Rabat på bolighandlen er historisk lav

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Det gennemsnitlige nedslag ved hushandler er historisk lavt, viser nye tal fra Boligsiden.dk. For blot seks år siden var det dobbelt så højt som i dag, hvor også andelen af handler med rabat er nedadgående.

I årets andet kvartal lykkedes det landets villakøbere til sammen at forhandle sig frem til en rabat på 940 millioner kroner. Og selvom det lyder af meget, er det gennemsnitlige nedslag ikke set lavere siden finanskrisen. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

I de over 11.000 villahandler, hvor det lykkedes køber at forhandle sig frem til et nedslag i perioden fra april til juni, blev der i gennemsnit slået 83.577 kroner af prisen, hvilket svarer til en rabat på 3,5 procent af udbudsprisen. Vi skal dog ikke længere tilbage end til 2012, før niveauet var dobbelt så højt, oplyser Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

”Der er blevet handlet flere villaer i løbet af de seneste tre måneder end i noget andet kvartal siden finanskrisen. Den øgede aktivitet siger noget om boligsælgernes gunstige vilkår, der naturligt sætter en kile i købernes forsøg på at forhandle prisen ned i et marked, hvor boligpriserne er stigende. Det er derfor ikke overraskende, at andelen af handler, hvor køber har hentet en rabat på villakøbet, er dalende, men at det ligger på et historisk lavt niveau på 72,3 procent, er alligevel værd at bide mærke i,” siger hun.

Nedslag på villahandler 2017:

1. Kvartal2. Kvartal
Andel med nedslag75 %72,3 %
Samlet nedslag878.377.237 kr.940.836.721 kr.
Gennemsnitligt nedslag92.597 kr.83.577 kr.
Prisafvigelse4,1 %3,5 %
Antal solgte9.48611.257

Derfor bliver nedslaget mindre

Ifølge Birgit Daetz er der to primære årsager til, at der bliver givet færre og mindre nedslag, når en villa skifter ejer. Efterspørgslen er den primære motor, der holder salget i gang på trods af stigende priser, men også villasælgernes realitetssans spiller ind.

”Inden man prissætter sin bolig, er det vigtigt først at orientere sig i markedet, så udbudsprisen lander på et realistisk niveau. Det er et kardinalpunkt i salgsprocessen. Når nedslaget generelt er faldende, skyldes det netop, at boligsælgerne er blevet bedre til at sætte den helt rigtige pris i modsætning til tidligere, hvor flere satte prisen højt og tænkte ’går den, så går den’. Drømmer man om et hurtigt salg, er det ikke en god strategi,” siger Birgit Daetz.

Samme tendens for sommerhuse

Samme tendens ses på markedet for sommerhuse, hvor andelen af nedslag er faldet bemærkelsesværdige seks procentpoint fra første til andet kvartal. Det er det største fald mellem to kvartaler siden efteråret 2010. Og ligesom ved villahandlerne er det gennemsnitlige nedslag på et niveau, der taler til sælgers favør.

”Nedslaget i andet kvartal lå i gennemsnit på lidt over 70.000 kroner. Det er 13.000 kroner mindre end i det foregående kvartal. Vi plejer at se et fald mellem de to perioder, da salget topper i forsommeren, men i år er der tale om et usædvanligt spring, der falder godt i tråd med det eksplosive sommerhussalg, vi har set i år,” siger Birgit Daetz.

Hun oplyser desuden, at nedslaget på ejerlejligheder og rækkehuse allerede er så lille, at køberne ikke kan forvente at hente meget mere i forhandlingen, end de gør nu. For ejerlejligheder har den gennemsnitlige rabat på ejerlejligheder ligget stabilt på under to procent af prisen de sidste 10 kvartaler, mens rækkehusene ligger en lille smule højere.

Nedslag 2017 – øvrige nøgletal:

  • Det samlede nedslag for rækkehuse og villaer i 1. halvår 2017 lyder på knap to milliarder kroner. Det helt præcise beløb er: 1.982.171.934 kroner.
  • I 2. kvartal 2017 var det gennemsnitlige nedslag for handler af ejerlejligheder på 39.713 kroner svarende til 1,5 procent af prisen.
  • Det laveste niveau for nedslag på rækkehushandler siden finanskrisen var 2. kvartal 2015, hvor det gennemsnitlige nedslag lød på knap 40.000 kroner. Det nuværende niveau ligger 10.000 kroner højere.
  • Der blev givet et gennemsnitligt nedslag på 70.234 kroner i 2.858 sommerhushandler i 2. kvartal 2017.
  • Det største procentvise nedslag i 2. kvartal 2017 fik boligkøberne i Region Nordjylland. Her lykkedes det køberne at slå 6,7 procent af udbudsprisen. I den modsatte ende ligger Region Hovedstaden med en nedslagsandel på 4,7 procent.

Andel af villahandler til prisen eller derover:

(Tallene pr kommune bygger på boliger fjernet fra boligsiden i kvartalet før indeværende, som enten kan kædes sammen med en tinglyst handel, eller er indberettet som handlet af ejendomsmægleren. Nedslag beregnes som forskellen på sidste udbudspris og salgsprisen. Kilde: Boligsiden.dk)

Vil du se, hvor meget boligkøberne har fået i rabat i din kommune? Se beløbet pr. kvadratmeter i Boligsidens Markedsindeks her.

Find mere om