Sommerhuskøber: ”Al tvivl forduftede, da vi trådte ind ad døren”

ENGANGSBILLEDE

Der var mange interesserede købere, men sommerhuset her i Vejby i Gribskov Kommune endte med at blive solgt til Marc Nyeland og hans hustru, som nu kan tilbringe sommeren her sammen med deres lille søn. Privatfoto.

Marc Nyeland er en af de mange, der har købt sommerhus i foråret 2020. Et køb, som han og hustruen Line ellers ikke havde overvejet, men som viste sig at være drømmeboligen, da husjagten fejlede, og coronakrisen ramte. Læs om deres oplevelser og overvejelser her.

”Hvis du havde spurgt mig for bare et år siden, om jeg var interesseret i et sommerhus, ville jeg aldrig have svaret ja.”

Sådan lyder konstateringen fra Marc Nyeland, der er en af de mange danskere, der i løbet af de seneste måneder har købt netop et sommerhus. Fremtidige ferier i det danske sommerhusland var nemlig ikke en del af planen for parret. Men prioriteringen ændrede sig.

”Det hele udsprang egentlig af, at vi i efteråret satte vores lejlighed i Nordhavn til salg. Vi har en dreng på to et halvt år, og vi vil gerne have et sted, hvor han kan brænde noget energi af. Derfor havde vi egentlig sat jagten ind på et hus,” fortæller han og tilføjer:

”Men vi kunne ikke finde det rigtige hus. Selvom vi var til flere fremvisninger, fandt vi ikke det, vi søgte. Mavefornemmelsen var ikke den rigtige. Så da vi nåede til april, begyndte vi at genoverveje, hvad vi skulle gøre. Og ideen om et sommerhus dukkede op.”

Velkommen hjem

Som småbørnsfamilie havde parret ikke umiddelbart ønske om eller planer om lange rejser sydpå i de fremtidige sommerferier. Og efter at have tilbragt to uger i en vens sommerhus sidste år i sommerferien, virkede løsningen med både lejlighed i byen og sommerhus på landet som den perfekte kombination for parret. Især da coronakrisen samtidig sænkede rejsefeberen yderligere.

”De uger i sommerhus sidste år var to helt fantastiske uger. For selvom det er skønt at rejse væk, er det faktisk også rart at være hjemme i Danmark – især når man har små børn. Så vi besluttede os for at se på sommerhuse på den sjællandske nordkyst, som ikke lå længere væk fra København end en times tid i bil. Med den afstand vil det også give mening for os at bruge sommerhuset i weekenderne,” fortæller Marc Nyeland.

Fremvisningerne kunne begynde, og lige før påske trådte Marc og Line ind i et sommerhus i Vejby i Gribskov Kommune, hvor al eventuel tvivl om et sommerhus forduftede.

”Dér havde vi den helt rigtige mavefornemmelse. Vi vidste, at det var det her sommerhus, som vi ville have. Men det var der så også andre, der gerne ville,” fortæller Marc Nyeland.

Lad budrunden begynde

Fremvisningen af sommerhuset skete lige inden påske, og dagen efter var der åbent hus. Der var så mange interesserede købere, at der blev sat en budrunde i gang.

For blot et år siden havde Marc Nyeland ikke overvejet at købe et sommerhus. Men en mislykket jagt på et helårshus og coronakrisen satte drømmene i gang. Privatfoto.

”Vi ville have det sommerhus. Så vi gjorde os selvfølgelig en del overvejelser om, hvad vi skulle byde. Vi ville ikke skrive os selv ud af ligningen med det samme med et for lavt bud, men vi var omvendt heller ikke interesseret i at betale alt for meget over udbudsprisen. Så efter nøje overvejelser traf vi en beslutning, sendte buddet af sted, og så var der ellers bare tilbage at vente,” fortæller Marc Nyeland.

Ifølge ejendomsmægleren fra Danbolig Tisvildeleje, som havde sommerhuset til salg, er Marc og Line et typisk eksempel på de mange sommerhuskøbere, der har ledt efter permanent feriebolig under coronakrisen.

”Vi har oplevet rigtig mange købere, der har en lejlighed i København, og som har følt sig lidt indeklemt under corona og derfor har søgt efter en ny base, der giver adgang til naturen og mulighed for at få luft omkring sig,” fortæller Anders Gerner Frost, ejendomsmægler og indehaver af Danbolig Tisvildeleje og tilføjer:

”Der har selvfølgelig være købere, som tidligere har overvejet et sommerhus, og hvor coronakrisen har været katalysator for at få planerne realiseret. Men vi har især mødt rigtig mange helt nye købere, der ikke tidligere har kigget efter sommerhus her i området.”

Coronakrisen gav det sidste skub

Hvad der for Marc Nyeland og familien formentlig har virket som en evighed, endte med at være en relativ hurtig købsproces.

Efter nogle dage fik parret at vide, at sælger havde accepteret deres bud, og fra parret første gang trådte ind ad døren til den første fremvisning, og til købsaftalen blev underskrevet, gik der dermed præcis én uge.

At processen samtidig fandt sted under coronakrisen, lagde ikke en dæmper på parrets lyst til at købe.

”Det har i virkeligheden nok skubbet os mere i retning af netop at købe et sommerhus. Allerede før coronakrisen så vi tendensen med, at folk i stigende grad gerne vil være hjemme i sommerferien, og derfor tror vi også, at sommerhusmarkedet fortsat vil være attraktivt i de kommende år,” fortæller Marc Nyeland.

Første juni kunne han sammen med sin hustru overtage det nye sommerhus, og dermed er parret klar til at tilbringe sommeren 2020 i Nordsjælland. Det glæder de sig til. For den følelse, som de ikke kunne finde frem til i deres husjagt, indfandt sig med det samme, da de trådte ind i deres sommerhus.

”Vi vidste med det samme, at hvis vi ikke fik netop dette sommerhus, ville vi få svært ved at finde et tilsvarende. Det ramte helt plet, og vi føler virkelig, at vi har fået præcis det, vi søgte. Så det var nu, vi skulle handle.”

Brug for flere sommerhuse til salg

Sådan er der flere, der har haft det. Og det samlede udbud af sommerhuse er i øjeblikket historisk lavt. Det mærker de også hos ejendomsmægleren i det eftertragtede sommerhusområde Tisvildeleje.

”Udbuddet lever ikke op til efterspørgslen i øjeblikket, hvor vi har et stigende salg af sommerhuse i alle prisklasser. Hele spektret er i spil, og vi mangler i den grad nye sommerhuse til salg,” siger Anders Gerner Frost, Danbolig Tisvildeleje.

Sommerhuset er ganske enkelt blevet et eftertragtet aktiv.

”Dem, der allerede ejer et sommerhus, er rigtig glade for det, og de er derfor heller ikke interesseret i at sælge i øjeblikket. Vi har under corona oplevet både mange ældre borgere samt mange børnefamilier, som har følt sig trygge og været glade for at være i deres sommerhus, hvor de er tæt på naturen, og hvor der samtidig ikke er så mange mennesker,” forklarer Anders Gerner Frost.

Er du ligesom parret her på jagt efter et sommerhus, kan du søge blandt alle sommerhuse til salg her på Boligsiden.

Find mere om