Sådan påvirker en togbane i baghaven salgstid og prisen på dit hus

Foto: Boligsiden

Der er mange ting, der kan påvirke prisen og salgstiden på din bolig. Men hvordan spiller en togbane meget tæt på din bolig ind? Se resultaterne af Boligsidens analyse her.

Skal du sælge en bolig, der ligger tæt på det danske jernbanenet, skal du væbne dig med lidt mere tålmodighed end ellers. Det tager nemlig i gennemsnit lidt længere tid at få solgt en bolig tæt på togskinnerne, og du får som regel også lidt mindre for boligen.

Men hvor stor er storskellen i pris og salgstid egentlig?

Det spørgsmål stillede Boligsiden første gang tilbage i 2018, og dengang viste tallene en forskel i salgstiden på omkring 20 procent, ligesom analysen dengang viste en mindre forskel i salgspriserne. Og nu har vi opdateret tallene.

Forskellen i salgstid er blevet fem dage kortere

Boligsiden har netop lavet en tilsvarende analyse af de cirka 5.200 huse med en afstand til jernbanen, der er kortere end 50 meter, som er solgt siden 2012. Salgspris og salgstid for netop disse boliger er sammenlignet med huse på samme størrelse og fra samme årgang, men som ligger mere end 100 meter væk fra togbanen.

Og den korte konklusion er, at der er sket lidt, men ikke meget.

Umiddelbart er forskellen i salgstiderne blevet lidt større, idet den nu ligger på 31 procent mod 19 procent sidste gang. Men når det er sagt, hører det med til historien, at salgstiderne generelt er blevet væsentligt kortere siden sidste analyse– både for boligerne tæt på togbanen og lidt længere væk.

Og ser vi på det reelle antal dage, som nu adskiller de to gennemsnitlige salgstider, er forskellen faktisk blevet mindre. Ved den seneste analyse tilbage i 2018 var forskellen i salgstiderne 38 dage, hvorimod den nu er 33 dage. Og det viser, at det langtfra er umuligt at sælge en bolig tæt på en togbane.

”Når vi ser på ny bolig, er der mange ting, som vi selv kan ændre på og tilpasse vores egne behov. Men det er svært at rykke rundt på en togbane, og derfor er det også helt naturligt, at salgstiden for boligerne meget tæt på togbanen er højere, fordi det kræver mere betænkningstid for køberne, når de skal overveje, om de kan leve med støjen fra jernbanen. Men med lidt mere tålmodighed findes der også købere til denne slags boliger,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”At forskellen i salgstiden nu reelt er blevet fem dage kortere, er også et udtryk for, at efterspørgslen på boliger har været så høj under corona, at flere købere også har været villige til at gå på kompromis og slå til ved den rette bolig, fordi udvalget ganske enkelt har været det mindre. Både for boligerne tæt på togbanen og lidt længere fra er den gennemsnitlige salgstid blevet cirka 100 dage kortere end i 2018. Det er virkelig til at tage at føle på.”

Knap 200.000 kroners forskel i pris

Ser vi i stedet på de priser, som husene tæt ved togbanen er blevet solgt til, er der ligesom sidste gang en tendens til, at disse bliver solgt en lille smule billigere end boligerne lidt længere væk.

Konkret er der tale om en forskel på 193.000 kroner på de to gennemsnitspriser.

”Beliggenheden er en væsentlig faktor i et boligkøb, og det er klart, at ligesom man betaler mere for den sublime havudsigt, betaler man også ofte lidt mindre, når man har en togbane og de gener, det medfører, i baghaven,” siger Birgit Daetz.

Forskel i pris og salgstid analyse 2021:

ParameterUnder 50 meter fra en jernbaneMere end 100 meter fra en jernbaneForskel i procent
Salgspris2.292.416                                2.485.443-7,80%
Salgstid141 dage108 dage30,60%

(Analysen dækker over cirka 600 solgte boliger, der lever op til de gældende kriterier for analysen, der kan læses nedenfor. Kilde: Boligsiden)

Forskel i pris og salgstid analyse 2018:

ParameterUnder 50 meter fra en jernbaneMere end 100 meter fra en jernbaneForskel i procent
Salgspris2.187.469 kr.2.351.333 kr.-7%
Salgstid242 dage204 dage19%

(Analysen dækker over cirka 500 solgte boliger, der lever op til de gældende kriterier for analysen, der kan læses nedenfor. Kilde: Boligsiden)

Sådan er analysen lavet:

Boligsiden har siden 2012 registreret cirka 5.200 solgte villaer og rækkehuse, som ligger mindre end 50 meter fra en jernbane. Disse sager kobles op til sammenlignelige boliger, der er solgt i samme periode, som ligger mere end 100 meter fra en jernbane. Kriterierne for sammenlignelighed er følgende:

 • Forskellen i salgsdatoen mellem de to boliger må ikke overstige tre måneder.
 • De to boliger skal ligge i samme sogn.
 • De to boliger må ikke ligge længere end 1,5 km væk fra hinanden.
 • Forskellen i byggeåret (ombygningsåret) mellem de to boliger skal være mindre end 10 år.
 • Forskellen i boligarealet mellem de to boliger må ikke overstige 10 kvadratmeter.
 • Energimærket skal være det samme for de to boliger.
 • Forskellen i grundarealet må ikke overstige 100 kvadratmeter.
 • Boligtypen skal være den samme.

Ydermere er boliger, hvor beskrivelsen indeholde et af følgende ord: Nyistandsat, istandsat, moderniseret og gennemrenoveret taget ud for at korrigere yderligere for stand. Ud for ovenstående kriterier er der omkring 600 sager til analyse.

3 gode råd: Til dig der bor nær skinnerne

Hvis du skal sælge:

 • Helt generelt bør du overveje, uanfægtet egne præferencer, hvordan huset præsenterer sig for mulige købere. Fordi du har en jernbane i baghaven, som kan skræmme nogle, er det ekstra vigtigt, at der ikke er en finger at sætte på selve huset. Sørg derfor for at få færdiggjort eventuelle byggeprojekter og udskifte defekte ting i boligen.
 • Er du på markedet som hussælger, er det ikke kun en bygning, men også en stemning omkring huset du sælger. Det betyder, at haven også skal være indbydende. Vis, at den bliver brugt, og at det sagtens kan harmonere med toget i baggrunden.
 • Hvis toget forårsager mange støjgener, så indhent tilbud på støjreducerende afskærmning eller beplantning, så potentielle købere kan se en løsning for sig og få et begreb om, hvad det koster.

Hvis du skal købe:

 • Der er stor forskel på, hvordan du oplever støjen fra et tog i baghaven, så hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan leve med det, så tag ud og se huset, før du affejer muligheden. Forskellen er stor alt afhængig af, hvor lang grunden er, og hvor de primære opholdsrum er placeret i huset.
 • Overvej, hvor støjfølsom du er. Bliver lyden af morgentoget en kilde til irritation, eller bemærker du ikke baggrundslyde? Tjek køreplanen: Hvornår begynder togene at køre, og hvornår løjer trafikken af. Ligger huset på en regional strækning modsat S-togslinjen, er der færre antal gennemkørsler.
 • Når alt kommer til alt handler det om mavefornemmelsen. Det skal ganske enkelt føles rigtigt. Og derfor er det bedste råd at spørge sig selv, om man kan se sig selv have et godt liv det pågældende sted. Husk at du skal købe for at leve og bo.
Find mere om