Sommerhuse med havudsigt koster dobbelt så meget

Foto: Boligsiden

Er du blandt de mange danskere, der skal ud at se på sommerhus i påsken? Så vær opmærksom på, at havudsigt har en særdeles stor indvirkning på prisen. En helt ny opgørelse udarbejdet af boligportalen, Boligsiden.dk, over alle sommerhuse til salg viser, at sommerhuse med under 100 meter til kysten koster næsten dobbelt så meget som et sommerhus bare 200 meter fra vandet.

Ikke overraskende er prisen høj, hvis man ønsker et sommerhus direkte ned til havet. Helt nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at fritidshuse, der ligger under 100 meter fra kysten, i gennemsnit koster godt 29.557 kroner per kvadratmeter, hvor et fritidshus 200 meter eller længere fra kysten koster væsentlig mindre – nemlig 15.413 kroner per kvadratmeter.

Læs også: Hvert fjerde sommerhus bliver solgt i løbet af to måneder

Man kan dermed spare mange penge ved ikke at købe sommerhuset i første række, men stadig bo meget tæt på stranden, lyder det fra Steen Winther-Petersen formand i Dansk Ejendomsmæglerforening:

”Alle ved, at en god beliggenhed koster, og ønsker du havudsigt i første parket, er det vigtigt at være opmærksom på, at kvadratmeterprisen jo selvfølgelig falder markant, jo længere du er fra stranden – også selv om du kigger efter sommerhus eksempelvis bare 100 meter længere væk. Jeg må også understrege, at danske sommerhuse varierer meget i pris i de forskellige landsdele, og der kan derfor være mange penge at spare, afhængigt af om du kigger efter sommerhus i for eksempel Hornbæk, på Bornholm eller i Blokhus.”

Sommerhuse med havudsigt billigst i Vestjylland

Har du ikke lagt dig fast på, i hvilket område sommerhuset skal ligge, men er havudsigt et ’must’, skal du ifølge kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk, Birgit C. Daetz, kigge, mod Vestjylland, hvor gennemsnitsprisen er helt nede på 19.124 kroner per kvadratmeter:

”Hvis du ønsker et sommerhus helt ned til vandet, viser vores nye tal over alle sommerhuse med havudsigt i Danmark, at de vestjyske sommerhuse er de billigste. Men det er vigtigt, at være opmærksom på, at den markante prisforskel i de forskellige landsdele er et øjebliksbille-de af sommerhusmarkedet, så hvis for eksempel nogle af de nye, dyre sommerhuse ud til Ve-sterhavet sættes til salg, kan billedet ændre sig.”

Nordsjælland er dyrest

Den dyreste landsdel er – næppe overraskende for mange – Nordsjælland. Her koster det i gennemsnit knap 52.000 kroner per kvadratmeter for de 43 fritidshuse i første række, der for tiden er til salg.

Læs også: Hver tredje vil ikke købe ny bolig, før den gamle er solgt

Ser man på hele landet koster de 421 huse, som er til salg helt ud til kysten, i gennemsnit 30.000 kroner per kvadratmeter, hvilket også er 41 procent dyrere end fritidshusene, der ligger bare 100 meter fra kysten.

Fakta: Fritidshuse i Danmark*

*Kilde: Boligsiden.dk
København og Københavns Omegn ikke medtaget pga. for få emner til salg.
Data er trukket den 14. marts 2012