der skal undersøges nærmere, får farven sort.

”Samtidig er der udarbejdet såkaldte standardbeskrivelser i de nye tilstandsrapporter, så det ikke er op til hver enkelt byggesagkyndig at formulere, hvad der er problemet. På den måde ønsker man at skabe bedre sammenlignelighed, så man kan sammenligne tilstandsrapporter på flere huse,” siger Birgit Daetz.

Har man inden 1. oktober fået lavet en tilstandsrapport, gælder denne i seks måneder, og derfor vil man som køber også kunne møde de gamle rapporter med K-systemet frem til udgangen af marts 2021. Samtidig med ændringen af tilstandsrapporterne kommer der også nye regler for elinstallationsrapporter. De gamle udfases over det næste år, og elinstallationsrapporter lavet før 1. oktober 2020 vil derfor kunne opleves frem til oktober 2021.

Med de nye tilstandsrapporter følger der også et online-univers, hvor man kan læse rapporterne og få forklaringer i ord, billeder og video.

Vil du vide mere, kan du læse mere i Boligsidens guide om tilstandsrapporter, ligesom du kan læse mere om den nye ordning hos Sikkerhedsstyrelsen.

Find mere om