Sommerhussalget det bedste i over et år

Foto: Boligsiden

Marts måned bød på det største antal sommerhussalg i 15 måneder. Og påsken var helt i top, melder en ejendomsmægler med speciale i fritidshuse.

Optimismen breder sig så småt på det ellers så trængte boligmarked. Salget i marts måned var ifølge ejendomsmæglerne nemlig en hel del bedre end de foregående 3-4 vintermåneder. Især meldes der om stigende salg i hovedstadsområdet.

Også når det gælder de traditionelle sommerhuskommuner, er der fremgang at spore. Således blev der i marts taget 1.134 fritidshuse af nettet. Det er mere end dobbelt så mange som i nogen af de tre foregående måneder. Det viser en opgørelse, som Boligsiden har foretaget. Den viser, hvor mange fritidshuse, der er fjernet fra salgsstederne på internettet helt tilbage til januar 2008.

”Nu er vinteren naturligvis lavsæson på markedet for fritidshuse, så det overrasker ikke, at der forsvandt så mange huse fra salgslisterne i marts måned sammenlignet med december til februar. Til gengæld overrasker det, at tallet for marts er det højeste siden januar 2008 – og altså også højere end de store forårs- og sommermåneder i højsæsonen sidste år”, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

”Fabelagtigt salg”

Hos EDC i Liseleje/Tisvildeleje – et af landets mest attraktive sommerhusområder – er der da også positive meldinger at hente. Her har salget i påsken været rigtig godt.

”Det har været fabelagtigt – man er jo ikke så godt vant”, lyder det glædelige budskab fra Lene Petersen, der sammen med sine forældre og øvrige familie ejer to butikker i Nordsjælland. Hun fortsætter:
”Vi har 150 sommerhuse i vinduet og har i påsken ’lukket’ otte handler mundtligt og én skriftligt. Det er rigtig godt gået.”

Lene Petersen forklarer, at køberne nu er mere købedygtige og seriøse, og så ’lurepasser’ de ikke.
”Et eksempel er et ægtepar, der kom for at se på en grund. Her foreslog vi i stedet en konkret ejerlejlighed med sommehusstatus, og nu er forhandlingerne i gang – der er tale om beslutningsdygtige mennesker”, forklarer Lene Petersen.

20% prisfald på et år

Gode og villige købere skal der naturligvis til, men opblødningen af markedet skyldes i nok så høj grad, at sælgerne nu forstår, at priserne skal ned for at lokke interesserede til. Boligsidens tal viser et gennemsnitligt prisfald pr. kvadratmeter på landsplan i omegnen af 10%, men Lene Petersen anfører, at faldet er meget større i hendes område.

”Priserne heroppe er faldet med 20% på ét år – i onsdags satte jeg en fritidsbolig ned med en halv million, godt nok fra knap 9 millioner; men det er et udtryk for, at folk ikke er bange for at sætte prisen ned. Heroppe er der mange, der ikke sælger af nød; de sælger, fordi de gerne vil videre. Men de, der sælger af nød, har det svært, for de er også nødt til at gå på kompromis med prisen.”

Hos konkurrenten i ejendomsmæglerkæden home melder man også om prisfald på op til 20% gennem det seneste år. Og også her er der stigende aktivitet hos sommerhusmæglerne.

”Det er især på Sjælland og i Midtjylland, at priserne er sat ned, men på Vestkysten og i Nordjylland er priserne endnu ikke faldet. Det skyldes i vid udstrækning de store lejeindtægter fra turister, som sommerhusejerne de steder kan hente – så betyder det tit mindre, om man lige får solgt her og nu”, forklarer kommunikationschef hos home Niels H. Carstensen.

Udbudspriser kun faldet med 5%

Boligsidens opgørelse over markedet for fritidshuse viser da også, at nok er kvadratmeterpriserne på de boliger, der er taget af internettet, faldet med 10% siden januar 2008; til gengæld er sælgernes udbudspriser i dag gennemsnitligt kun 5% lavere end for 15 måneder siden.

Så nok er salget af fritidshuse bedre end meget længe set, men udbudspriserne er mange steder stadig for høje i forhold til købernes forventninger.

Find mere om