Mange sælgere lykkes fortsat med at få boligen solgt

Foto: Boligsiden

Salgsprocenten er dalet for to ud af tre boligtyper de seneste måneder, men nye tal fra Boligsiden viser, at det fortsat er en høj andel af boligsælgerne, der lykkes med at få deres salg i hus.

Da corona satte fut i boligmarkedet og sendte efterspørgslen på boliger på raketfart, betød det samtidig, at den samlede andel af sælgere, der havde held med at få boligen solgt, og dermed undgik at fjerne boligen fra markedet uden en købsaftale, endte på et rekordhøjt niveau.

I takt med at aktiviteten på boligmarkedet nu er knap så hektisk, er den såkaldte salgsprocent også faldet for huse og lejligheder. Men trods faldet ligger salgsprocenten stadig på et relativt højt niveau.

”Faldet i salgsprocenten er en naturlig konsekvens af, at vi samtidig ser et stigende udbud og lidt færre handler, end da tempoet var på sit højeste. Når det er sagt, ser vi også fortsat relative lave salgstider sammenlignet med tidligere, og det står meget godt i tråd med, at vi godt nok befinder os i et lidt lavere gear end tidligere, men at der stadig er god aktivitet på boligmarkedet, og at der dermed også er en stor andel af sælgerne, der lykkes med at få boligen solgt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Knap otte ud af ti hussælgere får solgt

Ser vi i første omgang på husene, var der i maj måned 79 procent af de villaer og rækkehuse, der blev fjernet fra markedet, som var solgt.

Det er en nedgang i forhold til de seneste tre måneder, hvor salgsprocenten for huse har svinget mellem 81 og 83 procent. Men vi skal samtidig helt tilbage til september 2020 for at finde en andel, der er lavere, og det nuværende niveau ligger også et godt stykke over niveauet inden corona.

”I årene 2017-2019 så vi, at salgsprocenten for huse typisk svingede mellem 65-75 procent, og hvor en større andel af sælgerne derfor af forskellige årsager måtte opgive deres boligsalg. De seneste tal viser, at det i hvert fald for nuværende stadig er næsten otte ud af ti hussælgere, der ender med en underskrevet købsaftale, selvom markedet lader til at være på vej ind i en ny fase,” siger Birgit Daetz.

Et af tegnene på den nye fase, som Birgit Daetz omtaler, er blandt andet stagnerende salgspriser på huse, som nye tal fra Boligsidens Markedsindeks for nylig har vist.

Større nedgang i salgsprocenten for lejligheder

Ser vi i stedet på ejerlejlighederne, er nedgangen i salgsprocenten mere udtalt.

I maj måned var det således 80 procent af sælgerne, der lykkedes med et salg af lejligheden. Det er lavere end i de seneste måneder i år, hvor salgsprocenten har ligget mellem 84-86 procent. Det er samtidig også en del lavere end de 93 procent, som salgsprocenten nåede op på for ejerlejlighederne i flere måneder i begyndelsen af 2021.

”For ejerlejlighederne har vi meget atypisk set en stigning i de gennemsnitlige nedslag i foråret, både i København og i Aarhus. Det siger noget om, at den voldsomme efterspørgsel, vi så i starten af 2021, er aftaget, og at sælgerne ikke længere kan tage den næste i rækken, når de møder en køber, der ikke vil betale udbudsprisen. Det har i sidste ende selvfølgelig også indflydelse på salgsprocenten, som vi nu ser falde,” siger Birgit Daetz.

Flere sommerhussælgere får solgt

Helt omvendt forholder det sig, når vi kigger på tallene for sommerhuse. Modsat de to øvrige boligtyper er salgsprocenten for sommerhuse nemlig steget.

Boligsidens tal viser, at salgsprocenten for sommerhuse i maj lå på 88 procent, hvilket er det hidtil højeste månedsniveau i år, men dog lavere end det højeste niveau under corona, hvor salgsprocenten nåede hele 94 procent for sommerhuse.

”Generelt er billedet lige nu, at danskerne stadig har god appetit på sommerhuse. Modsat husene steg både antal handler og salgspriserne i maj, og selvom vi selvfølgelig ikke er vidner til de ekstraordinære tilstande, som gjorde sig gældende under corona, er der stadig godt gang i handlerne med sommerhuse,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Det afspejler sig også i salgsprocenten, hvor vi nu ser den vanlige forårsstigning. Dermed er der stadig rigtig gode chance for, at langt de fleste sommerhussælgere ender med et salg.”

Læs mere om udviklingen for sommerhuse her

Udvikling i salgsprocenten det seneste år:

MånedVillaer/rækkehuseEjerlejlighederSommerhuse
maj-2279%80%88%
apr-2283%86%86%
mar-2281%84%85%
feb-2283%86%83%
jan-2279%87%81%
dec-2180%81%71%
nov-2180%82%72%
okt-2180%81%77%
sep-2180%81%81%
aug-2182%85%87%
jul-2184%86%89%
jun-2185%89%89%
maj-2184%91%91%

(Kilde: Boligsiden)