Så meget sparer du på huskøbet i nabokommunen

villalejlighed

Foto: Boligsiden

Der er store forskelle på huspriserne i de enkelte kommuner. En opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at den største besparelse mellem to nabokommuner lyder på 54 procent. Se top 10 over de flytninger, der bogstaveligt talt bedst kan betale sig.

Beliggenhed er som bekendt alting, men økonomi er for de fleste afgørende for, hvor vi rent faktisk ender med at bo. Ligesom pengene på kontoen også bliver udslagsgivende for, om vi har råd til at købe bil og tage på ferie.

Drømmer du om mere økonomisk frihed, kan der være betragtelige summer at spare på huskøbet, hvis du blot rykker over på den anden side af kommunegrænsen. Den største besparelse findes mellem Esbjerg og Tønder, hvor forskellen lyder på 54,4 procent. I mere håndgribelige tal lyder gennemsnitsprisen på en enkelt kvadratmeter hus i Esbjerg på 12.826 kroner, mens det tilsvarende beløb i Tønder er 5.852 kroner.

Der er ligeledes store besparelse at hente mellem flere nabokommuner til flere af landets største byer som Aarhus, Aalborg og Odense.

”For at finde de besparelser, der virkelig kan mærkes, skal vi helt naturligt rette fokus mod de områder, hvor huspriserne er høje og derfra finde skellet til de billigere områder. Hvor København har en mere glidende overgang i priserne – særligt mod nord – fordi omegnskommuner til hovedstaden også er dyre, er oplandet langt mindre i de øvrige store byer. Og det skaber nogle ekstreme prisforskelle,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

En afgørende faktor

Det gælder for eksempel Aarhus, hvor der i alle fire nabokommuner – Favrskov, Odder, Skanderborg og Syddjurs– er besparelser på mellem 33,4 og 52,5 procent, hvis en huskøber rykker ud på den anden side af kommunegrænsen. Lignende forhold gør sig gældende i Odense og Aalborg.

”I en tid hvor huspriserne i de mest populære dele af landet ligger på et højt niveau, er det som kommende huskøber værd at tage prisforskellene med i sine overvejelser. Især hvis man har øje på et hus i udkanten af en kommune. Det er klart, at nærheden til byen for mange ikke kan opgøres i kroner og ører, ligesom transporttiden vil øges, hvis du arbejder i byen, men der er unægtelig tale om en faktor, der kan påvirke dagligdagsøkonomien for mange familier. Måske kan besparelsen endda give plads i budgettet til bil nummer to,” siger Birgit Daetz.

Danmarks dyreste kommune

Selvom de mest markante forskelle findes uden for hovedstadsområdet, er der også penge at spare mellem flere af nabokommunerne i Region Hovedstaden. Flytter du fra Københavns Kommune til Herlev, Hvidovre, Rødovre eller Tårnby er der besparelser på mellem 27,9 og 33,2 procent.

Og krydser man skellet mellem Danmarks dyreste kommune, Gentofte, og nabokommunen mod syd, Gladsaxe, kan en boligkøber hente hele 34,8 procent, svarende til en forskel i den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 18.461 kroner.

”Det interessante ved opgørelsen er, at der for mange menneskers vedkommende er tale om opnåelige besparelser, fordi vi i flere nabokommuners tilfælde taler om relativt korte afstande. Som etableret boligejer rykker man naturligvis ikke teltpælene op, fordi man kan spare 25 procent, men nye, unge huskøbere kan virkelig drage fordel af geografisk fleksibilitet,” siger Birgit Daetz.

Top 10: Største besparelse ved at flytte til nabokommunen

FraTilForskel i procent
EsbjergTønder-54,4 %
AalborgVesthimmerlands-53,7 %
AarhusFavrskov-52,5 %
AarhusSyddjurs-50,3 %
AalborgJammerbugt-47,9 %
AarhusOdder-47,4 %
OdenseAssens-46,6 %
OdenseNordfyns-45,9 %
AalborgBrønderslev-45,7 %
HolstebroLemvig-45,5 %

(Opgørelsen er baseret på udbudspriser pr. 11. oktober 2017. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om