Ny rekord for den bedst sælgende uge på boligmarkedet

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Uge 26 er traditionelt set den uge på året, hvor der sælges flest boliger. Og i år er ingen undtagelse, selvom meget ikke er, som det plejer at være her under coronakrisen.

Sidste år blev der solgt i alt 2.287 boliger i Danmark i uge 26, som traditionelt anses for at være den bedst sælgende uge på året. Dermed blev der sidste år sat ny rekord for denne festuge på boligmarkedet.

Men i år lader festen til at blive endnu vildere. Og det endda i en tid, hvor landet ellers er præget af coronakrise og dermed en vis usikkerhed.

Ifølge Boligsidens ugeupdate for sidste uge, blev der solgt intet mindre end 2.764 boliger i Danmark i 2020-udgaven af uge 26. Det samlede boligsalg placerer sig dermed hele 21 procent over sidste års rekord med næsten 500 flere solgte boliger.

”I år har været alt andet end traditionelt på det danske boligmarked. Året blev indledt med et flot, højt salg, hvorefter corona satte en brat stopper for aktiviteten i midten af marts. Men efter det første umiddelbare chok er køberne vendt talstærkt tilbage, og vi har igennem de seneste to måneder set utrolig høje salgstal, der selv uden coronakrisen ville være imponerende,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Mindre at vælge imellem, men flere solgte boliger

Ugerne op til skolernes sommerferie plejer under normale omstændigheder at være en særdeles aktiv periode på boligmarkedet. Derfor er det i sig selv heller ikke nogen overraskelse, at vi netop i uge 26 ser de høje salgstal.

Men som før nævnt, kan dette års aktivitet på boligmarkedet ikke sammenlignes med det ellers gældende årshjul på boligmarkedet.

”Normalt ser vi et klart mønster i, at særligt ugerne i marts og april er en periode, hvor det plejer at bugne med nye boligannoncer, og hvor sælgerne talstærkt melder sig på boligmarkedet. Men som bekendt var det i år netop der, hvor landet lukkede ned og rigtig mange sælgere lagde salgsplanerne på hylden. Først inden for de seneste par uger er vi nået op på det normale niveau i forhold til det antal nye boliger, der sættes til salg, og vi har stadig et meget lavt samlet udbud,” forklarer Birgit Daetz og fortsætter:

”Men det er selvfølgelig værd at bemærke, at det lave udbud skyldes det usædvanligt høje salg, som vi ser i øjeblikket.”

Det øgede salg er med andre ord sket i et marked, hvor køberne har haft mindre at vælge imellem.

Lejligheder i salgsrekord

Ser vi nærmere på hvilke typer af boliger, der har bidraget til sidste uges høje salgstal, er der især en boligtype, der stikker ud.

Salget af ejerlejlighederne har igennem coronaforløbet haft svært ved at finde tilbage til sit normale leje. Men det blev der i den grad taget revanche for i sidste uge.

”Som noget nyt så vi i sidste uge, at der blev solgt hele 537 ejerlejligheder på den ene uge. Det er det højeste niveau i år såvel som i tilsvarende uger i tidligere år. Det er især de store lejligheder, der er rift om,” siger Birgit Daetz.

Derudover bidrager også villasalget over hele landet til rekorden, ligesom det i forvejen høje salg af sommerhuse selvfølgelig også sætter sit præg på den samlede salgsrekord. Dog skal det nævnes, at salget af sommerhuse faktisk faldt lidt i sidste uge, så der ”kun” blev solgt 117 procent flere end i tilsvarende uge i de tidligere år. Til sammenligning lå sommerhussalget i forrige uge 166 procent højere end normalt.