Salget af ejerlejligheder har taget et kraftigt dyk i 2018

Foto: Boligsiden

Det samlede antal solgte ejerlejligheder i år ligger 11 procent under sidste års niveau, viser handelstal fra Boligsiden.dk. 2018 bliver samtidig året, hvor den ellers stigende salgskurve henover årtiet, for første gang tager et dyk.

I år lander det samlede antal salg af ejerlejligheder på 18.270 styks, viser et handelsestimat fra Boligsiden.dk. I 2017 blev der i alt lukket 20.487 ejerlejlighedshandler, og der er dermed tale om en nedgang i salget på omkring 11 procent. Det er første gang i årtiet, at det årlige salg ikke har været højere end året før.

Tallene viser, at der i hver enkelt måned henover hele året har været et dyk i salget, når man sammenligner med sidste års salgstal. Kun i april blev der solgt flere ejerlejligheder end i samme periode i 2017.

”Der er flere årsager til, at kurven for ejerlejlighedssalget knækker netop i år. Det dalende salg skyldes primært et højt prisniveau og lånestramninger, der fra årsskiftet gjorde det betragteligt sværere at låne penge til boligkøb, særligt i Region Hovedstaden, der med 61 procent af handlerne er motoren på markedet for ejerlejligheder,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”De strammere regler blev indført for at dæmpe den eksplosive vækst i priserne i de store byer, og effekten har været tydelig. I Region Hovedstaden er priserne på ejerlejligheder stagneret, men der skal et reelt fald til, før den brede køberskare igen får råd til at få en fod inden for på markedet. Lige nu er det, på trods af den lave rente, meget svært at låne til en dyr bolig – med mindre du kommer med en god portion friværdi i ryggen.”

50 salg om dagen

Det samlede salg i 2018 svarer til, at der i gennemsnit blev solgt 50 ejerlejligheder om dagen henover året. Sidste år, hvor salget toppede i indeværende årti, gjaldt det 56 styks dagligt. Og det kan godt gå hen at blive svært at toppe de kommende år, vurderer Birgit Daetz.

”Lige nu er der mange forhold, der især påvirker markedet for ejerlejligheder i hovedstaden. Kombinationen af høje priser og en kommende ejendomsvurdering og boligskattereform, der skaber lidt usikkerhed blandt køberne, kan meget vel lægge en lille dæmper på handelsaktiviteten. Sker det, vil sælgerne skulle regulere prisforventningerne, og det kan medføre mere gunstige priser og dermed et boost i salget. Nogle vil dog forsøge at købe, inden reformen træder i kraft for at opnå den såkaldte skatterabat, så overordnet set er min forventning for 2019 et salg, der minder om det, vi har set i år,” siger hun.

Herunder kan du se det gennemsnitlige antal handler pr. dag siden 2011.

Find mere om