Sådan lyder bankens råd til dig, der gerne vil købe eller sælge bolig

Foto: Boligsiden

En væsentlig aktør under et boligkøb er banken, og derfor har Boligsiden forhørt sig hos netop en af disse i forhold til deres generelle råd og vejledninger vedrørende boligkøb og salg under coronakrisen.

På få uger har verdensbilledet ændret sig markant, og det har selvfølgelig også indflydelse på den danske økonomi og dermed også boligmarkedet. Men hvad betyder det for dig, der gerne vil købe eller sælge bolig?

Boligsiden har stillet en række spørgsmål til privatøkonom, Brian Friis Helmer, fra Arbejdernes Landsbank om, hvad der er vigtigt for dig som boligkøber- eller sælger at være opmærksom på i den aktuelle situation. Og forhåbentlig kan svarene hjælpe dig videre i din boligproces.

For den aktuelle krise betyder nemlig ikke, at du nødvendigvis bør indstille alle dine planer.

Ifølge Brian Friis Helmer er tommelfingerreglen stadig, at den afgørende faktor i forhold til et boligkøb eller salg bør være et aktuelt boligbehov, og ikke en potentiel gevinst ved at købe eller sælge, forventninger til særlig aktivitet eller prisniveauet på markedet.

Og så handler det selvfølgelig i høj grad også om, at man har luft i – og styr på sin økonomi, ligesom det i høj grad også anbefales, at man kurssikrer sit realkreditlån, når man skriver under på en købsaftale.

Læs spørgsmål og svar her:

Hvordan oplever I den aktuelle situation med coronavirus i forhold til boligmarkedet? Hvordan påvirker det jer og jeres kunder?

”Coronavirus, og dens påvirkning på økonomien, er rykket allerøverst på dagsordenen, og det kommer også til at ramme boligmarkedet. Der er ingen tvivl om, at især handelsaktiviteten vil blive ramt i de kommende måneder, og det vil helt naturligt også smitte af på priserne, når der ikke bliver handlet ligeså mange boliger.”

”Men boligmarkedet kommer heldigvis fra et solidt udgangspunkt og står stærkt til den modvind, som kommer til at ramme. Bagtæppet var nemlig en solid dansk økonomi med rekordhøj beskæftigelse, pæn reallønsfremgang og lave renter.”

Er der sket ændringer i jeres anbefalinger og rådgivning af kunder siden krisen begyndte?

”Den øjeblikkelige krise og de voldsomme renteudsving, der er fulgt med på de danske realkreditobligationer, understreger i den grad vigtigheden i at kurssikre sit realkreditlån. Det har vi altid anbefalet i Arbejdernes Landsbank, og derfor har vi heller ikke haft behov for at ændre på det budskab i forbindelse med den nuværende krise.”

”Vores anbefaling i forhold til boligkøb og boligsalg er, at skal drives af et boligbehov, og ikke af forventninger til aktivitet eller priser.”

”Vi har aldrig før siddet i en situation med så stort et udfaldsrum for boligmarkedet, og det betyder altså, at det er behovet, som skal drive, om man skal købe eller sælge boligen.”

Er der ting, som man i øjeblikket skal være særlig opmærksom på som boligkøber eller boligsælger?

”Hvis man står foran at skulle købe en bolig lige nu, skal man være opmærksom på at tjekke sit budget, som man baserede sin boligøkonomi på for eksempel for en måned siden. Trods det korte tidsrum kan det have ændret sig, da renten p.t. er gået fra 0,5 procent til 1,5 procent på et 30-årigt fastforrentet lån.”

”Man skal også være opmærksom på som boligkøber, at der kan være potentiale til at forhandle et ekstra afslag i prisen, da den er prissat i et andet økonomisk miljø før krisen. Derudover så vil vi anbefale, at man kurssikrer sit realkreditlån, hvis man har skrevet under på en købsaftale.”

”Som boligsælger, der har en bolig på markedet i øjeblikket, vil vi anbefale, at man har is i maven. De fleste vil have forståelse for, at den ligger lidt længere, men man skal også indstille sig på, at en køber måske vil kræve et lidt større afslag end tidligere.”

Privatøkonomens tre gode råd til boligkøber og sælger:
- Gennemgå dit budget en ekstra gang, hvis du er i markedet for at købe/sælge en bolig. Spørg din bank til råds i forhold til, hvordan den nuværende krise påvirker din drøm om et boligkøb/boligsalg.

- Sørg for at kurssikre dit realkreditlån. De seneste tre uger har budt på en rentestigning, hvor vi på kort tid gik fra en rente på 0,5 procent til 2 procent Efterfølgende er renten dog faldet lidt igen, så den p.t. er omkring 1,5 procent.

- Hav is i maven som boligsælger. Der vil i en periode være tilbageholdenhed fra boligkøberne. For mange boligkøberes vedkommende er der dog ikke tale om en boligdrøm, der brister, men snarere en boligdrøm, der udskydes for en periode.