Er du interesseret i at følge med i, hvad der rører sig på boligmarkedet?
Masser af friværdi i danske boliger
I gennemsnit havde den enkelte boligejer 730.000 kr. i friværdi i sit hjem, da 2009 begyndte. Det er 185.000 kr. færre end året før, men stadig ikke småpenge. Samlet set er beløbet nærmest enormt, da der ligger for 1.200 mia. kr. friværdi i de danske hjem, så boligejerne kan i princippet slå sig sammen og bygge ti Fehmern-forbindelser for egne midler, om de skulle ønske. Krisen og de faldende huspriser har gjort boligejerne mere bevidste om, at friværdi ikke bør soldes væk. Derfor var der færre, som valgte at optage tillægslån i deres bolig i 2008 end året før, og de, der gjorde, brugte i høj grad pengene på at forbedre boligen. Det viser en opgørelse fra Realkreditrådet.
Berlingske Business, side 12 (17. april 2009).
Få har råd til at købe eget hus …
… Men fald i huspriserne og stigende indkomst gør, at flere får råd til at købe hus i deres hjemkommune i løbet af 2009.
En opgørelse foretaget af Danske Bank viser, at en typisk børnefamilie i blot 16 af landets 98 kommuner ville have været i stand til at købe et gennemsnitshus på 140 kvm i deres bopælskommune i slutningen af 2008.
”Vi venter, at markedet er mindre skævvredet i slutningen af 2009. Det skyldes først og fremmest prisfald,” siger økonom Tore Stramer, Danske Bank.
Danske Bank venter, at gennemsnitsfamilien i 79 af landets 98 kommuner vil være i stand til at købe bolig i deres hjemkommune ved udgangen af 2009.
Epn.dk (17. april 2009)
Gratis hjælp til lånekonvertering
Konvertering af boliglån har de seneste år udviklet sig til en regulær folkesport og et fast samtaleemne ved familiefesten.
Men hvad er det nu lige, at fordelen ved at gå fra et 7 pct. til et 5 pct. fastforrentet lån er, hvad er det risikable ved at skifte det fastforrentede lån ud med flekslån og hvad i alverden er en vandret konvertering? Men nu er der hjælp at hente på Realkreditrådets hjemmeside, www.rkr.dk, hvor der er blevet lagt et omfattende og flot struktureret informationsbibliotek om realkreditlån ud til fri afbenyttelse.
Her kan man blandt meget andet læse om de forskellige lånetyper, om låneomlægninger og om grundlæggende regler for udviklingen i kurser og renter.
Epn.dk (17. april 2009)
Boligsiden opruster
Boligsiden.dk, hvor stort set alle ejerboliger, som er til salg herhjemme, kan ses, skal gøre bedre og udvikles betydeligt. Derfor poster de ejendomsmæglere, der står bag siden, nu syv millioner kroner ind i selskabet. I flere år var Boligsiden.dk ejet af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE). Men fra nytår blev den overtaget af de enkelte ejendomsmæglere, som hver især har købt en andel efter størrelse og markedsandele.
Berlingske Tidende, business, side 3 (16. april 2009)
Pas på falske boligudlejere
En boligsøgende kvinde og et transportfirma blev taget som gidsler i forbindelse med udlejning af lejlighed af en falsk boligudlejer.
Kvinden skulle overføre penge til en fremmed konto, mens firmaet TNT blev misbrugt på firmaets genkendelige navn og logo.
Men Forbrugerrådet advarer forbrugerne mod at overføre penge til fremmede konti.
Sagen drejer sig om, at kvinden ville leje en lejlighed på boligsiden www.ledige-lejligheder.dk og sendte den en forespørgsel om en fremvisning.
Udlejeren svarede, at vedkommende var blevet udstationeret som jurist i Grækenland og allerede var rejst og derfor ikke havde mulighed for selv at vise lejligheden frem. I stedet ville nøglen til lejligheden blive sendt via TNT, så kvinden selv havde mulighed for at låse sig ind og kigge på lejligheden.
Horsens Folkeblad, Sektion 1, side 6 (16. april 2009)
Skive Folkeblad, Sektion 1, side 10 (16. april 2009)
Ritzaus Bureau (16. april 2009)
Nordjyske Stiftstidende, Sektion 1, side 16 (19. april 2009)
Bornholms Tidende, Sektion 1, side 4 (17. april 2009)
Øget kamp mellem boligsider på nettet
Boligsiden.dk, hvor stort set alle ejerboliger som er til salg herhjemme kan ses, skal gøre bedre og udvikles betydeligt.
Administrerende direktør for Boligsiden.dk, Søren Lægaard, venter, at selskabet allerede i år vil give et pænt overskud.
”Boligsiden.dk drives som en kommerciel forretning, der ventes at give overskud efter ét år,” siger han.
Hjemmesiden har alene i februar haft 1,5 millioner besøgende og skal nu gøres endnu mere brugervenlig og udstyres med flere funktioner.
”Vi arbejder med flere ting. Men én er at lancere en boligside, der kan besøges fra mobiltelefon. Samtidig kan man eksempelvis godt forestille sig, at Boligsiden.dk også fremover bliver hjemsted for lejerboliger,” siger Søren Lægaard .
”Vi vil løbende forsøge at styrke os i forhold til konkurrenterne. Ses der længere ud i fremtiden, er der mange planer i støbeskeen. Men det er forbrugernes ønsker og behov, der i sidste ende bestemmer, hvordan portalen skal udvikle sig,” siger han.
Business.dk (15. april 2009)
Boligkøbere i historisk situation
Generelt er boligpriserne de seneste 5-6 måneder faldet, og mange steder op til 10%. På samme halvår er renten på et realkreditlån med 1-årlig rentetilpasning faldet fra godt 6% til ca. 3,2%.
– Uanset om man er til lån med fast eller variabel rente er der solide besparelser ved at handle nu i forhold til situationen for bare et halvt år siden, siger statsaut. ejendomsmægler og valuar, MDE Peter Jæger fra EDC Arne Madsen a/s i Hvidovre.
Hvidovre Avis, magasinet, side 8 (14. april 2009)
Sommerhuse kan købes til spotpriser
Går du med planer om at købe sommerhus, så har du chancen for at gøre et kup.
For et par år siden kunne man ikke opdrive et sommerhus til under en million kroner. I dag er der rigtig mange til salg for det halve.
På ejendomsmæglernes fælles portal, www.boligsiden.dk, var der 20. marts 72 sommerhuse til salg for under 400.000 kroner.
I sidste kvartal af 2008 faldt priserne i gennemsnit 19 procent sammenlignet med året før. Tendensen ser ud til at fortsætte i første kvartal af 2009.
På www.boligsiden.dk kan du se, hvor længe huset har været til salg, og hvor meget der er slået af prisen.
24timer, 1.sektion, side 13 (14. april 2009)