Mormor har sommerhus på Sjælland

Foto: Boligsiden

De typiske mormor-sommerhuse ligger på Sjælland – i hvert fald hvis man spørger mæglerne, der har dem til salg. Boligsiden.dk er gået på jagt efter det klassiske sommerhus.

Mormor ylderar sommerhus på Sjælland, og nu sætter hun det til salg. Det er i hvert fald det billede, der tegner sig, når man ser på de sommerhuse, ejendomsmæglerne beskriver som mormor-stil. De ligger nemlig overvejende på Sjælland. Blot et enkelt af de sommerhuse, der er til salg i Region Midtjylland, bliver beskrevet som mormoragtigt, og Region Syddanmark kan kun stille med tre mormor-sommerhuse. Region Sjælland derimod har 16 og Region Hovedstaden 8.

Mormorstilen dækker typisk over et mindre træsommerhus, der er i oprindelig stand. De typiske mormor-køkkener har farvede køkkenbordplader og køkkenskabe af tynde træfinerplader. Her er halvgardiner og åbne hylder. Der er typisk en hyggelig terrasse og en nem have med stor græsplæne.

Andre steder i landet findes mormorstilen også; her vælger man blot ikke at involvere familierelationer i beskrivelsen af de klassiske huse.

Mormor med rabat

Bliver mormor brugt til at definere stilen på sommerhuset, koster det typisk mindre end sommerhusene generelt. I gennemsnit bliver et sommerhus udbudt for 16.300 kroner pr. kvadratmeter, når det er til salg, mens mormor-sommerhusene bliver udbudt for 14.700 kroner pr. kvadratmeter. Det er især i Region Hovedstaden, du kan få mormorstilen med rabat.

”Gennemsnitsprisen for alle sommerhuse bliver trukket op af store luksussommerhuse, nybyggeri og renoverede huse, der fremstår moderne og har alle typer hårde hvidevarer med mere. Mormorkategorien er gennemsyret af mindre huse i mindre prangende stand, og den gennemsnitlige udbudspris er derfor ikke helt så høj”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Farmor har ikke sommerhus

Hvorfor det lige er mormor, og ikke farmor, der lægger navn til sommerhusstilen er ikke helt til at vide. Måske er det sangen om mormors kolonihavehus, der har bidt sig fast, og skubbet farmor ud i kulden. Ikke desto mindre er der to farmorsommerhuse til salg, der ved nærmere eftersyn ligner mormorhusene til forveksling.

Se en smagsprøve på mormors – eller farmors – sommerhus

Lindevej 89, 4480 Store Fuglede

Sommerhuset her er fra 1965 og er et træhus med rødbrun maling. Her er der klassisk mormorkøkken med rød bordplade og halvgardin. Stuen har store vinduer ud til haven, og ser du godt efter på billederne, kan du se en klassisk amagerhylde på væggen. Haven er på 778 kvadratmeter med græs, træer og buske, og sommerhuset ligger ca. 700 meter fra stranden.

Find mere om