Er du interesseret i at følge med i, hvad der rører sig på boligmarkedet? Boligsiden giver her et overblik over det, pressen skrev om boligmarkedet i uge 12.
EDC: Boligpriser rutsjer videre – gør et kup
Naturloven er sat ud af kraft i disse tider – og især på boligmarkedet. Renten er faldet markant, men det har ikke bremset boligprisernes heftige rutsjetur, som har trængt mange boligejere – og fortsætter presset nedad …
… Men det åbner trods alt også muligheder for at gøre nogle gode kup lige nu. … “Uanset om man er til lån med fast eller variabel rente er der solide besparelser ved at handle nu i forhold til situationen for bare et halvt år siden,” siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.
Børsen.dk (onsdag den 18. marts 2009)
Skattelettelse kan ti-dobles med isolering
I 2009 får en typisk børnefamilie med to børn ifølge en beregning fra Danske Bank cirka 1.800 kroner ekstra til rådig hver måned. Med dette beløb i hånden kan familien vælge at forsøde tilværelsen generelt -eller være mere snusfornuftig og i stedet vælge at bruge første års øgede rådighedsbeløb på at efterisolere loft og ydervægge i parcelhuset. Og på den måde få de 1.800 kroner til at yngle …
… Efterisolering af loftet er meget billig, og arbejdet kan man selv udføre. I ældre boliger er uisolerede hulmure den væsentligste årsag til varmetab ifølge Dansk Byggeri.
Allerede året efter forbedring af husets isolering vil familien spare knap 12.000 kr. på varmeregningen.
Over 20 år, som er den gennemsnitlige ejertid for et hus, bliver besparelsen på knap 250.000 kr.
Jyllands-Posten, home-nyt, side 1, (15. marts 2009)
Andelsboliger sælges til overpris
En del andelsboliger i København kan ikke sælges lovligt i øjeblikket. Årsagen er, at »Skat« netop har sendt nye vurderinger ud til alle landets andelshavere, som især i København er lavere end sidste vurdering fra 2006.
Derfor skal mange andelsboligforeninger, som de senere år har ladet andelskronen følge vurderingen 100 procent, nu sættes ned, før boligen kan sælges lovligt …
… ”De andelsboligforeninger, som har modtaget en lavere offentlig vurdering, kan ikke længere overdrage andelsboliger til de priser, som blev godkendt på generalforsamlingerne i 2008.
Faldet i andelsværdien er jo nu de facto indtrådt, og så skal andelsboligforeningerne reagere og regulere andelsværdien ned. Konsekvensen er, at alle foreninger, som følger den offentlige vurdering, bør indstille ethvert salg af andelsboliger, indtil der er gennemført en generalforsamling, hvor man har reguleret andelsboligværdierne ned,” siger advokat Kristian Dreyer fra Svejgaard- Galst Advokater, der er ekspert i fast ejendom.
Berlingske Tidende, business, side 14 (lørdag den 14. marts 2009)
Prisfald
Priserne falder, og liggetiden stiger. Sådan er sommerhusmarkedet i Skæring.
Ejendomsmæglere vurderer, at mange har regnet med, der nok blev givet tilladelse til helårsbeboelse i området, og det har presset priser op. Nu virker det mere og mere sandsynligt, at det ikke går sådan, og det får priserne til at falde og køberne til at holde sig tilbage …
… På www.boligsiden.dk er 33 fritidshuse til salg i Egå, som Skæring Strand hører under. Mange har været til salg langt over et år, og mange er sat op til 25-30 pct. ned i pris.
Jyllands-Posten, JP Århus, side 4 (lørdag den 14. marts 2009)
Stor forskel på salgstempo hos ejendomsmæglerne
Boligejerne i Fuglebjerg er blandt de priviligerede, når det gælder det antal dage, der går, fra de har besluttet sig for at sælge deres bolig, og indtil en ny køber har underskrevet skødet. Det tager nemlig alene gennemsnitligt godt fem måneder for en ejendomsmægler at formidle boligen videre, og det gør byen til Syd- og Vestsjællands tredjebedste, når det gælder salgstempoet …
… TV2 Finans har undersøgt salgstiderne i hele landet. I regionerne er der store udsving, og det er svært at sige noget generelt. Alligevel er der en lille tendens til, at jo længere vestpå, man kommer og især mod de tyndt befolkede områder, desto mere tid tager det at sælge boligen.
Sjællandske, 1. sektion, side 19, (lørdag den 14. marts 2009)