Salget af luksushuse til over 10 mio. kr. er halveret

Foto: Boligsiden.

Siden finanskrisen brød ud, er antallet af handler med de dyreste villaer faldet med 50 pct. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.

Den økonomiske krise har ikke kun været hård ved den almindelige boligejer. Ejerne af de dyreste villaer i landet har også måttet sande, at det er blevet meget sværere at finde en køber til luksusvillaen. Sådan må man tolke en ny opgørelse fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.

Den viser, at salget af de dyreste villaer – til 10 mio. kr. eller derover – er faldet markant siden 2008, hvor finanskrisen først stak sit grimme ansigt frem.

”Salget af de dyreste villaer lå stabilt på cirka 700 til 735 handler i de tre år frem til 2008, men herefter styrtdykkede salget og lå de efterfølgende to år på omkring 350 til 375 handler. Altså en halvering”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Boligsidens opgørelse viser udviklingen i salget af villaer til mere end 10 mio. kr. siden 1992. Det fremgår således også, at antallet af handler fra 1992 til og med 2000 lå på under 100 om året. Først herefter begyndte stigningen for alvor – og kulminerede altså i 2006 og 2007 med henholdsvis 735 og 730 handler.

Salget syvdobles

”På kun seks år nærmest eksploderer antallet af handler og syvdobles i perioden”, siger Birgit Daetz.

Statistikken viser endvidere, at den gennemsnitlige pris pr. kvadratmeter på disse meget dyre villaer faktisk ikke svinger voldsomt meget, selv om der nu i godt tre år har været mærkbar krise.

”I 2007 til 2008 lå kvadratmeterprisen i gennemsnit på omkring 79.000 kr., hvorefter den faldt med 3-4.000 kr. i de følgende to år. Vi taler om et prisfald på under 5 pct. Sammenlignet med den generelle udvikling på markedet for enfamiliehuse er det for ingenting at regne”, siger Birgit Daetz.

Lader sig ikke afskrække af prisen

Som det fremgår af grafen herunder, er den gennemsnitlige salgspris for de dyreste villaer sågar steget i år. Og den er steget markant. Indtil videre ligger den på lige knap 91.500 kr. pr. kvadratmeter for de handler, der i år hidtil er indgået med villaer til mindst 10 mio. kr.

Det fortæller, at godt nok er salget faldet med cirka 50 pct., men de købere, der trods alt er i markedet, er ikke bange for en tårnhøj kvadratmeterpris, så længe boligen er den helt rigtige.

”Mange selv meget velhavende danskere holder sig måske nok mere tilbage med at indgå en meget dyr hushandel. Men det er også et segment af boligkøbere, som er kræsne og har god tid til at vente på den helt rigtige bolig, hvor alt går op i en højere enhed”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om