I løbet af de første tre måneder af 2017 har der været cirka 200 tvangsauktioner foranlediget af Skat, der ellers sender tusindvis af sager til tvangsauktion. Men hvorfor er det kun de færreste af sagerne, der ender under hammeren?
Der er sket en stigning på mere end 100 tvangsauktioner i årets første kvartal sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, der også afslører, at årsagen til stigningen ligger hos Skat.
”Skat har en ophobning af sager, de skal have afsluttet i år, så de sender flere tusinde sager til advokater, der skal forberede tvangsauktioner. Men det er kun en mindre procentdel af sagerne, der kommer så langt. I årets første kvartal har Skat haft omkring 200 sager på tvangsauktion, og det er 100 mere end samme periode sidste år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Baggrunden for de mange sager
Har man ikke betalt ejendomsskat i 2015 eller 2016, kan man regne med, at Skat vil gøre kort proces for at inddrive gælden. Efter kollapset af det digitale inddrivelsessystem EFI i efteråret 2015 har Skat haft en pukkel af sager at behandle, og 1. februar i år overgik inddrivelsen af skatterne til kommunerne, hvorfor Skat har forpligtet sig til at afslutte 40.000 gamle sager, inden 2017 er slut, så kommunerne slipper for dem.
Det har resulteret i, at 1.200 ejendomme i årets første måneder er sendt videre til advokater, der berammer tvangsauktioner, og at yderligere 4.200 boligejere kan forvente at ryge samme vej. Det skriver Politiken, hvor Skat også forklarer, at de regner med, at kun 500 af disse sager ender i tvangsauktioner.
”Når Skat kan sende tusindvis af sager videre til advokater, og der kun kommer cirka 200 tvangsauktioner ud af det, vidner det om, at de fleste boligejere har en nødplan, der kan rulles ud, før nødplanens nødplan: tvangsauktionen. Den er sidste udvej for alle parter, for her risikerer alle at tabe,” siger Birgit Daetz.
Tæt på 1.000 tvangsauktioner
På trods af at parterne altid gerne vil undgå tvangsauktionen, har der i første kvartal af 2017 været i alt 995 tvangsauktioner mod 869 i de første tre måneder sidste år.
”Det er på den ene side kedeligt, at antallet af tvangsauktioner stiger. På den anden side er det godt, at der bliver ryddet op i de her sager i en tid, hvor det går godt på boligmarkedet, og hvor mange familier derfor kan komme ud af deres økonomiske problemer ved at sælge huset på gunstige markedsvilkår i stedet for at skulle gennem en tvangsauktion,” slutter Daetz.
Ud over stigningen i gennemførte tvangsauktioner har der også været en stigning på over 100 procent i antallet af aflyste tvangsauktioner. Det drejer sig om i alt 166 mod 72 i første kvartal sidste år. Også denne stigning skyldes til dels de mange ekstra sager hos Skat.