Lave renter giver dig 20 kvadratmeter og 200.000 kroner

Foto: Boligsiden

Over de seneste 5 år har de faldende renter betydet, at du for samme månedlige ydelse ikke bare kan få et hus, der er 20 kvadratmeter større. Du kan også købe et hus, der er 200.000 kroner dyrere, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

Renten er faldet igen, og boliglånene er blevet billigere end nogensinde. F1-lånet er blevet så billigt, at du nu kan låne to millioner for 492 kroner om måneden – uden afdrag vel at mærke. Men også renten på de 30-årige fastforrentede lån med afdrag er faldet markant over de seneste år.

Trine og Thomas kan gå fra 150 til 170 kvadratmeter

Parret Trine og Thomas kan betale 10.000 kroner om måneden netto til boliglånet. I januar 2009 købte de en villa på 152 kvadratmeter til en pris på 1,7 millioner kroner; det passede præcis med de 10.000 kroner, de havde til boliglånet hver måned. Skulle Trine og Thomas på boligjagt i dag, ville de se, at de for den samme månedlige ydelse på 10.000 kroner nu kan få en bolig på over 170 kvadratmeter til en pris på 1,9 millioner kroner. Selvom det nye hus koster 200.000 kroner mere, vil de ikke komme til at betale mere om måneden for lånet.

”Rentefaldet har haft enorm betydning for, hvor meget man kan få for sine penge. De 10.000 kroner om måneden rækker i dag til meget mere end for bare fem år siden. Det gør selvfølgelig en forskel for par som Trine og Thomas, at de i dag kan få en større og bedre bolig for samme penge. Måske beslutter de, at de skal have et barn mere, og så kan de ekstra 20 kvadratmeter vise sig at være meget praktiske. Men det betyder også, at barren er sænket for, hvornår man som førstegangskøber kan komme ind på boligmarkedet”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Flere boliger inden for rækkevidde

Da Trine og Thomas kiggede på hus i 2009 kunne de med deres 10.000 kroner om måneden vælge mellem 40 procent af de huse, der var til salg. Når de kigger på Boligsiden.dk i dag, vil der nu være over 60 procent husene, der koster mindre end 10.000 kroner om måneden.

Forbrug eller nedbringelse af gæld

Er man på boligjagt er det naturligvis til glæde for mange, at det fastsatte beløb til boligudgifter nu rækker lidt længere. Men for de mange, der blot vil blive boende i den bolig, de allerede har, giver rentefaldet ekstra luft i privatøkonomien. Bankerne anbefaler, at man udnytter, de ekstra penge til at afdrage på boliglånet. Har man som Trine og Thomas vænnet sig til at lægge 10.000 kroner til side hver måned, kan det være en god ide at fortsætte med det, og på den måde få nedbragt sin gæld hurtigere end man ellers ville kunne.

Find mere om