Salget af byggegrunde nåede 2015-niveau allerede i august

Salget af byggegrunde i 2020 er gået bananas og ramte i august samme niveau som i hele 2015. Foto: Boligsiden.

Der er solgt 1.935 helårsgrunde i de første otte måneder af 2020. Dermed har salget nået samme niveau som i hele 2015.

Boligsalget har været overvældende i årets første otte måneder, og det kan aflæses i alle afkroge af markedet. En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at salget af byggegrunde til helårsbebyggelse i årets første otte måneder har været så højt, at det er på niveau med salget i hele 2015.

”Salget af villaer og rækkehuse er steget med otte procent i de første syv måneder af året, og udbuddet rasler ned. Derfor er det sværere for køberne at finde drømmehuset. Flere og flere har på den baggrund fået mod på at bygge selv. Det afspejler sig tydeligt i salget af byggegrunde,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I årets første otte måneder er der solgt 1.935 helårsgrunde mod 1.974 i hele 2015, og sammenlignet med januar til august sidste år er salget nu 18 procent højere.

”Salget af byggegrunde er stort i hele landet, men der er især et stort marked i Region Midtjylland og Region Syddanmark, hvor der i årets første otte måneder er solgt mere end 500 af slagsen. Her er stigningen i salget henholdsvis 23 og 22 procent i forhold til sidste år. Det er massivt,” siger Birgit Daetz.

Koster tre millioner kroner i gennemsnit

På trods af de mange salg er der fortsat mange byggegrunde på markedet, og er du en af dem, der overvejer at købe en og bygge selv, har Boligsiden og HusCompagniet i samarbejde regnet på, hvad det koster. Samlet set løber det i gennemsnit op i omkring tre millioner kroner.

Beregningerne bygger på en forudsætning om, at du vil bygge et hus på 160 kvm., og at byggegrunden er 800 kvm. Priserne på byggegrunde varierer imidlertid meget alt efter, hvor du vil bygge huset. For i nogle landsdele er der meget få byggegrunde til salg, og det afspejler sig i prisen.

Det drejer sig især om området omkring København, hvor der er få grunde til salg, og hvor efterspørgslen er stor. Lige nu er der i alt 28 byggegrunde på markedet i landsdelene København By og Københavns Omegn.

”Derfor skal du tage udregningen som en rettesnor mere end et facit. For prisen afhænger af beliggenheden, og så betyder det også noget for den samlede pris, hvad det er for nogle løsninger, du vælger i det hus, du får bygget oven på grunden. Men udregningen kan være med til at illustrere, at du nogle steder kan bygge et nyt hus og få det billigere, end hvis du køber et brugt,” siger Birgit Daetz.

Du kan se hele beregningen af prisen for at bygge nyt og læse mere om den her.

Find mere om