Skal din opsparing placeres i et sommerhus?

Foto: Boligsiden

Antallet af sommerhushandler er steget kraftigt. Det er prisen på sommerhuse til gengæld ikke. De lave priser kombineret med den historisk lave rente, gør det attraktivt at placere penge i et sommerhus. Men kan det betale sig?

I 2014 gik salget er ejerboliger som varmt brød. Antallet af solgte ejerlejligheder, villaer og rækkehuse boomede, og salgspriserne på ejerboligerne fortsatte med at stige. Men lidt mere ubemærket var det, at salget af sommerhuse også begyndte at rulle allerede sidste år, hvor der blev solgt 17 procent flere sommerhuse end gennemsnittet for de foregående år. Sommerhuspriserne holdt sig til gengæld i ro.

”Mange så fidusen i at investere i et sommerhus, mens priserne var lave. Man får meget sommerhus for pengene, og de faste omkostninger er til gengæld helt i bund på grund af den lave rente. Hvis man alligevel havde overvejet et sommerhus, har der ikke været grunde til at lade være med at købe”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I januar og februar i år blev der solgt langt over 600 sommerhuse, og salget i februar alene lå 34 procent højere end gennemsnittet for februar de fire foregående år.

Sommerhuse er for sjov

Selvom sommerhuse er en god investering netop nu, er det ikke nødvendigvis en sikker investering. Selvom priserne er lave, er der ingen garantier for, at priserne stiger, og at der også bliver ved med at være gang i sommerhushandlerne.

”Hovedreglen er, at man skal købe sommerhus, fordi man ønsker at bruge det og kan få glæde af det selv. Man skal ikke forvente, at man automatisk scorer en gevinst ved et senere salg. Det gælder i øvrigt alle boligkøb, også ejerboliger”, siger Birgit Daetz.

Kriser kan gøre livet surt for sommerhusejeren

Især sommerhuspriserne og aktiviteten på sommerhusmarkedet er meget følsom over for tendenser i den nationale økonomi, og enhver form for økonomisk krise vil gøre et sommerhussalg mere besværligt. Priserne vil falde, og antallet af potentielle købere vil blive reduceret. Det vil forlænge salgstiden, og det kan alt i alt gøre livet surt for den sommerhusejere, der ønsker at skille sig af med sit sommerhus igen.

I februar tog det i gennemsnit 310 dage at sælge et sommerhus, så selvom der bliver solgt flere end i tidligere år, er spillereglerne stadig nogle helt andre end for ejerboligerne. Alt går lidt langsommere – både prisudviklingen og hastigheden i salget.

Sommerhus som investering – de gode råd

Er man fast besluttet på at gøre sommerhuskøbet til en økonomisk rentabel investering, kan man ikke købe hvad som helst. Man skal købe sommerhus dér, hvor man kan enten være sikker på ekstra indtægter fra udlejning, eller hvor priserne kan tænkes at stige, og hvor man kan forvente at få solgt sommerhuset igen inden for en rimelig periode.

”Skal man tænke i profit, kan det fx været at købe et af sommerhusene i Billund, der ligger tæt på Legoland og Lalandia – her er der stor sandsynlighed for, at man kan få lejet huset ud en stor del af året. Og ellers skal man udelukkende se på sommerhuse i nogle af de populære områder, fx Blåvand, Rørvig eller Tisvildeleje. Et andet godt bud er at se på sommerhusene på Sjællands sydkyst. Her er prisniveauet i dag relativt lavt og med en fremtidig Femern-forbindelse giver det en masse ekstra muligheder i området, der kan tænkes at løfte priserne”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Men når det så er sagt, så vil jeg altid mane til forsigtighed. Det er en langt bedre og mere sikker ide at bruge sommerhuset som investering i familieglæde – et sted, hvor man kan være sammen og få nogle gode ferieminder”, siger Birgit Daetz.

Find mere om