Øst vs. Vest: Her går det bedst på sommerhusmarkedet

Foto: Boligsiden

Skal du købe sommerhus på den jyske øst- eller vestkyst? Boligsiden.dk har kigget nærmere på, på hvilken side af kysten det går bedst på sommerhusmarkedet.

Der er det ikoniske Vesterhav fra Blåvand over Hvide Sande og surferparadiset i det nordlige Thy. Men der er også børnevenlig strand ved Lillebælt eller smukke Djursland mod øst. Den jyske kystlinje er spækket med sommerhusområder, men vælger man den vilde natur i vest eller det rolige vand mod øst?

Én ting er sikkert, går du udelukkende efter at finde det sommerhus, der i forhold til indretning og størrelse passer bedst til dig, er der størst chance for at finde det helt rigtige ved Vestkysten. Lige nu er der her omkring 3.500 sommerhuse i udbud, mens der på Østkysten er lidt færre at vælge imellem, nemlig 2.800 styks.

Her er priserne højest

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Vestjylland er samtidig en lille smule lavere end i øst. Udbudsprisen er dog tanden højere. Årsagen er, at sommerhusene generelt er større på vestkysten.

”Ser man på det større billede i forhold til, hvordan priserne på sommerhusmarkedet har udviklet sig over tid, er det mest iøjnefaldende, at udbudsprisen i Vestjylland er faldet siden 2010. Omvendt er prisniveauet i Østjylland steget henover de seneste år. Prisniveauerne begynder at nærme sig, men er endnu ikke krydset, så selvom priserne mod vest stadig er højest, indikerer de seneste års udvikling, at det godt kan vende over tid,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Overhalet af resten af landet

Et tredje parameter er liggetiden, der siger noget om, hvor stor rotation der er i udbuddet, og dermed hvor attraktivt området er. I både Øst- og Vestjylland er liggetiden i gennemsnit over 500 dage. Længst er den dog ved vestkysten.

Sammenlignet med liggetiden for resten af landet har sommerhusene ved begge de jyske kyststrækninger været på markedet i længere tid, da sommerhusene i de øvrige ferieområder i gennemsnit har været på markedet i 480 dage.

”På de øvrige parametre er resten af landet på linje med sommerhusene langs de jyske kyster, men lige præcis på liggetiden, kan vi se, at der er mere udskiftning andre steder. Det betyder overordnet set, at der er mindre salg i de jyske sommerhuse. Når de ligger under niveau med resten af landet, skyldes det især, at de nordsjællandske huse er med til at trække gennemsnittet op,” siger Birgit Daetz.

Sommerhusmarkedet – september 2017:

ØstjyllandVestjylland
Antal udbudt2.804 stk.3.516 stk.
Udbudspris1.378.504 kr.1.471.628 kr.
Kvadratmeterpris16.313 kr.15.867 kr.
Liggetid509 dage557 dage

(Data er trukket 25. september 2017. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om