Nu får køberne større prisnedslag på ejerlejligheden end på andelsboligen

Foto: Boligsiden

For få år siden kunne boligkøberne se frem til et markant større prisnedslag på andelsboliger end på ejerlejligheder. Nu er udviklingen vendt, og prisnedslaget er i dag størst på købet af ejerlejlighed. Det viser tal fra www.boligsiden.dk.

Bøtten er vendt. Indtil midten af sommeren gav sælgerne af andelsboliger et større nedslag på den sidste udbudspris end sælgerne af ejerlejligheder, men siden sommer får man nu et større afslag på købet af ejerlejlighed. Det fremgår af nye tal fra www.boligsiden.dk.

”I dag kan køberne regne med at få omkring 3-4 pct. i nedslag på den sidste udbudspris, når de køber andelsbolig. Til sammenligning ligger prisnedslaget på ejerlejligheder i gennemsnit på 4-5 pct. Indtil for få måneder siden var prisnedslaget på andelsboliger større”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Som det fremgår af figuren, lå prisnedslaget på andelsboliger i en årrække højere end det sås for ejerlejligheder. Da forskellen var størst – i sommeren 2009 – gav sælgerne af andelsboliger i gennemsnit 7½ pct. i nedslag på den sidste udbudspris, mens nedslaget lå på 3 pct. for ejerlejlighederne.

Prisnedslag på andelsboliger halveret

”Tallene viser, at sælgerne af ejerlejligheder hen over de seneste knap tre år – siden januar 2009 – har øget prisnedslaget, om end der har været store udsving undervejs. Men faktum er, at prisnedslaget på ejerlejligheder i dag er 1½ til 2 pct. højere end i 2009. På den anden side har sælgerne af andelsboliger reduceret det gennemsnitlige prisnedslag fra 8 pct. i slutningen af 2008 til de før nævnte 3-4 pct.”, siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Det lyder måske ikke af meget, men i kroner betyder det, at prisnedslaget på ejerlejligheder i dag gennemsnitligt ligger på 900 til 1.000 kroner pr. kvadratmeter, mens andelssælgerne giver et nedslag på 300 til 400 kroner i forhandlingen med køber.”

Mens de danske andelsboliger i gennemsnit er 82 kvm store, er den gennemsnitlige ejerlejlighed en anelse større, nemlig 86 kvm. Konklusionen er derfor, at køberne af en gennemsnitlig andelsbolig kan forvente en prisreduktion på cirka 25-30.000 kroner, mens der er mellem 75.000 og 85.000 kr. at spare på ejerlejligheden.