Førstegangskøberne er tilbage på boligmarkedet. De har god økonomi og går efter de sikre låntyper, men frygter, om banken og kreditinstituttet vil låne dem penge.
Optimismen breder sig så småt blandt førstegangskøberne, der nu kommer tilbage på boligmarkedet. Boligpriserne er nemlig faldet så meget, at 58 procent af førstegangskøberne vurderer, at tidspunktet er det rigtige til at købe bolig.
Samtidig er denne gruppe blevet såvel ældre som mere fornuftige; de tjener mere end tidligere, og over halvdelen har sparet op til udbetalingen. Førstegangskøberne er dermed godt forberedt til fremtiden som boligejer. Faktisk så godt, at de for langt de flestes vedkommende går efter de sikre låntyper. Kun 21 procent ønsker afdragsfrie lån, og kun 18 procent vil gå efter et flekslån. Det sidste er ganske påfaldende, da flekslånene i dag udgør op imod ni ud af ti lån.
Tallene fremgår af en analyse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig offentliggjorde mandag.
Frygt for banken bunder i flere afslag
Ifølge analysen har førstegangskøberne altså overvejende orden i økonomien, samtidig med at fornuften råder, og optimismen spirer. Men det gode humør falmer en del, når talen falder på samtalen med bankrådgiveren. Analysen viser nemlig også, at to ud af tre førstegangskøbere er bekymrede for, om banker og kreditinstitutter vil godkende finansieringen af deres nye bolig.
”I de sidste fire-fem måneder er førstegangskøberne vendt tilbage til markedet, men selv om de har en god økonomi i dag, så er mange nervøse for, om de overhovedet kan blive lånegodkendt. Blandt dem, der som minimum har sparet op til udbetalingen, er mere end hver tredje meget nervøse for deres lånemuligheder. Finanskrisen påvirker dem, men det er også udtryk for, at flere i dag får afslag til deres finansiering”, siger Nyboligs kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen.
Arbejdsløshed og prisfald bekymrer ikke
Stik mod hvad man ellers skulle tro, er flertallet af førstegangskøberne derimod ikke bekymrede over arbejdsløshed og yderligere prisfald på boligmarkedet. To ud af tre erklærer sig faktisk ’ikke bekymrede’.
Kun blandt de højeste indkomstgrupper spores en moderat bekymring for prisfald. Men det er også den gruppe, der kigger efter de dyrere boliger, hvor prisfaldene også rammer hårdest, anfører Nybolig.
Der er ikke de store forskelle mellem førstegangskøbernes ønsker nu i sammenligning
med sidste år, hvor Nybolig gennemførte en tilsvarende undersøgelse blandt førstegangskøbere.
Selv om lidt flere søger efter en dyrere bolig i dag, er boliger til under 2 mio. kr. fortsat det mest søgte. Og ser man på de mest handlede boliger, er beløbet faktisk tættere på 1,5 end 2 mio. kr.
Førstegangskøberne har altså overvejende orden i økonomien, er positivt stemt over for boligmarkedet og har realistiske drømme til den fremtidige bolig. Men de frygter, at banken eller realkreditten ikke vil være med til at indfri drømmene.