Sommerhussæsonen trodser corona og kommer godt fra start

Foto: Boligsiden.

Corona har vendt op og ned på meget, men ”plejer” er ikke død alle steder. Marts og påske rimer nemlig også i år på sommerhussæson. Boligsiden tager temperaturen på sommerhusmarkedet.

Marts er normalt den måned på året, hvor boligejerne kommer ud af deres vinterhi og begynder at sætte deres sommerhuse til salg. Det er også typisk i årets tredje måned og omkring påske, at der igen begynder at komme mange sommerhushandler. Og det er som regel ved påsketid, at kurven over prisudviklingen begynder at gå op igen efter nogle måneder med mindre prisfald eller stagnation.

Men, men, men. Coronavirus har lavet om på den virkelighed, vi kender – også på dele af boligmarkedet. Derfor har Boligsiden taget temperaturen på sommerhusmarkedet i en tid, der normalt markerer starten på sæsonen.

”Sommerhussæsonen strækker sig typisk fra marts-april til september-oktober. Det betyder ikke, at der er stille på markedet fra november til februar, men på grund af at priserne typisk stagnerer eller falder henover vinteren, har vi tidligere rådet køberne til at tænke sommerhus om vinteren, fordi de ofte kan gøre en god handel uden for sæsonen,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden og forklarer:

”Sådan har det så ikke været denne vinter, hvor priserne er steget hver måned fra oktober til februar. Inden corona kom til Danmark var ”plejer” på sommerhusmarkedet altså allerede i opbrud, og nu er verden så ændret igen.”

”Plejer” er ikke helt død

Nye tal for udbud, prisudvikling og antal handler viser, at markedet for sommerhuse overordnet set har det godt. Dels fordi der var langt mere gang i markedet i januar og februar – tiden før corona kom til Danmark. Dels fordi marts måned også har været nogenlunde.

”Efter at priserne er steget henover vinteren, er de faldet i marts. Det er vi ikke vant til, men det er et meget lille fald, og priserne er fortsat højere end på noget tidspunkt i 2019,” siger Birgit Daetz.

Og det er ikke kun priserne, der er høje lige nu. Antallet af solgte sommerhuse i marts 2020 er højere end i nogen anden marts måned i perioden 2015 til 2019.

”Salget af sommerhuse er kommet forrygende fra start i 2020, hvor både januar, februar og marts har leveret de højeste salgstal. I marts er det dog primært i uge 10 og 11 – altså perioden lige før nedlukningen af Danmark – at salget har været væsentligt højere end normalt, men salget har også været over sidste års niveau i slutningen af marts, hvor store dele af landet har været lukket ned,” påpeger Birgit Daetz.

Fødekæden til de mange salg kommer fra de ejere, der sætter deres sommerhuse til salg. Det var der færre, der gjorde marts i år end i marts sidste år, men samlet set er der tale om et fald fra godt 1.550 til godt 1.300. Der kom altså stadig mange nye sommerhuse på markedet.

”Stopper danskerne med at sætte til salg, bliver fødekæden til salget stoppet. Lige nu oplever vi, at der måske nok er en tilbageholdenhed, men vi kan også se, at der kommer sommerhuse til salg, og at de bliver solgt. Det er godt,” siger Birgit Daetz.

Det går godt i en svær tid

Sommerhussæsonen er altså skudt i gang, selv om ”plejer” ikke er helt, som den plejer, men markedet har det langt bedre, end man kunne frygte, mener Birgit Daetz.

”Det går godt på markedet for sommerhuse, men det går mindre godt, end vi havde regnet med for bare to måneder siden. Det må vi forvente i en svær tid som denne. Men takket være ejendomsmæglerne, der hver dag gør et stort stykke arbejde for at digitalisere besigtigelser og fremvisninger, er mange sælgere og købere blevet på markedet. Det er afgørende for, at sommerhussæsonen er startet godt.”

Nøgletal for sommerhusmarkedet i marts måned:

NøgletalMarts 2019Marts 2020Ændring
Nye boliger til salg1.5621.310-16 %
Antal handler76591319 %
Salgspriser per kvm. (i kr.)15.35916.5268 %

(Kilde: Boligsiden)