Rabatten på villaer rammer laveste niveau i 10 år

Foto: Boligsiden

Det er ikke længere givet, at du får nedslag i prisen, når du køber en villa. Og hvis du får det, er det lavere end tidligere. Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at rabatten på villakøbet har ramt det laveste niveau i 10 år.

”Glem det. Vi står fast på prisen, og vil du ikke betale den, så finder vi en anden køber.”

Egentlig lyder citatet ovenfor som en dårlig forhandlingstaktik, for 9 ud af 10 boligkøbere forventer at få nedslag i prisen, når de køber en bolig. Men flere og flere sælgere slipper afsted med at sige nej, nej og nej til at gå ned i pris. Nye tal fra Boligsiden.dk for tredje kvartal af 2018 viser, at det gennemsnitlige nedslag er raslet ned på 86.012 kroner. Det er et fald på 56 procent i forhold til første kvartal i 2009.

”Rabatten på villaer har ikke været lavere på noget andet tidspunkt de seneste 10 år, ligesom den samlede andel af salg med nedslag ikke har været lavere i perioden. Så har du forelsket dig i en villa, er det afgørende for dine chancer for at få huset, at du vurderer, om sælger er villig til at forhandle,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og forklarer:

”Spørg ejendomsmægleren, om der er en vilje til at gå ned i pris. På den måde kan du få en fornemmelse af, om der er andre interesserede. Finder du ud af, at huset har andre bejlere, kan det godt være, at du ikke skal byde under udbudsprisen. I hvert fald ikke for meget under, for så er der en risiko for, at en anden løber med købskontrakten.”

I tredje kvartal af 2018 fik 71,9 procent af alle villakøbere rabat. For 10 år siden var det over 80 procent.

Omvendt udvikling med lejligheder

Er det en ejerlejlighed og ikke en villa, du skal købe, er udviklingen en helt anden. Her er det gennemsnitlige nedslag nemlig lige nu på det højeste niveau siden sommeren 2014.

”Alene fra andet til tredje kvartal i år er andelen af salg med nedslag steget fra små 58 procent til godt 61 procent. Samtidig er det gennemsnitlige nedslag nu over 50.000 kroner for første gang siden før finanskrisen, og det skyldes nedgang i antallet af lejlighedshandler og stagnerende priser. Sammenligner vi med villahandlerne er nedslaget stadig mindre på ejerlejligheder, og der er også færre, der får rabat, men de to kurver nærmer sig hinanden,” påpeger Birgit Daetz.

Andelen af handler med nedslag er størst i Region Nordjylland og mindst i Region Sjælland på både markedet for villaer og ejerlejligheder.

Solgt til prisen?
Villaer og ejerlejligheder

VillaerEjerlejligheder
Gennemsnitligt nedslag 3. kvartal 201886.012 kr.53.684 kr.
Andel solgt med nedslag 3. kvartal 201871,9 %61,3 %
Andel solgt til prisen 3. kvartal 201822,9 %31,9 %
Andel solgt til overpris 3. kvartal 20185,2 %6,8 %

(Tallene i tabellen bygger på alle handler af villaer og ejerlejligheder i tredje kvartal af 2018. Kilde: Boligsiden.dk)

I hvor stor en andel af villahandlerne i din kommune bliver der givet nedslag?

Find mere om