Pressen om boligmarkedet i uge 21

BBR indberetning

Boligsalget stiger igen, og det er især de billige boliger, køberne går efter. Heldigvis er der masser af billige boliger til salg i øjeblikket; næsten 10.000 boliger kan fås for under 1 million kroner. Det er et par af de emner, pressen skrev om i den forgangne uge.

Boble af billige ejerboliger
70 boliger til priser mellem nul og 500.000 kroner er til salg i Randers Kommune.
Der er masser af billige ejerboliger til salg i øjeblikket. Også af de helt billige. Hele 70 boliger koster mellem nul og en halv milion kroner. Af dem kan de 12 billigste erhverves for under 300.000 kroner …
… De 70 boliger er fra den absolut laveste ende af kvalitetsskalaen, men nogle af dem er ok og indflytningsklare. Det drejer sig dog mest om etværelses lejligheder, som har en indflytningsklar kvalitet …
… Vil man gerne have en bolig, som er lidt mere reel at flytte ind i, og kan man få banken eller realkreditrådet [sic!] med på en million kroner, så bliver antallet af boliger betydeligt større. Hele 9.875 boliger koster mellem nul kroner og en million. For det dobbelte, altså to millioner får man hele 32.765 boliger at vælge imellem.
Randers Amts Avis, 1. sektion, side 4 (23. maj 2009)

Almene beboere har mindst gæld
Lejere i almene boliger skylder i gennemsnit 139.785 kr. væk. Det er langt under folk med ejerboliger.
En ny undersøgelse fra AErådet, foretaget for Beboerbladet, viser, at almene lejere i gennemsnit kun skylder 139.785 kroner væk.
Det er langt under, hvad folk, der bor i andre boligtyper, skylder.
En typisk boligejer skylder i gennemsnit 773.318 kroner væk, og det er på et tidspunkt, hvor landets boligejere må se deres friværdier forsvinde i ekspresfart, skriver beboerbladet.dk.
Fpn.dk (22. maj 2009)

Flekslånere spiller rentepoker
Lige nu glæder vi os over milliarderne, der skal redde verden fra krisen, men en enorm regning er på vej. De historisk lave renter vil sandsynligvis eksplodere, når økonomien vender. Det kan sende mange danskere med flekslån og afdragsfrie lån fra hus og hjem.
Renten har stort set aldrig været lavere. Den ser oven i købet ud til at falde endnu mere frem mod december, hvor boligejere med flekslån får fastlagt renten for typisk et år ad gangen. Men tiden med næsten gratis penge kan få en brat ende, og det kan få store konsekvenser for boligejere med risikable lån, advarer økonomer.
Med de nuværende lave priser på flekslån og relativt høje renter på de sikre lån vælger endnu flere danskere end tidligere at ride med på bølgen og tage den kortsigtede gevinst hjem. I første kvartal af 2009 valgte 83 procent af de boligejere, der optog nye lån, således at satse på, at den globale krise vil sikre lave renter en rum tid endnu, viser tal fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen.
Dinepenge.dk (22. maj 2009)

Stigende boligsalg
Salget af boliger er stigende og priserne på villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder holder et stabilt prisniveau, viser Nyboligs Prisstatistik for april måned.
Selv om boligsalget i foråret har ligget væsentlig under samme periode sidste år, er salget steget med 24,9 pct. i marts og april set i forhold til januar og februar i sæsonkorrigerede tal.
Det er fortsat lejligheder og villaer i den prisbillige ende, som køberne går efter på landsplan. I København er det ikke mindst salget af andelsboliger, der trækker markedet. Her er salget i marts/april steget med 29 pct. sammenlignet med januar/februar.
For villaer og rækkehuse holder de gennemsnitlige kvadratmeterpriser fortsat et stabilt niveau med et mindre fald på 0,3 pct. fra marts til april efter små stigninger i februar og marts.
Prisen på ejerlejligheder viste på landsplan et mindre fald i april på 0,4 pct., men har de seneste tre måneder ligget stabilt omkring 17.400 kr. pr. kvadratmeter.
Fyns Amts Avis, Sektion 3, side 6 (20. maj 2009)

