Lejligheder sætter rekorder uden for København

Foto: Boligsiden

Vi har længe hørt at lejlighederne buldrer frem på boligmarkedet i København. Men det er langt fra kun i København at lejlighederne har vind i sejlene.

Prisstigningen på lejlighederne i København har været årets samtaleemne. Med prisstigninger på over 13 procent siden sidste år, salgstider, der er raslet ned, og prisnedslag, der også har været på kraftig slankekur, har man ikke været i tvivl om, at vi har været vidne til en rivende udvikling i Hovedstaden.

Men ser man på lejlighedsmarkedet i resten af Danmark, viser det sig, at Hovedstaden ikke løber af sted med alle rekorderne, når man sammenligner salgstallene for oktober i år med oktober sidste år. Også andre regioner har haft en udvikling i lejlighedssalget, der har givet dem en placering helt i toppen.

Nordjylland har haft den største prisstigning

Set over det seneste år stikker Nordjylland af med sejren for største prisstigning. De nordjyske lejligheder er nemlig steget med 13,6 procent, mens Region Hovedstaden har haft en prisstigning, der ligger en halv procentpoint lavere, nemlig 13,1 procent.

”Priserne i Nordjylland er steget meget i procent, men i kroner og øre ligger niveauet naturligvis en del under det i Hovedstaden. Men det er stadig en bemærkelsesværdig stigning, hvor især Aalborg har været med til at trække niveauet op. Aalborg Kommune har alene haft en prisstigning på over 17 procent”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Region Midtjylland har også haft pænt prisstigninger på små 10 procent over det seneste år ført an af Randers, der har stået for en prisstigning på knap 15 procent. Aarhus står blot for en stigning på 7 procent.

Hovedstaden fører an på salgstider

Den ubestridte mester i hurtigt salg er stadig Hovedstaden. Her sælges lejlighederne i gennemsnit på 104 dage, hvilket er langt hurtigere end i Region Midtjylland, der tager andenpladsen med salgstider på i gennemsnit 133 dage.

Med Nordjylland som eneste undtagelse har alle de andre regioner haft et fald i salgstiden over det seneste år. Nordjylland må dog finde sig i en stigning på knap 9 procent, og en gennemsnitlig salgstid på 148 dage, der dog stadig er nok til at indbringe regionen en tredjeplads i hurtigt salg.

Rabatten er skrumpet mest i Midtjylland

Prisnedslagene på lejligheder er faldet med 18 procent i Hovedstaden, men det er småting i forhold til Region Midtjylland, hvor man har skåret 1/3 af de prisnedslag, man var villige til at give for et år siden. Nu er 518 kr. pr. kvadratmeter det man i gennemsnit kan regne med at få i rabat på en lejlighed i Midtjylland. Det er noget mindre end i Hovedstaden, hvor rabatterne i gennemsnit ligger på 621 kr. pr. kvadratmeter. Nordjyderne giver mindst ved dørene, og her er der kun 484 kr. at hente for hver kvadratmeter, du køber.

Region Sjælland står som den eneste region registreret for en stigning i prisnedslagene sammenlignet med sidste år. Her er prisnedslagene blevet 20 procent større, og du får nu 637 kr. pr. kvadratmeter.

Så set ud over regionerne, er løber Hovedstaden langt fra med alle rekorderne på lejlighedsmarkedet. Kun på salgstiden er Hovedstaden den ubestridte mester, når man sammenligner tallene fra oktober i år med oktober 2012.