Nye regler skal hjælpe købere af andelsboliger

Foto: Boligsiden

Dansk Ejendomsmæglerforening indfører nu nye regler, som skal medvirke til at sikre, at forbrugerne undgår faldgruber, når de handler andelsboliger samt gøre det lettere at sammenligne de enkelte andelsboliger på tværs. Læs nyheden på www.boligsiden.dk.

Ifølge nye regler fra Dansk Ejendomsmæglerforening skal salgsopstillinger for andelsboliger fremover indeholde oplysninger om en såkaldt “anslået teknisk pris” samt brutto- og nettoudgift, hvori omkostningerne til en standardfinansiering indgår.

Ejendomsmæglernes brancheorganisation rækker nu forbrugerne en hjælpende hånd, når de skal finde vej på andelsboligmarkedet. Det sker med indførslen af nye regler, som ejendomsmæglerne fremover skal overholde ved salg af andelsboliger.

Læs også: Det er nu, du kan sikre dig lav rente i længere tid

Reglerne – som træder i kraft den 1. november 2012 – indeholder dels et krav om, at salgsopstillinger for andelsboliger fremover skal give oplysninger om brutto- og nettoudgift, hvori omkostningerne til en standardfinansiering indgår. Og dels et krav om, at salgsopstillingen skal indeholde oplysning om en såkaldt “anslået teknisk pris”, hvori både købsprisen og den pågældende boligs andel af foreningens samlede gæld indgår.

Markedet er bedre end sit rygte

“Vi mener, at andelsboligmarkedet er langt bedre end sit rygte, men vi må desværre også konstatere, at forbrugerne helt forståeligt har svært ved at orientere sig på markedet. For eksempel kan det være svært at gennemskue, hvad man reelt kommer til at sidde for om måneden, og det er besværligt at sammenligne de udbudte andelsboliger, der er på markedet. Derfor har vi i gennem længere tid arbejdet på et nyt sæt regler, som gør det lettere og mere gennemskueligt,” siger næstformand i Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm.

Indførelse af standardfinansiering

I henhold til DE’s kvalitetsnormer for salg af andelsboliger skal salgsopstillingen for andelsboliger fra den 1. november 2012 indeholde oplysning om brutto- og nettoudgift, hvori omkostningerne til en standardfinansiering af købsprisen indgår. Denne standardfinansiering er lavet i samarbejde med Finansrådet og godkendt af Forbrugerrådet.

Fik du læst: Utroligt lave huspriser i mange kommuner

“Formålet med at indføre en standardfinansiering ved formidling af andelsboliger er for det første at tydeliggøre over for køberne, at udover den månedlige boligydelse til foreningen – altså boligudgiften og andre obligatoriske ydelser – vil man i langt de fleste tilfælde også have udgifter til finansiering af købesummen,” siger Torben Strøm.

Indførelse af anslået teknisk pris

I henhold til DE’s kvalitetsnormer skal salgsopstillingen for andelsboliger fremover også indeholde oplysning om en såkaldt “anslået teknisk pris”. Den anslåede tekniske pris består af købsprisen tillagt den for andelsboligen forholdsmæssige andel af foreningens samlede gæld.

“Hensigten med dette begreb er at illustrere over for andelsboligkøberne, at udover selve den pris, som køber skal betale til sælger, altså købsprisen, indtræder køberen i en forening, der har optaget et eller flere lån, som køberen via sit medlemskab af foreningen er forpligtet til at afdrage på via betaling af den månedlige boligafgift til foreningen,” siger DE’s næstformand, der i øvrigt også roser regeringen for at have sat andelsboligområdet højt på den politiske dagsorden.

Find mere om