Skal du af med huset? Her er salgstiden kortest

Foto: Boligsiden

Salgstiden for huse er lavest i København by, men det er samtidig her, den er steget mest det seneste år. Omvendt er salgstiden faldet henholdsvis 30 og 20 procent på Bornholm og Fyn siden januar sidste år.

Det tager 163 dage, svarende til lidt over fem måneder at sælge et hus i Danmark, viser en opgørelse over den gennemsnitlige salgstid for villaer og rækkehuse i januar måned. Tallene, der stammer fra Boligsidens Markedsindeks, viser, at salgstiden dermed er seks dage kortere end for et år siden.

Zoomer man ind på de enkelte landsdele, skal vi til hovedstadsområdet for at finde det sted i landet, hvor det tager kortest tid at lukke en købsaftale. Med en salgstid på 90 dage ligger København by mere to måneder under det gennemsnitlige niveau for hele landet. Og København omegn følger lige i hælene med 98 dage. De resterende landsdele har alle salgstider på den øvre side af 100 dage.

”Det er måske ikke så overraskende, at det er nemmest at finde en køber dér, hvor efterspørgslen er størst, men det er til gengæld ret interessant, at København by er det område, hvor salgstiden er steget mest procentuelt det seneste år. Især set i lyset af at den er faldet ganske betragteligt i andre dele af landet, ” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Kæmpe spring på Bornholm

Der er især to landsdele, der skiller sig ud, når man ser på den årlige ændring. Det gælder Bornholm og Fyn, hvor salgstiden er faldet henholdsvis 29,8 og 20,5 procent.

”Det er mærkbare ændringer på blot et år. Særligt på Bornholm, hvor vi taler om en reduceret salgstid på 54 dage. Det placerer Bornholm lige efter Nordsjælland på listen over de hurtigst sælgende områder med en forskel på kun seks dage. For et år siden skulle hussælgerne på solskinsøen vente to måneder længere end nordsjællænderne på at finde en køber til deres hus,” siger Birgit Daetz.

Årsagen til, at ændringen i salgstiden ser så forskellig ud i landsdele som København by og Bornholm, handler blandt andet om prissætning og forventninger til markedet.

”Priserne stiger ikke i samme grad som tidligere i København, og det betyder, at sælgerne skal justere deres forventninger til, hvad de kan sælge deres bolig for. Prissætter de for højt, får det negative konsekvenser for salgstiden. Vi skal dog huske, at den stadig er særdeles lav. Omvendt er markedet mindre fastlåst på eksempelvis Bornholm, og udgangspunktet er en længere salgstid, hvorfor det også er nemmere at skabe en mere mærkbar, positiv forandring,” forklarer Birgit Daetz.

Herunder kan du se den aktuelle salgstid pr. landsdel samt ændringen det seneste år.

Udvikling i salgstid for villaer/rækkehuse seneste år:

LandsdelSalgstid januar 2019Salgstid januar 2018Ændring seneste år
København by948313,9 %
Københavns omegn102104-1,5 %
Østsjælland116115,1 %
Nordsjælland1231157,5 %
Bornhom129183-29,8 %
Østjylland142158-10,1 %
Fyn159200-20,5 %
Sydjylland191198-3,7 %
Vest- og Sydsjælland1931901,8 %
Vestjylland195204-4,4 %
Nordjylland1971913,4 %

(Opgørelsen viser den aktuelle salgstid pr. landsdel opgjort i dage samt udviklingen det seneste år. Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

Find mere om