Byt til nyt hos Danbolig
Udviklingen på boligmarkedet gør, at DanBolig har udarbejdet et helt nyt koncept, der skal hjælpe med at få yderligere gang i handlerne. Der er godt 75.000 boliger til salg i Danmark, og der er mange potentielle købere på udkig efter en større eller mindre ny bolig.
De fleste boligejere, der er på udkig efter en ny bolig, kan først købe, når den gamle bolig er solgt. Muligheden for at bytte bolig har hele tiden været til stede. Men med et egentligt koncept satser DanBolig på, at endnu flere boligkøbere og boligsælgere vil finde hinanden.
Sydkysten, 3. sektion, side 2 (20. maj 2009)

Her er boligpriserne faldet mest i år
Ud af de 20 postnumre, hvor udbudspriserne er faldet mest siden årsskiftet, ligger 12 i Nordsjælland. Øverst på listen finder man Nærum i Rudersdal Kommune nord for København, hvor boligsælgerne i gennemsnit har sat priserne 7,7 procent ned siden 1. januar.
Til gengæld er København og landets store byer tilsyneladende ikke lige så hårdt ramt som tidligere. På nær Vanløse, der noteres for landets fjerdestørste prisfald siden nytår, skal man længere ned af listen end tidligere for at finde københavnske forstadskommuner.
TV2/Finans Online (20. maj 2009)

Struer et mekka for billige ejerlejligheder
De 10 billigste lejligheder ligger i Jylland. Især Struer er et godt sted at begynde, hvis man er på jagt efter en superbillig bolig.
Er du på jagt efter en billig lejlighed, så er Struer byen at gå på jagt i. Ud af Danmarks 10 billigste lejligheder findes de seks i den vestjyske by, og det er også her, den absolut billigste lejlighed findes – den koster 165.000 kroner. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Prisen på ejerlejligheder varierer meget fra hovedstadsområdet til de mindre byer. I dag koster de jyske ejerlejligheder omkring halvdelen af tilsvarende lejligheder i hovedstadsområdet.
Ifølge tallene fra Boligsiden.dk er Danmarks 10 billigste lejligheder alle til salg i Jylland.
Frederiksborg Amts Avis, 1. sektion, side 8 (19. maj 2009)

Fejl i hver tredje ansøgning til renovering
Medarbejderne i Erhvervs- og Boligstyrelsen falder over så mange fejl i ansøgningerne til de 1,5 milliarder kroner i renoveringspuljen, at der sagtens kan være penge tilbage endnu.
ErhvervsBladet side 14 m.fl. (19. maj 2009)

Skærpet kontrol med hustjek
Erhvervs- og Byggestyrelsen kritiseres skarpt for langsom sagsbehandling i kontrol af sjuskede byggesagkyndige. Samtidig med, at et udvalg under Justitsministeriet nu på tredje år forsøger at finde en model til opstramning af reglerne for den stærkt udskældte huseftersynsordning, har Erhvervs- og Byggestyrelsen tilsyneladende for alvor skruet bissen på over for dårlige byggesagkyndige. I løbet af i år har styrelsen uddelt flere påtaler og advarsler til sagkyndige, end der sammenlagt har været tildelt i de foregående tre år.
Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi, side 6 (19. maj 2009)

Er din lejlighed let at sælge?
Der er forskel på, hvor svært det er at komme af med sin ejerlejlighed. Også her har størrelsen en betydning.
Det er ikke lige meget hvor stor din ejer- eller andelslejlighed er, hvis du ønsker at sælge den.
En opgørelse fra boliga viser, at antallet af værelser har en vis betydning for, hvor hurtigt eller langsomt den bliver solgt.
Det er dog ikke kun størrelsen, der betyder noget. Placeringen spiller også en rolle. I Viby J. er ejer- og andelslejlighederne på tre værelser i gennemsnit til salg i 487 dage, hvilket er den længste liggetid i landet.
Fpn.dk m.fl. (18. maj 2009)