Naboen kan spænde ben for dit boligsalg

Når du skal sælge din bolig, betyder det også noget, hvordan naboens have og matrikel ser ud.

Gode naboer er guld værd. Også når du skal sælge din bolig. Er naboens have fuld af rod, kan det trække dit boligsalg i langdrag.

For mange betyder beliggenheden alt. Nogle går efter et hus med udsigt ud over vandet, koste hvad det koste vil. Og vil du være nabo til stranden og havet, kommer du til at betale for det. En villa, der ligger under 100 meter fra havet, bliver i gennemsnit udbudt for over 26.000 kroner pr. kvadratmeter, mens et gennemsnitligt hus ligger på 11.500 kroner pr. kvadratmeter, altså under det halve.

Omvendt set får du rabat, hvis du køber bolig tæt på en kirke, et industrikvarter eller sportsanlæg. Her ligger udbudspriserne lavere end gennemsnittet.

Så boligens placering betyder noget, men det er ikke nok, at du er nabo til stranden, hvis matriklen ved siden af din flyder med rod og affald. Det kan nemlig spænde ben for dit boligsalg.

Salgstid på otte år på grund af naboen

I Vestervig ligger en stor villa med to badeværelser, pænt køkken, parketgulve og en fantastisk udsigt ud over markerne. Boligen blev sat til salg i 2006, men først i december 2014, blev sagen lukket med en salgstid på 2.978 dage. Det særlige i sagen på Tygstrupvej er, at der ikke var noget galt med boligen, men det var der med nabogrunden. Her flød det med rod og affald, og det gjorde matriklen ved siden af næsten usælgelig.

Jesper Bisgaard Larsen fra EDC Hurup Thy var den meget vedholdende mægler, der i sidste ende fik boligen ud over rampen.

”I det her tilfælde har det ikke kun handlet om boligen men også om omgivelserne. Der har været rigtig meget rod på ejendommen ved siden af, og det har gjort det sværere at få solgt villaen her. Men efter naboejendommen blev revet ned, så der i dag kun er en mark, blev villaen solgt”, siger Jesper Bisgaard Larsen.

Det kan virke urimeligt, at boligsalget skal trække ud på grund af naboen, men det kan være et problem, der er svært at gøre noget ved.

”Det er frustrerende, når man som sælger bliver taget som gidsel i sin egen bolig, fordi naboen er et rodehoved, og at man derfor ikke kan få solgt. Man kan forsøge at tale med naboen, men hvis rodet er så alvorligt, at det ligefrem bremser boligsalget, kan det nok blive svært at finde forståelse for, at der skal ryddes op”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Find mere om