Rift om boliger på landet: Salget af lystejendomme stiger

Salget af land- og lystejendomme er steget kraftigt det seneste år. Alene i de første fire måneder af 2021 er salget 50 procent højere end i samme periode sidste år.

Der er tilsyneladende mange danskere, der kan se logikken i at bo på landet, hvor de kan lytte til fuglene, der kvidrer, se kartoflerne spire og høre traktorens summen.

Ifølge helt nye tal fra Boligsiden er der solgt 1.058 land- og lystejendomme i de første fire måneder af 2021. Det betyder, at salget er steget med 50 procent i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode sidste år.

”Salget af alle typer af boliger er steget markant det seneste år, og der har været en stor stigning i salget af almindelige huse i Danmarks landzoner. Nu ser vi, at det også går godt med salget af land- og lystejendomme, der typisk har et stort bolig- og grundareal og derfor kan rumme mange forskellige typer af købere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Udbuddet falder kraftigt

Den vilde stigning i salget af land- og lystejendomme har medført et stort fald i udbuddet, så der nu er 30 procent færre til salg end på samme tidspunkt sidste år.

Tidligere var det sådan, at der var sæson i udbuddet, idet det steg i foråret og toppede i løbet af sommeren, inden det begyndte at falde igen henover efterår og vinter. Det seneste år har de mekanismer været sat ud af spil. På den måde minder udviklingen om det, der er sket på hele boligmarkedet.

”Det er en generel tendens, som markedet for land- og lystejendomme ikke er undtaget fra. Udbuddet er faldet hver måned det seneste år nu, og det betyder, at der for første gang i dette årti er under 2.000 af slagsen til salg. Det betyder, at konkurrencen om ejendommene er hårdere, og at køberne skal være hurtigere til at træffe en beslutning, hvis de vil undgå, at deres drømmebolig bliver solgt for næsen af dem,” siger Birgit Daetz.

Blandt de aktuelt udbudte land- og lystejendommene findes både nogle af markedets dyreste og billigste boliger. Den dyreste land- og lystejendom til salg lige nu koster 80 millioner kroner. Den billigste er udbudt til 295.000 kroner. Se alle land- og lystejendomme til salg.

Find mere om