Mægler ved Vestkysten: ”Vi mærker fortsat optimisme for sommerhusene”

sommerhus

Foto: Unsplash

Boligmarkedet har gennemgået en markant forandring på ganske kort tid, men hvordan står det egentlig til med bolighandlen i Danmark? Det spørgsmål har Boligsiden stillet flere ejendomsmæglere, og der er flere lyspunkter, som kan varme i et ellers koldt forår. Denne gang besøger vi RealMæglerne i sommerhusområderne Løkken, Blokhus, Hjørring og Hals.

Vi kender efterhånden alle historien. Isolationsperioden under coronapandemien fik flere til at se på deres bolig med nye øjne, og usædvanlig mange valgte at købe et sommerhus.

Det var en forstærkning af den tendens, der allerede var gældende inden corona. Nemlig en øget interesse for at eje sit eget sommerhus, hvor man blandt andet af klimahensyn kunne skifte flyrejsen ud med en tur til Danmarks kyster og holde såvel ferier som weekender i egen feriebolig inden for landets grænser.

Vi kender alle historien. Men hvad blev egentlig slutningen? Og kan vi overhovedet tale om, at der er en slutning?

For imens vi i andet halvår 2022 har set en brat opbremsning i handlen med både huse og især ejerlejligheder og dertilhørende faldende priser, har det set anderledes ud for sommerhusene.

Boligsidens seneste handelstal viser for eksempel, at der i februar måned blev solgt flere sommerhuse, end der er i gennemsnit blev solgt i samme måned i årene 2015-2019. Det er en tendens, der ifølge Boligsidens foreløbige ugetal er fortsat ind i marts måned.

Og selvom de gennemsnitlige salgspriser for sommerhuse faldt i februar, har sommerhuspriserne generelt ligget relativt lunt i svinget igennem efteråret og vinteren, når vi sammenligner med udviklingen for huse og lejligheder.

Samtidig viser Boligsidens tal, at sommerhusene også fortsat bliver solgt på relativt kort tid, selvom salgstiden dog på helt normal vis er blevet længere henover vinteren.

Sommerhusene går deres egne veje

Sagt med andre ord, lader det på mange måder til, at sommerhusene følger sin egen udvikling i det ellers turbulente boligmarked, som vi har været vidne til i de seneste år. Og det er et billede, som ejendomsmægler Kasper Poulsen fra RealMæglerne kan nikke genkendende til.

Han har butikker i både Løkken, Blokhus, Hjørring og Hals og mangler indtil videre ikke opgaver.

”Vi har fået en rigtig god start på året. Normalt plejer vi at sove lidt i januar og februar, hvor vi kan tage på skiferie med familien, men det har der ikke været den samme tid til i år. Vi befinder os selvfølgelig i et andet marked end i de eksplosive år under corona, men når det er sagt, har vi stadig rigtig godt gang i handlen,” siger Kasper Poulsen.

Den vedvarende interesse har rod i flere ting, mener ejendomsmægleren ved Vestkysten.

”Vi mærker en vedvarende optimisme omkring det at have sommerhus, og i modsætning til finanskrisen, hvor folk blev tvunget ud i at sætte deres sommerhuse til salg, er mange folk meget bedre rustet økonomisk denne gang,” forklarer Kasper Poulsen og tilføjer:

Kasper Poulsen er ejendomsmægler og indehaver af RealMæglerne Løkken, Blokhus, Hjørring og Hals. Privatfoto.

“Det betyder også, at det ikke har en afgørende betydning, om renten er to eller fire procent, hvis du længe har haft drømmen om et sommerhus og samtidig har det økonomiske råderum til at realisere drømmen.”

”Samtidig har eksempelvis Blokhus udviklet sig til at være et eksklusivt område, som er værd at besøge hele året rundt, og i Løkken er der ikke bopælspligt, hvilket vil sige, at alle husene kan bruges som feriehuse. Og så skal man selvfølgelig også huske på, at vi befinder os i et område, hvor der er rigtig gode muligheder for udlejning. Så hvis man ender med ikke at få brugt sommerhuset så meget, som man ønsker, er der en fornuftig forretning i at leje det ud og dermed mindske sine egne økonomiske omkostninger.”

Køberne har stadig få valgmuligheder

Når vi taler om sommerhuse, er der samtidig en anden væsentlig faktor, som spiller ind på de eksisterende forhold. Nemlig udbuddet.

For selvom der er faldet mere ro på sommerhusmarkedet, ændrer det ikke ved, at der, sammenlignet med blot få år siden, er markant færre sommerhuse til salg.

På landsplan er der tale om, at der ved indgangen til april måned i år er cirka 4.440 sommerhuse til salg i hele landet. Det er 58 procent færre end på samme tidspunkt i 2019, hvor sommerhuskøberne havde hele 10.473 sommerhuse at vælge imellem.

Laver vi samme sammenligning for Jammerbugt Kommune, som både Blokhus og Løkken hører under, var der primo april i år 190 sommerhuse til salg, hvorimod udbuddet på samme tidspunkt i 2019 lød på 495 sommerhuse til salg.

”Der er ingen tvivl om, at det meget lave udbud spiller en væsentlig rolle i det handelsmønster, vi ser. Så længe udbuddet er så lavt, vil der også være et fornuftigt flow i handlen. For selvom vi har færre varer på hylderne, oplever vi ikke væsentlig færre kunder, der kigger efter sommerhuse. Og når de ser noget tiltalende, er de også klar til at handle hurtigt,” siger Kasper Poulsen.

Kun tiden kan vise, hvad de kommende måneder vil byde på inden for sommerhussalget. Men indtil videre viser markedet de første sædvanlige forårstegn med et let stigende udbud samt et handelsniveau, der er meget lig det, vi kendte før corona.

Find mere om