Sommerhusejeren er blevet tre år yngre

Sommerhus. Foto: Boligsiden

Der er gang i salget af sommerhuse, og ifølge en ny analyse fra Realkredit Danmark falder gennemsnitsalderen hos den generelle sommerhusejer.

Foråret er normalt højsæson for salg af sommerhuse. Men 2020-udgaven har alligevel været et kapitel for sig i den danske sommerhusfortælling.

Coronakrisen satte for alvor blus under handlerne, og foråret har dermed ikke blot budt på et flot salg, men endda et rekordhøjt salg i både april og maj i år, viser Boligsidens handelstal.

Men hvem er det så, der køber alle disse sommerhuse? Det har Realkredit Danmark undersøgt nærmere i en ny analyse, som er skabt på baggrund af Realkredit Danmarks egne låndata, hvor man har fokuseret på de 20 største sommerhuskommuner i Danmark.

Halvdelen af sommerhusejerne er over 50 år

Konklusionen i analysen er, at over halvdelen af de danske sommerhusejere fortsat er personer over 50 år.

”Den typiske sommerhusejer er omtrent 60 år, og tilsammen udgør aldersgrupperne 50-59 år og 60-69 år cirka 55 procent af markedet,” lyder en af konklusionerne i Realkredit Danmarks analyse fra maj 2020.

Men når det er sagt, er der samtidig en anden tendens, som gør sig gældende:

”Under fem procent af sommerhusejerne er under 40 år. Sammenligner vi med 2013, så er den gennemsnitlige sommerhusejer dog blevet knap tre år yngre,” lyder det fortsat i konklusionen.

Ifølge Realkredit Danmark skal forklaringen bag de flere yngre købere findes i ændrede låneregler.

”En af forklaringerne kan være et finde i ændringen af finansieringsreglerne, som blev implementeret tilbage i 2017, hvor det blev muligt at realkreditbelåne op til 75 procent af sommerhusets værdi mod de tidligere 60 procent,” fremgår det af analysen.

Tendens i tiden

Den forklaring er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz, enig i. Og samtidig er der en tendens i tiden, som formentlig også spiller ind.

”Hele klimadebatten har bidraget til at sætte fokus på det at holde ferie i Danmark. En tendens, der ikke er blevet mindre her under coronakrisen. Set i det aspekt er der flere unge par, der kan se fordelen ved at bo i lejlighed i byen og være tæt på jobbet i hverdagen, men samtidig have et sommerhus, hvor de kan komme tættere på naturen og have deres eget åndehul i ferier og weekender. Kombineret med de lempede finansieringsregler bliver det en god løsning for mange,” siger Birgit Daetz.

Fortsat et luksusgode

Det kræver dog fortsat luft i økonomien at finde plads i budgettet til et sommerhus. Og derfor giver det ifølge Realkredit Danmark også god mening, at 95 procent af sommerhusejerne er over 40 år.

Ser vi helt overordnet på den aktuelle situation, er den gennemsnitlige sommerhusejer 60,3 år, hvilket er knap fem år ældre end en gennemsnitlig ejer af en helårsbolig på 55,6 år, fremgår det af analysen.

”Det giver i og for sig god mening, at den gennemsnitlige sommerhusejer er ældre end den gennemsnitlige ejer af en helårsbolig. Sommerhuse kategoriseres nemlig typisk som et luksusgode og købes fordi det bringer nytte i hverdagen. Som alderen afspejler, er det typisk også et gode, der købes når vi er solidt etableret på arbejdsmarkedet med en højere løn som følge og samtidig også når man er veletableret på familiefronten,” skriver Realkredit Danmark i deres analyse.

Tilbage i 2013 var den gennemsnitlige sommerhusejer knap 63 år, og ejerne under 40 år udgjorde dengang cirka to procent af markedet.

Du kan læse hele analysen her.

Find mere om