Nu kan det i flere tilfælde betale sig at eje frem for at bo til leje. Men skal man sælge, så kan det betale sig at gøre sin bolig lækker. Og så prutter boligkøberne om prisen som aldrig før. Dette og meget mere skrev pressen om i sidste uge.
Skal man eje eller leje?
Det blødende københavnske boligmarked har i mange tilfælde gjort det billigere at eje frem for at leje. Men de billigste lejelejligheder er fortsat i en liga for sig.
”Hvis man søger efter en lejelejlighed f.eks. på 50 kvadratmeter på det frie marked, lyder den billigste husleje på 4.975 kr. om måneden. En ejerlejlighed i hovedstadsregionen koster i gennemsnit 20.184 kroner – eller en million kr. for 50 kvadratmeter. Den kan man sidde i for 3.800 kr. om måneden ved et fastforrentet, afdragsfrit lån,” siger Danske Banks privatøkonom, Las Olsen …
… I dette tilfælde er det altså billigere at eje en lejlighed. Man skal dog huske, at fællesudgifter, ejendomsskat og vedligeholdelse kommer oveni, og det kan gøre ejerlejligheden lidt dyrere:
Dinepenge.dk (1. juni 2009)
Sådan gjorde vi huset lækkert
Da Pia og Ole Falkenberg besluttede at sætte deres hus til salg, gik de ind på www.boligsiden.dk og studerede huse i samme prisniveau i samme område. Og så kunne de straks se, hvad der skulle gøres ved deres eget hus, hvis det skulle komme i betragtning hos potentielle købere.
”Man skal prøve at se sit eget hus med en købers øjne. Og hvis man ikke selv ville have lyst til at købe det, hvorfor skulle andre så,” siger Pia Falkenberg.
Der er ikke et rum eller et hjørne i huset, som ikke er blevet omhyggeligt malet og sat i stand, så det fremstår lyst og moderne.
B.T., 1. sektion, side 16 (1. juni 2009)
Andelsboliger: Andelsboliger trues af prisskred
Udbuddet af andelsboliger er steget 60 pct. på et år, mens udbudspriserne er gået op. Et prisskred er på vej på andelsboligmarkedet, forudser cheføkonomer
Den seneste tid har der været flere historier fremme om, hvordan andelshavere har været nødt til at skære prisen på andelsbeviset drastisk ned, for at slippe af med boligen, og dermed komme fri af den månedlige boligafgift. Det går godt i tråd med, at Jes Asmussen netop peger på, at de reelle handelspriser allerede er dykket.
Børsen, 1. sektion, side 27 (29. maj 2009)
Boligkøbere prutter løs
Stadig flere håbefulde boligkøbere tager ikke sælgers pris for gode varer.
Prisen skal pruttes ned, og det med et ordentligt hug.
Det viser en udregning fra landets største mæglerkæde, EDC, som har set på potentielle boligkøberes prisbud på mæglerkædens hjemmeside.
I gennemsnit ligger buddene 21,8 procent under udbudspriserne.
For to år siden lå buddene i snit 11 procent under udbudsprisen …
… Tallene fra EDC betyder, at en gennemsnitsvilla, der er udbudt til to millioner kroner, bliver forsøgt forhandlet ned med cirka 430.000 kroner.
De mest aggressive boligkøbere findes i Midtjylland.
Her ligger buddene i gennemsnit godt 24 procent under den udbudte salgspris.
MetroXpress, side 31 (27. maj 2009)
Boligøkonom: Køb bolig nu
Der er ingen grund til at vente på yderligere prisfald, før man køber bolig, lyder rådet fra en uafhængig boligøkonom.
Poul Gammelgaard, der yder uvildig rådgivning om boligfinansiering og lån, mener, at de historisk lave renter til en vis grad bør sætte en stopper for danskernes passivitet på boligmarkedet som følge af finanskrisen.
”Der er en overdreven frygt på grund af finanskrisen, men der er altså relativt få danskere, der er ramt på pengepungen. Hvis man sidder i et godt job og ellers er i en branche, som ikke er udsat, så bør den faldende rente og de faldende boligpriser afgjort få en til at springe på boligvognen nu”, siger Poul Gammelgaard til Boligsiden.
Midt På Ugen, 1. sektion, side 39 (27. maj 2009)
Boligmarked tættere på prisbund
De nyeste tal fra Realkreditrådet viser, at vi har taget to tredjedele af det prisfald, som de mest pessimistiske økonomer forventer skal til, før vi når prisbunden. Priserne er således faldet 12,8 procent siden toppen, så der mangler maksimalt 7-8 procent, før Danske Banks prognose for, hvor huspriserne lander er indhentet af virkeligheden.
Priserne på villaer er på landsplan faldet 10,8 procent, og lejligheder er dykket 16 procent på årsbasis. Fritidshuse er sænket 13,1 procent i pris. Statistikken er en smule forældet, og dækker ikke udelukkende handler i 1. kvartal 2009, men reelt hovedsagelig handler i november, december og januar.
Midt På Ugen, 1. sektion, side 39 (27. maj 2009)
Sommerhussælgere holder fast i urealistiske priser
Mens prisen på lejligheder og villaer falder støt, så nægter sommerhussælgerne stadig at se realiteterne i øjnene og sænke prisen. … Det viser tal fra www.boligsiden.dk . … Det betyder ifølge Jens Meyer, kommunikationschef i Danbolig, at mæglerne er blevet mere strikse med, hvilke boliger de tager ind.
”Vores mæglere er meget opmærksomme på, at de ejendomme, de tager ind, har en realistisk pris, for ellers er det bedre, at de slet ikke bliver sat til salg.”
Børsen, privat-investor, side 9 (25. maj 2009)