Stor stigning: 5.000 boliger blev familiehandlet i første halvår

I første halvår af 2020 blev der indgået 5.000 familiehandler på det danske boligmarked. Det er en stigning på 15 procent i forhold til sidste år.

Flere danskere indgår familiehandler af boliger, viser en ny opgørelse fra Boligsiden. Således er der i første halvår af 2020 handlet godt 5.000 boliger mellem familiemedlemmer, og det er 15 procent flere end i samme periode sidste år.

”Mange flere købere har fået øjnene op for, at en lækker bolig kan blive i familien. 15 procent er en stor stigning på bare et år, og antallet af familiehandler er nu tæt på dobbelt så højt som for 10 år siden,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det er et stigende antal familiehandlede ejerlejligheder og sommerhuse, der har fået det samlede antal til at stige, hvorimod antallet af familiehandlede villaer er status quo i forhold til sidste år.

”Sommerhussalget har været massivt i første halvår, og derfor er det naturligt, at der også er flere familiehandler på det marked. Alligevel er det overvældende, at det er 50 procent højere end sidste år, der var det hidtil bedste år for antallet af familiehandlede sommerhuse i 10’erne,” siger Birgit Daetz.

Fordele ved at handle med familiemedlemmer

Der er altså flere end tidligere, der tyr til familiehandler, og de får en række fordele i forhold til at indgå almindelige bolighandler. For det første kan de beholde et hus, sommerhus eller lejlighed med affektionsværdi i familien. For det andet er der en økonomisk fordel.

Det har nemlig været praksis, at man i en familiehandel kan handle en bolig til 15 procent under markedsværdien. Mange fastsætter markedsværdien efter den offentlige ejendomsvurdering, og da der ikke er kommet nye gældende vurderinger siden 2011, kan man ofte handle til en pris, der er langt under den egentlige værdi.

”Stigningen i antallet af familiehandler skal primært findes i, at boligsalget generelt er steget, idet familiehandlernes andel af det samlede salg er den samme som sidste år. Men der er nok også nogen, der gennemfører familiehandlen nu, fordi der efter planen kommer nye ejendomsvurderinger næste år,” siger Birgit Daetz.

Når de nye ejendomsvurderinger kommer, bliver fordelen ved en familiehandel mindre, idet den nye vurdering i mange tilfælde vil minde mere om den egentlige værdi, end den gør nu.

De nye ejendomsvurderinger blev onsdag i denne uge udskudt igen, så de efter planen kommer i sommeren 2021.

Udviklingen i antallet af familiehandler:

BoligtypeFørste halvår 2019Første halvår 2020Ændring
Ejerlejlighed1.0281.16714%
Fritidsbolig9551.43150%
Rækkehus2542748%
Villa2.1352.1370%
Samlet4.3725.00915%

(Tabellen viser antallet af familiehandler i perioderne første halvår 2019 og første halvår 2020 fordelt på boligtyper. Kilde: Boligsiden)