Salget af ejerlejligheder slet ikke oppe i gear i provinsen

Foto: Boligsiden.

Salget af ejerlejligheder er i højt tempo i København, men i landets fire andre storbyer er billedet derimod noget mere broget. Kun Århus kan følge med.

De århusianske sælgere af ejerlejligheder har nu igen grund til at smile, for slaget er bedre end længe set. Faktisk bliver hver anden ejerlejlighed solgt inden for kun tre måneder, og i løbet af den første måned af udbudsperioden har ejendomsmægleren fundet en ny ejer til mellem hver tredje og hver fjerde lejlighed.

Det betyder, at salget i Århus går lige så hurtigt som i København – ja, faktisk hurtigere. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
I sidste uge kunne Boligsiden nemlig berette, at 17 pct. af de københavnske ejerlejligheder er væk fra ejendomsmæglernes hylder inden for 30 dage, mens halvdelen er solgt inden for tre måneder.

Dermed giver boligkøberne i landets næststørste by københavnerne baghjul. I hvert fald når det gælder, hvor hurtigt boligerne bliver solgt. Og kurven for antallet af lejligheder, der er solgt inden for den første måned, peger fortsat opad i Århus.

Store udsving i Odense

Men mønstret er langt fra lige så positivt i landets tre andre storbyer i provinsen. Her er der markante forskelle på, hvor hurtigt ejendomsmæglerne får omsat ejerlejlighederne.

”I Odense har salget svinget helt enormt gennem sidste halvdel af 2009. I september var der ikke en eneste lejlighed, som var fjernet fra internettet, før der var gået en måned af udbudsperioden. I november var det tal så steget til 8 pct – dog stadig ikke imponerende. Ser man på de lejligheder, der var væk inden for tre måneder, var det hver anden i august, men i september var det faldet til hver tiende”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.

Stabilitet i Aalborg

Er der ustabilitet i Odense, er tilfældet derimod ganske anderledes i Aalborg. Her har tallene i sidste halvår af 2009 ligget stabilt på mellem hver ottende og hver tiende ejerlejlighed, som bliver solgt inden for den første måned. I samme periode er det 30-40 pct. af alle nyudbudte ejerlejligheder, der er fjernet fra mæglerens vindue inden for 90 dage. Dog med august som eneste undtagelse; i sommerens sidste måned var tallet 20 pct.

Tager man turen syd over til Esbjerg, er billedet i lighed med i Odense knap så entydigt. Også her oplevede sælgerne en måned – nemlig august – hvor der ikke var en eneste lejlighed, der havde forladt mæglernes hylder inden for den første måned i udbud.

”I oktober forsvandt derimod hver femte lejlighed inden for en måned. Og siden juni i fjor er det hver måned mellem 30 og 40 pct. af lejlighederne, der har fået ny ejer inden for de første tre måneder”, fastslår Birgit Daetz.

Årsagen til de store forskelle i de fire storbyer skal fortrinsvis ses i prisudviklingen, som heller ikke er identisk fra by og by.

Mindre udbud skærper konkurrencen

”Århusianerne har taget imod stort set lige så store tæv på boligpriserne som københavnerne. Og begge steder er der kommet mere fart i salget. I Odense mangler priserne måske nok et nøk mere nedad. Når det kommer, så tror jeg også, at køberne hurtigere kommer ud af busken”, vurderer Birgit Daetz.

”I Aalborg konstaterer vi et markant faldende nyudbud – det er præcis halveret i december 2009 sammenlignet med samme måned året forinden. Derfor bliver det samlede udbud efterhånden mindre, hvilket skærper konkurrencen om at få de gode lejligheder – det øger farten i salget”, slutter Birgit Daetz.

Konklusionen er, at hvor der er kommet mere tempo i salget af ejerlejligheder i landets to største byer, er den udvikling slet ikke slået igennem i landets tre andre storbyer. Der er stadig et gear eller snarere to i vognen.

Boligsidens opgørelse er baseret på det antal emner, der er fjernet fra internettet inden for henholdsvis 1 og 3 måneder. I det første tilfælde er medregnet ejerlejligheder til og med november, som er de senest dækkende tal. Tallene for emner fjernet inden for 3 måneder går til og med september. Der skal endvidere tages højde for sæsonudsving.
Boligsiden gør endvidere opmærksom på, at en fjernet bolig ikke er ensbetydende med, at der er gennemført et salg.

Find mere om