Sommerhuse styrer påsken – huse og lejligheder går i feriemode

Det er populært at se på sommerhuse i påsken, og der skaber travlhed hos landets ejendomsmæglere. Foto: Boligsiden.

Landets ejendomsmæglere har mere end almindeligt travlt i påsken – i hvert fald dem der viser sommerhuse frem. Aktiviteten omkring både huse og ejerlejligheder er til gengæld lav i påskeugen.

Påsken er højsæson for boligsøgning. Det viser antallet af søgninger på Boligsiden.dk, hvor aktiviteten i påskedagene i 2018 ligger langt over dagene lige før og efter påske. Men det er ikke bare nysgerrigheden, der bliver boostet i påsken. Der er også mange, der går til fremvisning på sommerhuse.

Tal fra homes fremvisningsindeks i påskeugerne i perioden 2010-2018 viser nemlig, at der var langt flere fremvisninger af sommerhuse i påskeugen end i ugerne inden påske. Til gengæld var der langt færre, der tog ud og så på helårshuse og ejerlejligheder.

”En forklaring er, at mange nye sælgere timer det sådan, at sommerhuset kommer til salg lige op til påsken, og af samme grund ikke lejer det ud. Så køberne har mere nyt at kigge på efter en nyhedsfattig vintertid. En anden forklaring er, at det er ferietid. En del af vores fremvisninger i sommerhusene er for folk, der er på ferie i et lejet hus i området, ” siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i home.

Store beslutninger udskydes til efter ferien

Hos Boligsiden.dk forklarer kommunikationsdirektør Birgit Daetz påsketallene for fremvisninger med sæsonudsvingene på boligmarkedet.

”Vi ved, at sommerhussalget er langt mere sæsonpræget end markedet for helårsboliger. Derfor er det naturligt, at påskeferien bliver brugt til at se interessante sommerhuse an, inden et køb typisk falder senere på foråret eller i starten af sommeren, hvor det begynder at blive vejr til at sole sig på terrassen og dyppe tæerne i havet,” siger hun og fortsætter:

”Når jeg selv har ferie, kobler jeg af ved at køre over til mit sommerhus, være sammen med min familie og læse en god bog. Jeg tror, at mange boligsøgende har det på samme måde. At drømmen om et sommerhus bliver aktiveret, når de har fri, og at de rigtig store beslutninger for eksempel dem om helårsboligen bliver udskudt til efter ferien.”

Vilde handelstal for årets første måneder

Om tendensen med de mange fremvisninger i påsken så også kommer til at holde stik i år, ved vi endnu ikke. Men vi ved, at der allerede i årets to første måneder er solgt langt flere sommerhuse end i noget andet år i dette årti.

”Der har været en markant stigning i antallet af sommerhussalg i starten af 2019, hvor der var over 500 handler i både januar og februar. Allerede nu er der altså flere end tidligere, der har realiseret en handel, og det er et tidligt tegn på, at 2019 kan blive et rekordår for sommerhussalget. Derfor tror vi også på, at der i påsken i år bliver godt gang i fremvisningerne,” siger Birgit Daetz.

Er du også gået i sommerhusmode? Her kan du se alle sommerhuse til salg lige nu.

Flere fremvisninger på sommerhuse i påskeugen – færre på villaer og ejerlejligheder (2018-tal):

BoligtypeForskel ift. ugen førForskel ift. ugen efter
Fritidsbolig65%5%
Villa-7%-17%
Ejerlejlighed-37%-31%
Samlet-11%-18%

(Tabellen bygger på homes fremvisningsindeks, der måler antallet af fremvisninger. Påskeugen er defineret som den uge, hvori påskedag ligger.)

Find mere om