Snekaos på Bornholm ødelagde boligsalget i december

Foto: Boligsiden

De vanvittige snemængder på Bornholm i hele december betød, at salget af boliger gik næsten helt i stå i løbet af julemåneden. Det blev således 70 % lavere end i december 2009, viser tal fra www.boligsiden.dk.

Julemånedens massive snefald og deraf følgende kaos på Bornholm lammede stort set hele øens boligmarked. Det fremgår af tal fra www.boligsiden.dk, der hver måned modtager ejendomsmæglernes salgsindberetninger.

Tallene viser, at der blev solgt 70 pct. færre huse i december sammenlignet med december 2009.

”Også når man sammenligner med november i fjor – altså måneden inden de voldsomme snestorme hærgede Bornholm – ser decembersalget skidt ud, idet det var 75 pct. lavere”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

På Bornholm er de da heller ikke synderligt tilfredse med de voldsomme snemængder, som lagde sig som en tung dyne over øen og lammede al aktivitet.

Bekymrede for de gamle

”Boligsalget skulle have været mindst fire gange så stort i december, men alt gik i stå. Alle var bange for, om de gamle ville overleve, for de kunne jo hverken få mad eller medicin; det var jo vigtigere for os alle”, siger Steffen Damgaard fra home i Rønne.

For dem, der måske ikke lige kan huske det, startede uvejret allerede den 30. november med fem meter høje snedriver, og allerede på første dag af julemåneden varslede myndighederne ’ingen udkørsel’.
Den 9. december kom så det næste massive snefald, og fire dage senere lukkede vejene igen. Det skete i øvrigt igen tre dage senere, og den 22. december viste moder natur sig fra sin værste side, da en fire dage lang snestorm satte ind. Først på årets første dag kunne de store sneryddere rejse hjem. Altså en hel måned med sne i uhæmmede mængder.

Aflyste alle aftaler

Bornholmerne kunne med andre ord ikke rokke sig ud af flækken, og det påvirkede boligmarkedet.

”Det var elendigt med fremvisningerne i december, for det var jo umuligt at komme nogen steder”, fortæller Gurli Hansen fra EDC i Rønne.

Hos home havde man nogle få fremvisninger, men kun hvor det var mest tilgængeligt, og hvor man ”kunne banke bilen igennem driverne og bane sig vej med en skovl, som vi havde bag i bilerne”, som Steffen Damgaard formulerer det.

Han fortsætter: ”Vi måtte aflyse aftaler om fremvisninger på stribe. Der var også flere sjællændere, der skulle have været herover for at kigge på hus. Dem aflyste vi også, men nogle havde svært ved at forstå, at kaosset kunne være så omfattende.”

Stadig 2 meter høj sne

Men det var det altså, og flere steder på vejene oppe nord af øen er der ifølge Steffen Damgaard stadig to meter høje driver, selv om der snart er gået seks uger, siden den sidste sne faldt.

”Der er også masser af smeltevand, som skaber oversvømmelse. Det har bare ikke længere nyhedernes interesse, men det er altså en stor faktor i forhold til vores omsætning”, siger home-mægleren.

Hos EDC ser Gurli Hansen imidlertid lyst på situationen, om end januar har været helt elendig.

”Der skete da lidt i december, men januar har været fuldstændig død. Til gengæld er jeg sikker på, at der nu er et stort opsparet behov for at kigge på ny bolig og handle.”

Også Steffen Damgaard er fortrøstningfuld.

”Den gode historie er jo, at folk, som slet ikke kendte hinanden, holdt jul sammen, at en masse holdt jul på færgen, og at bornholmerne stod sammen. Den historie er jo langt uden for øens grænser, og det påvirker vores brand positivt”, siger Steffen Damgaard.

Oversigt over snevejrets udvikling på Bornholm i december 2010. Oversigten er lavet på baggrund af artikler i Bornholms Tidende. Boligsiden tager derfor højde for eventuelle faktuelle fejl.

Find mere om